• 22-03-2022
  • 6 dak
  • 78062
  • 4

Motora Fazla Yağ Konursa Ne Olur?

Motor yağı fazlaysa ne olur? Motora fazla yağ koymanın zararları nelerdir? Yağ seviyesinin yüksek olmasının sebepleri nelerdir? Motor yağının üst sınırı nedir? Motordaki fazla yağ nasıl alınır?

Tüm içten yanmalı motorlarda, motor bileşenlerinin yağlanması için motor yağı gereklidir. Araçlar; ağırlık, boyut veya amaca bağlı olarak farklı boyutlarda motorlara sahiptir. Motora koyulacak yağ miktarı tipik olarak motorun boyutuna ve üreticinin önerisine bağlıdır.

Otomobill motorlarının çoğu yaklaşık 5 ila 8 litre yağ kapasitesine sahiptir. Örneğin, 4 silindirli küçük bir motora sahip kompakt bir aracınız varsa, 4 litreden daha az yağa ihtiyacınız vardır. 8 silindirli bir motorun ise, yaklaşık 7 litre veya daha fazla yağ kapasitesi olabilir. Çünkü bu araçların daha fazla motor bileşeni ve yağ dolaşım kanalları vardır.

Son yıllarda üretilen yeni otomobillerin yağ kapasitesi, eski modellere göre daha fazladır. Bunun nedeni, otomobil üreticilerinin periyodik bakımlar arasında yapılan kilometre miktarını artırmaktır. Ayrıca, teorik olarak yağın miktarı ne kadar fazla olursa, kirlenmesi ve bozulması da o kadar uzun sürer.

Motor yağı aracın kanıdır. Hareketli parçaların sürtünme miktarını azaltarak motorun aşırı ısınmasını önler. Soğutma sistemi motor ısısını düşürmeye yardımcı olurken, yağ, motorun içindeki bileşenlerin aşırı ısınmasını engeller.

 

Motor Yağı Fazlaysa Ne Olur?

Arabanızın motor yağını birkaç kez değiştirmiş olsanız bile, her zaman yanlışlıkla aşırı doldurma ihtimaliniz vardır. Motora fazla yağ koymak, motorun iç bileşenlerine ciddi zararlar verebilir ve sonunda motoru kilitleyebilir.

Çoğu eski aracın yağ değişimi, genellikle her yıl veya 5.000 ila 8.000 km. arasında yapılır. Daha modern araçlarda ise yağ değişimi her yıl veya 10.000 ila 20.000 km. arasındadır. Bazı insanlar "motora fazla yağ konursa bileşenler daha iyi yağlanır" gibi yanlış bir bilgiye sahiptir. Ancak, bu durum böyle değildir. Aksine, motora çok fazla yağ konulması, bileşenlerin yağsız kalmasına neden olabilir.

Motorda çok fazla yağ varsa, sürekli dönen krank mili, yağın havalanmasına ve köpürmesine neden olur. Bunu, blender ile çırpılmış bir yumurta veya krema gibi düşünebilirsiniz. Kimse krem ​​şanti ile motorunu yağlamak istemez. Motor yağının içerisinde çok sayıda hava kabarcıkları ve basınç oluşarak, yağın akış hızı ve devirdaim yeteneği kısıtlanır. Tüm bunlar, yağın aşırı ısınmasına ve yağlama yeteneğinin düşmesine, dolayısıyla motor bileşenlerinin aşınmasına neden olur. Aşırı basıncın oluşması, çeşitli contaları patlatarak sızıntılara ve maliyetli onarımlara yol açabilir.

 

Yağ Seviyesinin Yüksek Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Yağ seviyesinin yüksek olmasının, birden çok olası nedeni vardır. İlki, siz veya tamircinizin motora çok fazla yağ doldurmasıdır. Yağ değişimi yaparken eski motor yağını düzgün bir şekilde boşaltmamak ve kapasiteyi aşan miktarda yağ doldurmak en yaygın nedendir.

Eğer sorun bundan kaynaklanmıyorsa, yağa başka sıvılar karışıyor demektir. Karterde, herhangi bir arıza nedeniyle yoğuşma meydana gelirse, arızalı bir enjektör nedeniyle yanma odasına fazla yakıt girerse veya şişmiş bir silindir kapak contası nedeniyle motor yağına soğutma sıvısı karışırsa yağ seviyesi yükselebilir. Bu senaryoların herhangi birinin gerçekleşmesi, yağın seyreltilmesine neden olarak yağlama yeteneğini azaltabilir ve ciddi motor hasarına neden olabilir.

