• 23-02-2022
  • 4 dak
  • 3979
  • 0

İkincil (Sekonder) Hava Enjeksiyon Pompası Nedir? Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

İkincil (sekonder) hava enjeksiyon pompası nedir? Sekonder hava enjeksiyon pompası arızası nasıl anlaşılır? İkincil hava enjeksiyon pompası arıza belirtileri nelerdir?

İkincil (Sekonder) Hava Enjeksiyon Pompası Nedir?

Sekonder hava enjeksiyon pompası (SAI) olarak da bilinen ikincil hava enjeksiyon pompası, aracın egzoz borusundan çıkan karbon emisyonlarının azaltılmasından sorumlu bir emisyon bileşenidir. Dışarıdan egzoz sistemine temiz hava pompalar ve egzoz borusundan dışarı atılan bileşenlerdeki hidrokarbon kirleticileri azaltır. Bu da, hava kirliliğini azaltarak daha güvenli ve temiz bir çevre sağlar.

Hava enjeksiyon pompası, egzoz manifoldu ile katalitik konvertörün arasında bulunur ve havanın egzoz sistemine pompalanmasını sağlar. Bu işlem, motora daha iyi hava girmesine yardımcı olur ve yakıtın daha iyi yanmasını sağlar. Bu nedenle ikincil hava enjeksiyon pompası olarak adlandırılır. İlk hava enjeksiyonu, yanma sırasında motor silindirinin kendisinde gerçekleşir.

İkincil hava enjeksiyon pompasının ilk kullanıldığı zaman, arabayı ilk çalıştırdığınız zamandır. Bunun nedeni, katalitik konvertörün çalışmadan önce uygun çalışma sıcaklığına ulaşması gerektiğidir. Sistemde, pompanın sadece soğuk çalıştırma aşamasında kullanılmasını sağlayan bir valf vardır. Motor soğukken daha zengin bir yakıt karışımına ihtiyaç duyar. Bu nedenle, ikincil enjeksiyon sistemi devreye girer ve bu görevi üstlenir. Katalitik konvertör normal çalışma sıcaklığına ulaştığında valf devreye girer ve pompayı kapatır. Bu sayede sistem, katalitik konvertörün de ömrünü uzatmış olur.

 

İkincil Hava Enjeksiyon Pompası Arıza Belirtileri Nelerdir?

İkincil hava enjeksiyon pompası arızalanırsa, aracın emisyon değerleri yükselir ve egzoz borusundan çıkan atık gazlarda daha fazla hidrokarbon bulunur. Aracınız egzoz emisyon testinden geçemeyebilir. Bununla birlikte, hava eksikliği nedeniyle motorun genel performansı düşebilir. Genellikle arızalı bir hava pompası, sürücüyü önceden uyaran bazı semptomlar üretir. En yaygın arıza belirtileri şunlardır:

  • - Motor arıza ışığının yanması
  • - Hızlanma esnasında güç eksikliği
  • - Hızlanma esnasında tökezleme ve tereddüt
  • - Rölantide motor devrinin düşmesi
  • - Motorun teklemesi ve stop etmesi
  • - Egzoz emisyonlarının artması

 

Rölantide Motor Devrinin Düşmesi / Aracın Stop Etmesi

Arızalı bir hava pompasının ilk belirtisi, rölantide motor devrinin düşmesidir. Hava enjeksiyon pompası arızalanırsa, motorun hassas hava-yakıt karışımı bozulabilir ve bu, motorun performansını olumsuz yönde etkiler.

Motorunuz rölantideyken devir saatini kontrol edin ve mevcut RPM'nin ne olduğunu görün. Boşta çalışan bir motorun normal RPM'si 600 ila 1.000 RPM arasında bir yerde olmalıdır. İkincil hava enjeksiyon pompası arızalanırsa RPM'nin düşmesini bekleyebilirsiniz.

Bazı durumlarda arızalı bir pompa, motor devrinde tutarsız dalgalanmalara neden olabilir. Örneğin, aracınız birkaç dakika sorunsuz çalışırken, motor devri aniden düşebilir ve araç stop edebilir. Sorunsuz bir sürüş sağlamak ve motorun sürekli stop etmesini önlemek için arızalı hava pompasını değiştirmeniz gerekir.

 

Motor Gücünün Azalması / Hızlanma Sorunları

Arızalı bir hava pompasının bir başka arıza belirtisi, motor gücünün azalmasıdır. Arızalı bir pompa aracın ayarını bozabilir ve bu da motorun genel performansını olumsuz yönde etkiler. Hava-yakıt oranı bozulursa ve motorda yeterli yakıt yoksa, gaz pedalına bastığınızda tökezleme ve tereddüt gibi semptomlar görülebilir ve motorun beygir gücü ciddi anlamda düşebilir.

Bunun nedeni diğer mekanik arızalardan da kaynaklanabilir, ancak arızalı bir hava pompası da bir olasılıktır. Diğer semptomlar ile birlikte görülüyorsa, hava pompasının da mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

 

Motor Arıza Işığının Yanması

Arızalı bir hava pompasının en erken belirtilerinden biri, motor arıza ışığının yanmasıdır. Aracın ana bilgisayarı (PCM / ECM), hava pompası veya devresi ile ilgili bir sorun tespit ederse, hafızasında bir arıza kodu ayarlar ve sürücüyü bilgilendirmek için motor arıza ışığını yakar. Motor arıza lambası başka nedenlerden dolayı da yanabilir, bu nedenle PCM'nin hafızasındaki kodun bir tarayıcı ile okunması gerekir. P0410 ve P0411 kodları, ikincil hava enjeksiyon pompasıyla ilgili yaygın arıza kodlarıdır.

 

Egzoz Emisyonlarının Artması

İkincil hava enjeksiyon pompasının amacı, emisyon sisteminizdeki hidrokarbonları azaltmaktır. Dolayısıyla, arızalı bir pompanız varsa, bu, emisyon sisteminizin atmosfere çok fazla hidrokarbon salınımına neden olacağı anlamına gelir. Bu sadece çevre için sorun yaratmaz, aynı zamanda bir egzoz emisyon testinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur.

Belirtilerden en az ikisinin meydana geldiğini fark ederseniz, arızalı bir ikincil hava enjeksiyon pompasıyla uğraşıyor olabilirsiniz. Hava pompası, emisyom sisteminin önemli bir bileşenidir ve aracınızın düzgün çalışabilmesi için gereklidir. Hava pompası ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, en kısa zamanda kontrol ettirmeniz ve tamir ettirmeniz gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.