• 17-03-2022
  • 5 dak
  • 4935
  • 0

Hidro Kilitlenme (Motor Kilitlenmesi) Nedir?

Hidro kilitlenme nedir? Motor kilitlenmesi neden olur? Hidro kilitlenme ne tür hasara neden olur? Hidro kilitlenmenin belirtileri nelerdir? Hidro kilitlenmenin neden olduğu motor hasarı tamir edilir mi?

Hidro Kilitlenme Nedir?

İçten yanmalı motorların nasıl çalıştığını bilen herkes, metal, ateş ve suyun bir araya gelmemesi gerektiğini iyi bilir. Genellikle büyük su birikintilerinden geçmeye çalışmak, motoru riske atarak hidro kilitlenmeye neden olabilir ve bu, tabuta çakılmış son çivi demektir.

"Motor kilitlenmesi" olarak da bilinen hidro kilitlenme, silindirlere önemli miktarda su girmesi nedeniyle bir motorun tutukluk yapması ve hareketinin durması demektir. İçten yanmalı bir motor, havayı sıkıştırmak için tasarlanmıştır ve tıpkı bir hava pompası gibi çalışır. Öte yandan su, büyük ölçüde sıkıştırılamayan bir elementtir ve silindirlerin içindeki pistonların en tepeye ulaşmasını engeller. Suyun karşı koyma kuvveti, motor bileşenlerinin baş edebileceği maksimum kuvvetten çok daha fazladır. Bu, motorun dönen tertibatını etkin bir şekilde etkiler ve motorun hareket etmesini engeller.

Hidro kilitlenmenin arkasındaki en yaygın suçlu, motorun silindirlerine yanlışlıkla su girmesidir. Bununla birlikte, mekanik bir arıza nedeniyle de silindirlere soğutma sıvısı kaçabilir ve hidro kilitlenme riski oluşabilir.

Hidro kilitlenme, hem çalışan hem de hareketsiz motorlarda meydana gelebilir. Çalışan bir motorda bu tip bir sorunun oluşması, genellikle dahili bileşenlerin dağılmasına ve motorun aniden durmasına neden olur. Öte yandan, hareketsiz bir motorun yanma odasına su girmişse, motoru çalıştırmak neredeyse imkansızdır.

 

Hidro Kilitlenme Ne Tür Hasarlar Oluşturur?

Hidro kilitlenme çok sayıda bileşenin hasar görmesine neden olsa da, nadir durumlarda hiçbir hasar belirtisi görünmeyebilir. Hidro kilitlenmenin neden olacağı hasarın miktarı, motorun çalışma hızı ile doğru orantılıdır. Motor ne kadar hızlı çalışıyorsa, hidro kilitlenmenin sonuçları da o kadar yıkıcı olur.

Asıl hasar, silindirlere büyük miktarda su girdiğinde ve özellikle de yüksek hızda çalışan güçlü bir motorda meydana gelir. Bir motorun dönen aksamının momentumu, motor aniden durduğunda, genellikle en zayıf bileşen tarafından emilir. Bu, söz konusu münferit bileşen(ler)i deforme etmek veya yok etmek için yeterlidir.

Aşağıdakiler, hidro kilitlenme sırasında gözlemlenen en yaygın hasar türlerinden birkaçıdır.

  • - Eğilmiş veya kırılmış piston kolları
  • - Yerinden çıkmış ve motor bloğunu delmiş pistonlar veya piston kolları
  • - Çatlak silindir kapağı
  • - Çatlak motor bloğu
  • - Hasarlı krank mili
  • - Dağılmış bilyalar

Hidro kilitlenme motor kilitlenmesi piston kolu hasarı

Hidro Kilitli Motorun Belirtileri

Hidro kilitlenme ile ilgili belirtiler, motorun tam çalışma koşullarına bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, bazı semptomlar diğerlerinden çok daha belirgindir. En yaygın belirtilerden bazıları şunlardır:

