Motor Vuruntusu Nedir? Motor Vuruntusunun Nedenleri
Motor vuruntusu nedir? Motor vuruntu sesi ve sebepleri nelerdir? Motor neden vuruntu yapar?
İçten yanmalı bir motor, ilk çalıştırmadan stop edinceye kadar sorunsuz çalışmalıdır. Motorunuz bazen teşhis edilmesi zor sesler çıkarabilir. Kaputun altından gelen garip bir ses duyduğunuzda ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. "Motor vuruntusu" genellikle acımasız bir mekanik sorundur ancak doğru ve erken teşhis edilirse düzeltilebilir.
Motor Vuruntusu Nedir?
Motordan gelen vuruntu sesi asla iyiye işaret değildir. Ele almanız gereken ciddi ve maliyetli bir sorunla karşı karşıya kaldığınızı gösterir. Bazıları kolayca tamir edilebilirken, diğerleri daha büyük motor hasarlarına işaret eder.
Motor vuruntusu genellikle hava-yakıt karışımı yanlış olduğunda meydana gelir. Bu da yakıtın tek tip patlamalar yerine, düzensiz ceplerde yanmasına neden olur. Onarılmadığı takdirde piston ve silindir duvarlarında hasara neden olabilir. Vuruntu sesi, üst silindir kapağı bölgesindeki yağlama eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bu tipik olarak, yeterince yağlanmayan ve gevşek olan supaplar ve iticiler tarafından meydana gelen bir tıkırtı sesidir.
Motor vuruntu seslerinin en yaygın nedenleri şunlardır:
Eksik Motor Yağı
Motor yağı seviyesinin düşük olması motor vuruntusuna neden olabilir. Şanslıysanız, yağı tamamladığınızda bu durumdan kurtulabilirsiniz. Ancak çoğu durumda, motor yağı seviyesi vuruntuya neden olacak kadar düştüğünde, dahili motor bileşenlerinde hasar meydana gelmiş demektir.
Oktan Derecesi Düşük Yakıtlar
Aracınıza çok düşük oktan derecesine sahip yakıt koyuyorsanız vuruntu oluşabilir. Bir yakıtın oktan sayısı ne kadar yüksek olursa, benzinin kendiliğinden tutuşma eğilimi azalır ve sıkıştırma strokuna daha fazla dayanabilir. Motorunuz yüksek oktanlı yakıtla çalışacak şekilde tasarlandıysa, normal yakıt türünü kullanmak motor vuruntusuna neden olabilir.
Böyle bir durumda motordan "çınlama" şeklinde sesler duyulur. Bunu önlemek için aracınızda, üretici firmanın önerdiği düzeyde veya daha yüksek oktan derecesine sahip benzin kullanın.
Karbon Birikintileri Nedeniyle Yakıtın Verimli Yanmasının Kısıtlanması
Yakıtın yanma odasında hava ile karıştırılıp yakılması sonucunda, benzinli ve dizel araçlarda kurumlanma da denilen karbon birikintileri meydana gelebilir. Karbon birikintileri zaman içinde supapları, pistonları, bujileri ve yanma sürecine dahil olan tüm bileşenleri saracaktır. Bu durum, silindir içindeki hacim miktarını azaltır ve sıkıştırma miktarını arttırır. Dolayısıyla, erken ateşlemeye ve motor içinde vuruntuya sebep olur.
Yanlış Bujiler veya Buji Tırnak Aralığı
Üreticinin önerisi dışında buji kullanılması, motor vuruntusuna neden olabilir. Bujilerin belirli bir ısı aralığı vardır. Yanlış bujinin kullanılması, bujinin doğru çalışmasını engelleyebilir. Bujilerin tırnak aralığı doğru ayarlanmadığında da motor vuruntusuna sebep olabilir. Buji boşluğu, kıvılcımın çıktığı ve hava-yakıt karışımının ateşlendiği bölgedir. Tırnak aralığının çok dar olması zayıf bir kıvılcım yaratır. Geniş bir aralık ise bujinin hiç ateşlememesine sebep olabilir. Bu tür motor vuruntusunu çözmek genellikle basit bir iştir.
Motor Yataklarının Arızalanması
Piston kolu yatakları ve ana yatak arızası genellikle yağlama eksikliğinden (düşük yağ seviyesi veya seyrek araç bakımı nedeniyle) kaynaklanır. Yataklar arızalandığında, dahili motor bileşenleri arasında aşırı miktarda boşluk oluşturarak vuruntu sesine neden olur. Kol yataklarının sesi genellikle hafif bir takırtı şeklindedir. Motor hafif yük altında çalışırken ve yaklaşık 40km/s hızda seyrederken daha rahat duyulur.
Hatalı Krank Mili Boşluğu
Çok yaygın olmasa da, krank mili boşluğu da vuruntu sesine neden olabilir. Bu sesler genellikle tok ve ağır metalik vuruntu şeklindedir. Krank milinin aksiyal boşluğu, krank milinin motor bloğunda ne kadar ileri geri hareket edebileceğini gösterir. Krank mili ve gezinti yatakları arasındaki boşluk çok fazla olduğunda uç nokta aşırı hale gelir ve vuruntuya sebep olabilir. Motorun devir ve yükü arttıkça sesin şiddeti de artar. Çok düşük devirlerde de rahatlıkla işitilebilir.
Tork Konvertörü ve Volan Sorunları
Tork konvertörü, motorun arkasındaki volana bağlanır. Gevşek veya eksik konvertör montaj cıvataları, motor çalışırken vuruntu sesine neden olabilir.