• 20-10-2017
  • 8 dak
  • 44330
  • 41

Otomatik Şanzıman Arızaları ve Belirtileri Nelerdir?

Otomatik şanzıman arızaları ve belirtileri nelerdir? Otomatik vites araçlarda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Otomatik vites harfleri ve anlamları nelerdir?

Ülkemizde artan araç sayısı ile birlikte şehir içi trafiğin daha karmaşık hale gelmesi günümüzde bir çok kişinin manuel şanzımanlı araçlar yerine otomatik şanzımanlı araçlar tercih etmesine sebep olmaktadır. Otomatik vites araçlarda, arıza yaşanma ihtimali, herkes tarafından bilinenin aksine oldukça düşüktür. Hor kullanılmayan, yağ değişimi aksatılmayan bir şanzıman 150 – 200 bin km’leri rahatlıkla görür. En büyük dezavantajları yakıt maliyetlerinin yüksek olması, arıza yaptığında pahalı yedek parça ve işçilik fiyatlarıdır.

Otomatik şanzımanlar oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapıdaki aygıtların arızalarını normal yöntemler ile tespit etmek, araç sürüş halinde iken ortaya çıkan problemleri tamir esnasında keşfetmek ne yazık ki mümkün değildir. Bu nedenle tüm marka ve model araçlarda kullanılan özel arıza tespit cihazları üretilmiştir.

Bir otomobilin arıza çıkarmadan yoluna devam edebilmesi için zamanında servis bakımlarının yapılması gerekir. Herhangi bir parçada oluşan aksaklık onunla bağlantı halindeki diğer parçaları da etkiler. Zamanında müdahale kaza ve yolda kalma risklerini azaltacağı gibi, gereksiz masraflardan da kurtarır.

Otomatik Şanzımanlarda Hangi Parçalar Bozulur?

  • Tork konvertörü
  • Yağ pompası
  • Vites kavrama gurupları
  • Şanzıman Muhafazası
  • Güneş dişli gurupları
  • Hidrolik valf gövdesi
  • Elektronik kumanda parçaları
  • Şanzıman keçeleri

Genel Arıza Sebepleri

Otomatik şanzıman arızalarına sebep olan en önemli etken şüphesiz yanlış kullanılan yağlardır. Kullanılan yağın özelliklerinin aracın model ve markasına uygun olmaması zaman içinde oksidasyon bozukluklarına yol açarak şanzıman ve hidrolik beynine zarar verebilir. Bundan kaynaklı arızaların önüne geçmek için mutlaka servis kitapçıklarında belirtilen yağlar kullanılmalı ve periyodik kontroller zamanında yaptırılmalıdır.

Sıkça yapılan ani frenler ve ani kalkışlar aracın devirlerinin otomatik olarak geçerken dişlilerinde problem çıkmasına yol açabilir. Triptonik vitesli araçlarda kullanıcıdan kaynaklı otomatik şanzıman arızalarına daha sık rastlanır. Devir almadan vitesleri hızlıca ileri almak aracın performansını düşürerek beyninde hasara yol açabilir.

Otomatik vites sorunlarının diğer bir sebebi ise yanlış vites geçişleridir. Vites geçişinden önce mandala basılması gerekir. Mandala basmadan yapılan geçişler şanzıman parçalarının ömrünü kısaltarak, parçaların hasar gösrmesine ve kırılmasına yol açabilir.

Uzun süreler boyunca şanzıman bakımı yaptırmayan kişiler, otomatik şanzıman yağ kaçağı ve otomatik şanzıman vuruntu gibi problemler ile daha sık bir şekilde karşılaşabilmektedirler.

Otomatik Şanzıman Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

  • Düz veya yokuş aşağı bir yolda vites "D" konumuna getirildiğinde ve frenden ayak çekildiğinde aracın ileri gitmesi gerekir.
  • Rampa yukarı iken vites "D" konumuna getirildiğinde ve frenden ayak çekildiğinde aracın geri kaçmaması, sabit durması ve ileri doğru direnç sağlaması gerekir.
  • Vites "D" konumunda iken ve araç hareket ederken vites geçişleri arasında ses, titreşim ve vuruntu hissedilmemelidir.
  • Vites düğmesinin (mandal) sorunsuz şekilde çalışıyor olması gerekir. Mandal tork konvektörüne bağlıdır. Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir.
  • Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır.
  • Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.

Tamir ve Onarım

İster manuel olsun ister otomatik olsun şanzıman tamiri başlı başına uzmanlık gerektirir. Öncelikle arızaya sebep olan parçanın tespit edilmesi gerekir. Bunun için otomatik şanzımanlar için özel olarak geliştirilmiş arıza tespit cihazlarından faydalanılır. En çok rastlanan arızalar tork konvertörü ve şanzıman beyni problemidir. Bu tarz bir arızayla karşılaşıldığında araba çekiş anlamında zayıflayacak ya da vites geçişleri zorlaşacaktır.

