• 19-03-2022
  • 5 dak
  • 13463
  • 0

Motor Yağında Metal Talaşı (Çapak) Neden Olur?

Motor yağında metal talaşı neden olur? Motor yağında metal çapaklar görülmesinin nedenleri nelerdir? Yağ filtresi metal parçaları yakalar mı? Motor yağında metal çapaklar görülürse ne yapmak gerekir? Şanzıman yağındaki metal talaşlar ne anlama gelir?

Bazı durumlarda, belirli bir manzara, dikkatli bir sürücünün gözünden kaçmaz. Araçlarının bakımı konusunda titiz olan sürücüler, motor yağında görülen parlak metal parçacıkları kolayca fark edebilir. Birçok sürücü bu anormalliğin arkasındaki kesin nedeni anlamasa da, titiz sürücüler bunun daha fazla araştırılması gerektiğinin bilincindedir.

Hemen hemen tüm motor yağları, küçük, mikroskobik metal parçacıklar içerebilir, ancak bu parçacıklar asla çıplak gözle görülmemelidir. Bu kuralın tek istisnası, metal parçaların mıknatıslı tahliye tapasına veya diğer filtreleme bileşenlerine yapışmasıdır. Bu taktirde bile, metal parçalar çok az miktarda toplanmalıdır.

Motor yağında, aniden oluşan metal talaşları asla "normal" olarak değerlendirilmemelidir. Aksine, bu anormallik genellikle motorun iç bileşenleri veya hareketli bileşenleri ile ilgili bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir.

Bazen, yağ değişimi sırasında yağ tahliye tapasının dişleri sıyrılırsa bir istisna yapılabilir. Tahliye tapasını çıkarsanız ve değiştirseniz bile, yağ karterinde çok az miktarda metal talaşı görülebilir.

 

Motor Yağında Metal Talaşı Neden Olur?

Motor içinde metal talaşların aniden birikmesi, yatakların ve diğer hareketli parçaların hızla aşındığını gösterir. Aşınan metal parçacıklar motor yağında birikir ve rutin bakım sırasında motordan atılır.

Ne yazık ki, motor yatakları hızlı bir şekilde aşınmışsa, geri dönüşü olmayan bir motor hasarı meydana gelmiş demektir. Bu aşınma, zamanla devam eder ve daha da ilerler. Her yağ değişiminde, motor yağında ciddi derecede metal çapakları görülür.

Motor Yağında Metal Talaşı Neden Olur?

Bu Sorun Ne Kadar Ciddi?

Hızlandırılmış yatak aşınması ile ilgili en büyük sorun, bunun hiç bitmeyecek bir döngü olmasıdır. Bir motorun ana yatakları, pistonları, silindir duvarları ve eksantrik mili yatakları aşındıkça, üretici tarafından belirlenen tolerans dereceleri düşer. Bu toleranslar, motorun uygun yağ basıncı değerini koruma yeteneği ile ilişkili olduğundan, motorun düzgün çalışabilmesi için hayati önem taşır.

Zamanla aşınan yataklar, yağ basıncını koruyamaz ve motor yağının yanma odasına sızmasına neden olur. Bu, hem yağ basıncının düşmesine, hem de motorun yağ yakmasına ve yağ eksiltmesine neden olur. Yağ basıncının düşmesi, motorun hayati bileşenlerinin yağsız kalmasına yol açar. İşler katlanarak daha karmaşık bir hale dönüşür ve kısa sürede ciddi motor hasarına neden olur.

Şiddetli durumlarda, motorun çalışması sırasında vuruntu veya tıkırtı sesleri duyulabilir. Bu, büyük ölçüde yatak arızasının ve motorun yeteri kadar yağlanmadığının göstergesidir.

 

Yağ Filtresi Metal Parçaları Yakalar mı?

Yağ filtresi, motor yağındaki metal talaşların büyük bir kısmını yakayabilir. Bununla birlikte, bazı parçacıklar yağ filtresinin bile yakalayamayacağı kadar küçüktür. Sonuç olarak, bu mikroskobik parçacıklar bir tür aşındırıcı görevi görerek yataklardan geçmeye devam ederler. Motor yağı ve filtresi, üretici firmanın önerdiği aralıklarda değiştirilmezse, yatak aşınması hızlanabilir.

Motorun sağlığı söz konusu olduğunda, kullanılmış yağ filtresini dikkatlice incelemek gerekir. Bu durumda tamirciniz, yağ filtresinin teneke kısmını kesmeli ve iç kağıt elemanını ortaya çıkarmalıdır. Burada bulunan metal parçacıklar ve talaşlar dikkatle incelenerek motorun genel sağlığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Motor Yağında Metal Talaşlar Bulunursa Ne Yapmak Gerekir?

Motorunuzun yağında metal parçacıkların bulunması kesinlikle endişe kaynağıdır ve hafife alınmamalıdır. Her durumda, daha fazla teşhis gerekli olacaktır.

Çoğu durumda, yatak yüzeylerinde aşınma olup olmadığını dikkatlice incelemek için yağ karterinin ve yatak kapaklarının çıkarılması gerekir. Yüzeyde sıyrık veya hızlandırılmış aşınma izleri görülürse, çok daha büyük bir sorunla karşı karşıyasınız demektir.

Ne yazık ki, böyle bir durumla karşılaşan kişilerin seçenekleri sınırlıdır. Çoğu durumda motorun komple sökülmesi ve elden geçirilmesi gerekir. Bu tip girişimler, oldukça pahalı onarım masrafları ortaya çıkarır. Özellikle, eski model bir aracınız varsa ve motorun yeniden toplanması ve rektefiye edilmesi gerekiyorsa, onarım bedeli aracın satış değerini aşabilir.

Alternatif olarak, hurdalıktan ikinci el bir motor almayı düşünebilirsiniz. Çoğu zaman, çıkma bir motor satın almak, işçilik giderlerini önemli derecede azaltacağı için, eski motoru toplamaktan daha ucuz bir seçenektir.

 

Şanzıman Yağındaki Metal Talaşlar Ne Anlama Gelir?

Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağında da bir dereceye kadar metal talaşı görülebilir. Bu, özellikle bir araç, şanzıman yağı değiştirilmeden çok uzun bir süre kullanıldıysa ortaya çıkan bir durumdur.

Şanzıman yağındaki metal talaşlar, genellikle iç dişlilerin aşınmasından meydana gelir ve durumun ciddiyetini anlamak için şanzımanın sökülmesi gerekir. Çoğu şanzıman yağ karterinde, bu tip parçacıkları yakalamak için mıknatıslar bulunur.

Bununla birlikte, bazı metal çapaklar parmaklarınız arasında sıkışacak kadar büyük ve keskin olabilir. Bunlar, genellikle anormal aşınmalar nedeniyle ortaya çıkan sorunları gösterir. Bu, bir şanzıman uzmanı tarafından daha fazla teşhis edilmesi gereken bir konudur.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.