 

Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?

Yakın zamanda motor yağını değiştirdiyseniz ve sürüş sırasında egzozdan kalın ve mavi bir duman çıktığını fark ederseniz, motoru aşırı yağ ile doldurmuş olabilirsiniz. Ayrıca; yanık yağ kokusu, motorda veya aracın altında yağ sızıntıları veya yağ basınç göstergesinin (bazı araçlarda bulunur) yüksek olması gibi sorunlar da fark edebilirsiniz. Motor vuruntulu çalışıyorsa, yağ basınç lambası ve/veya motor arıza ışığınız yanıyorsa, bunun nedeni fazla yağın bujilere temas etmesi ve teklemeye neden olması olabilir.

Motor da ne kadar yağ olduğunu anlamanın en iyi yolu yağ seviye çubuğu ile kontrol etmektir. Çoğu insan bu çubuğu yeterli yağ olduğundan emin olmak için kullanır, ancak yağın fazla olup olmadığını doğrulamak için de kullanabilirsiniz.

Yağ çubuğunun üzerinde "MIN" ve "MAX" gösteren işaretler ve çizgiler bulunur. Yağ seviyesinin bu iki değer arasında olması ideal olanıdır. Ancak yağ seviyesi "MAX" çizgisini geçerse, motor yağı fazla demektir. Ek olarak, bazı yeni model arabaların yağ seviye çubuğu yoktur. Yağ seviyesi sensörler tarafından ölçülür ve yağın durumu gösterge panelinde çıkan mesajlar ile sürücüye iletilir.

Yağ seviyesini sık sık ve her yağ değişiminden sonra kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmeniz tavsiye edilir.

 

Motor Yağının Üst Sınırı Nedir?

Çoğu aracın motor yağ çubuğunun kabul edilebilir bir yağ seviyesi aralığı vardır. Yağ seviyesi, yağ çubuğundaki maksimum seviyenin az üzerindeyse herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Ancak, maksimum çizgiyi yaklaşık 7,5 milimetre (0,3 inç) ve daha fazla aşmışsanız, yağın bir kısmının boşaltılması gerekir.

Yağ karteri, aşırı ısıdan kaynaklanan yoğuşmayı telafi etmek için bir miktar ekstra yağ tutar. Fazladan yarım litre yağ eklemek motorunuza zarar vermez, ancak yine de normal aralıklarda olması en ideal olanıdır.

 

Yağ Seviyesi Çok Fazlaysa Ne Yapılmalıdır?

Motordaki fazla yağ nasıl alınır?

Yapabileceğiniz tek şey motordaki yağı boşaltmaktır. Bunu bir oto tamirhanesine giderek veya kendiniz yapabilirsiniz. Yağınızı nasıl değiştireceğinizi biliyorsanız, yağın nasıl boşaltılacağını da bilirsiniz.

Öncelikle, yağ karterinin altındaki tahliye tapasını bulmanız gerekir. Bunun için aracınızın ön lastiklerini kriko ile kaldırmanız gerekir. Tahliye tapasının altına bir kap yerleştirin ve tapayı sökün. Yağ seviyesini azaltmak için tüm yağı boşaltmanız gerekir. Ardından tahliye tapasını yerine takın ve sıkılayın. Son olarak, motor yağını yavaşça ekleyin ve gerekli miktarı aşmamak için seviye çubuğunu sık sık kontrol edin.

Daha basit bir yöntem ise; Büyük boy bir şırınga alın ve ucuna yaklaşık 1 mt. uzunluğunda bir serum lastiği takın. Yağ seviye çubuğunu yuvasından çıkarın ve serum lastiğini bu yuvaya sokarak fazla yağı çekin. Tüm bu işlemlerin motor çalışmıyorken yapılması gerekir.

4 Yorum

Avatar
Eyüphan
29-07-2023 | Ankara

Çok yararlı bir bilgi anlaşılır bir şekilde açıklanmış çok teşekkür ederim.

Avatar
Musab
05-01-2023 | İstanbul

Çok güzel ve anlaşılır bir bilgi. Teşekkürler.

Avatar
Ender
20-11-2022 | Ankara

Güzel aydınlatıcı teşekkürler.

Avatar
Abdullah
13-07-2022 | Muğla

Süper Bilgi. Teşekkürler çok detaylı bilgi verilmiş gerçekten harika başarılar.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.