Araç Kliması Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaz ayları yaklaşırken araç klimaları konfor açısından öncelik haline gelir. Klima sisteminin sıcak havalarda iyi çalışması gerekir. Özellikle sıcağın ve nemin dayanılmaz hale geldiği akdeniz illerinde iyi üfleyen ve soğutan bir klima sürücünün en büyük kurtarıcısıdır. Mersin, Adana ve Antalya gibi illerde klimasız araç kullanmak neredeyse mümkün değildir. Araçlarda klima kullanırken bazı hususlara dikkat etmeniz klima sisteminden yüksek randıman almanız için önemlidir.
Araç Kliması Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Araçlardaki tüm klima sistemlerinin düzenli olarak çalıştırılması gerekir. Kışın havaların çok soğuk olduğu dönemlerde bile, ayda veya haftada bir defa klima sistemini en az 10 dakika çalıştırın. Bunu yapmak sistemdeki sıvıyı sirküle eder. Bu sayede contaların kuruması ve çatlaması önlenmiş olur. Ayrıca klimayı çalıştırmak, kötü kokulara neden olan hava odacıklarını kurutarak mantar ve küflenme riskini azaltır.
• Yazın çok sıcak havalarda aracınızı mutlaka gölge bir yere park etmeye özen gösterin. Elbette otopark sorununun yaşandığı ülkemizde her zaman böyle bir yer bulamayabilirsiniz. Ancak iki seçenek arasında kalırsanız, park edeceğiniz mesafe gideceğiniz yere uzak olsa bile önceliğiniz gölge bir park yeri olmalıdır. Bu sayede klimaya binen yükü büyük ölçüde azaltırsınız. Dışarısı çok sıcak olsa bile, araç içi yaklaşık 20 derece düşük olur.
• Aracı güneşe park ederseniz ön ve arka camlarda mutlaka siperlik kullanın. Bu, güneş ışınlarının doğrudan aracın içine girmesine ve aracın içinin ısınmasına engel olur.
• Klimayı çalıştırmadan önce aracı yaklaşık 1 dakika havalandırın. Tüm kapıları açın veya tüm camları aşağı indirin. Bu sayede araç içindeki sıcak havayı dışarı, temiz ve taze havayı ise içeri almış olursunuz.
• Klimayı hemen en yüksek seviyede çalıştırmayın. Düşük seviyede çalıştırıp kademe kademe yükseltin. Aracınızda otomatik bir klima sistemi varsa, sistem otomatik olarak düşük modda başlar ve kademeli olarak yükselir.
• Klima açıkken iç hava sirkülasyon düğmesini açmak (gösterge ışığı yanıyor) sadece içerideki havayı devirdaim yapar. Bu sayede araç içinin daha çabuk ısınması/soğuması sağlanır. Ayrıca bu düğme stabilize yollarda, egzoz dumanından korunmak için trafiğin sıkışık olduğu yerlerde, vb. kullanılır. Klima ve kalorifer kullanımlarında, iç ısı istediğiniz konuma gelinceye kadar dışarıdan gelen hava sirkülasyonunu kesin. Uzun süre bu şekilde kullanmak içerideki havanın nemlenmesine ve camların buğulanmasına neden olabilir.
• Varış noktanıza ulaştığınızda motoru hemen stop etmeyin. Bu durum klima sisteminiz üzerinde şok etkisi yaratır. İlk önce klimayı kapatın, ardından motoru stop edin.
• Klima sisteminizin bakımını düzenli olarak yaptırın. Polen filtresini zamanında değiştirin. Klima gazının ölçülmesi ve eksikse tamamlanması, sistemin verimli çalışması açısından ciddi önem arzeder.
Klima kullanımı, aracın yakıt tüketimini ve performansını önemli ölçüde etkiler. Çünkü kompresörün çalışmasından motor sorumludur. Bu nedenle klima kullanımını abartmamalısınız. Dışarısı çok sıcak bile olsa, aracın içi buz gibi oluncaya kadar klimayı çalıştırmayın. Arabadan inip tekrar dışarı çıkacaksınız. Bu kadar ani sıcaklık değişimleri insan sağlığı için zararlıdır. Terlemeden araç sürmek için 24 °C iç sıcaklık en ideal olanıdır.