  • - Motorun aniden durması
  • - Motorun anormal derecede sıvı püskürtmesi
  • - Motorun çalışmaması
  • - Motoru çalıştırmaya çalışırken ani "gümleme" sesi
  • - Motordan gelen vuruntu ve darbe seslerinin artması

 

Motor Kilitlenmesinin Nedenleri

1. Silindirlere Su Girmesi

Hidro kilitlenmenin en yaygın nedeni, bir dış kaynaktan gelen suyun bir veya daha fazla motor silindirine girmesidir. Bu durum genellikle bir araç sel sularına maruz kaldığında kendini gösterir. Bir veya daha fazla silindirin içine emme manifoldundan kolayca su girebilir.

Hidro kilitlenmenin bir başka nedeni ise, emme manifolduna yapılan modifikasyonlardır. Soğuk hava girişi olan araçlarda bu tür sorunlar daha kolay ortaya çıkar. Bunun nedeni, soğuk hava girişlerinin kapalı bir filtre muhafazası yerine açık bir hava girişine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, soğuk hava girişini çevreleyen alana az miktarda su verilmesi bile, potansiyel olarak hidro kilitlenmeye neden olabilir. Bu tip modifikasyona sahip sürücülerin, herhangi bir su birikintisinden geçerken ateş hattında yürüdüğünü bilmesi gerekir.

Motora su girmesi, hem çalışan hem de çalışmayan motorlarda meydana gelebilir. Ancak ortaya çıkan hasar, hidro kilitlenmenin meydana geldiği motor hızı ile doğru orantılıdır. Bir motor çalışırken kilitlenirse, tüm su boşaltılana kadar asla çalıştırılmamalıdır.

 

2. Silindirlere Soğutma Sıvısı Girmesi

Hidro kilitlenmenin diğer bir yaygın nedeni, mekanik arıza nedeniyle silindirlere soğutma sıvısının girmesidir. Bu soruna genel olarak arızalı bir silindir kapak contası neden olur. Arızalı bir silindir kapak contası, genellikle motorun su kanallarından akan soğutma sıvısını bir veya daha fazla silindire sızdırır. Özellikle motor çalışmıyorken, silindirlerde ciddi miktarda sıvı toplanması, motorun hasar görme riskini artırır. Öte yandan, silindirlere sızan soğutma sıvısı, pistonların en tepeye ulaşmasına engel olmuyorsa, motorun çalışması mümkün olacaktır.

Ek olarak; çok nadir olmakla birlikte, enjektörlerin açık kalması ve silindirlere ciddi derecede yakıt sızdırmasının da hidro kilitlenmeye neden olduğu bilinmektedir.

 

Hidro Kilitlenmenin Neden Olduğu Motor Hasarı Tamir Edilir mi?

Hidro kilitli bir motorun tamir edilip edilemeyeceği büyük ölçüde bir dizi faktöre bağlıdır. Bunlar, hidro kilitlenme meydana geldiğinde motorun çalışma durumunu, etkilenen silindir sayısını ve hidro kilitlenme sırasında meydana gelen hasarın ciddiyetini içerir.

Bir piston veya piston kolu, yağ karteri veya motor bloğundan dışa doğru fırlamışsa, motor ciddi hasar görmüş demektir ve onarımı pek olası değildir. Bu gibi durumlarda, motorun komple değiştirilmesi gerekebilir.

Öte yandan, motora az miktarda su girmişse ve dahili bileşenler hasar görmemişse, motor kurtarılabilir. Bunun için tüm bujilerin sökülmesi ve buji deliklerinden suyun temizlenmesi gerekir. Motor hasar açısından tamamen kontrol edilmeli, gerekirse emme manifoldu ve silindir kapağı çıkarılmalıdır. Motora soğutma sıvısı sızdıran, arızalı bir silindir kapak contası da değiştirilmelidir. Böylece hidro kilitlenme önlenebilir.

Ayrıca Bakınız: Motorun Yatak Sarması (Motor Kilitlenmesi) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.