Parça değişimi gerekiyorsa mutlaka orijinal şanzıman parçaları kullanılmalıdır. Kalitesiz malzemelerle yapılan oto yedek parça değişimleri, zaman içerisinde başka problemleri beraberinde getirecektir.

Kullanıcıların Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

Otomatik şanzımanlı aracınızı uzun yıllar sorunsuz kullanmak istiyorsanız aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekir.

  • Şanzıman bakımları aksatılmamalı, kaliteli ve araca uygun yağ kullanılmalıdır.
  • Şanzıman yağı ve durumu sürekli kontrol edilmelidir. Şanzımanda meydana gelecek en ufak bir aksama birbirine bağlantılı olarak çalışan vites dişli sisteminin hepsini bozabilir.
  • Sert kalkış ve ani frenlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Vites geçişlerinde mutlaka geçiş mandalına basılmalıdır. Bu mandal tork konvertörünün çalışmasını ayarlar. Aksi takdirde şanzıman dişlilerini bozabilirsiniz.
  • Orijinal olmayan şanzıman parçaları asla kullanılmamalıdır.
  • Yokuş aşağı inişlerde araç kesinlikle boşa yani "N" konumuna alınmamalıdır.
  • Araç hareket halinde iken vites kesinlikle "P" ve "R" konuma getirilmemelidir. Aksi taktirde ciddi hasarlar ortaya çıkacaktır.
  • Motor çalışmadığı taktirde kesinlikle vurdurmak olarak bilinen uygulama yapılmamalıdır.
  • Araç bozulduğunda yada kaza halinde çekilmesi gerektiğinde çekişin gerçekleştiği tekerlekler askıya alınmalıdır.
  • Araç hızı 95 Km/s den fazlaysa vites kolu asla manuel olarak "2" veya "L" konumuna alınmamalıdır. "L" konumundaki sürüşlerde 50 Km/s in üstündeki hızlara çıkılmamalıdır.
  • Bir dakikadan uzun süren duraklamalarda araç "P" konumuna getirilmelidir. Aksi taktirde şanzımana boşa yük binip ömrü kısalacaktır.

Otomatik Vitesli Araçlardaki Harflerin Anlamları

P (Park): Aracınızı tamamen durdurduktan sonra vites kolunu getirmeniz gereken işaret budur. En önemli püf noktası aracınızın zarar görmememesi için tam olarak durmasını sağlamaktır.

R (Reverse): Tıpkı manuel vitesteki R gibidir. Aracınızın geri vitesidir. Geri geri gitmeden önce aracın tamamen durmasını sağlayıp ardından bu konuma getirmelisiniz.

N (Neutral): Otomatik vitesli araçlarda aracı boşa almak için kullanılır. Araç bekler pozisyondayken bu vitese alabilirsiniz (örneğin kırmızı ışık v.s.)

D (Drive): Aracınızı hareket ettirmek için kullanmanız gereken vites konumu budur. Ayağınız frendeyken el frenini indirip kontak anahtarını çevirdikten sonra (ya da güç düğmesine bastıktan sonra) vites kolu D'ye getirilip araca ilk hareketi verilir.

S veya O (Speed, Overdirive): Hızlı kullanım veya Spor kullanım. Bu butonlar devredeyken aracın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Hızlanma ve akselerasyon artar. Yakıt sarfiyatı maksimuma çıkar.

L : Her araçta bulunmaz fakat genel işlevi rampa yukarı çıkarken araca daha farklı güç vermesi için tasarlanmış bir otomatik vites modudur.

D1 ve 1 : Aracı 1. viteste gitmeye zorlar. Motor kompresörü gerektiği durumlarda, yokuş inerken yada karlı havalarda yavaşlamak için kullanılabilir.

D2 ve 2 : Aracı 2. viteste gitmeye zorlar. Yukarıdaki özelliklerle aynı durumlarda kullanılabilir. "2" Bazı araçlarda "L" modu ile birlikte olur ise "L" rampa yukarı çıkarken "2" Rampa aşağı inerken kullanılır.

D3 ve 3 : Aracı 3. viteste kalmaya zorlar. Bu durum ani hızlanmalar ve yüksek devir isteyenler için kullanılabildiği gibi seri rampa inişlerinde yada frene basmadan farklı yavaşlamalarda kullanılır.

D4 ve 4 : Her araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir.

– ve +: Bu işaretler yeni nesil otomobillerde, otomatik vites veya otomatik vitesle beraber sunulan triptronik viteslerde mevcut. Bu – ve + işaretleri sayesinde manuel vites gibi vites durumunuzu kendiniz ayarlama şansınız var. Mod aktifken, kol üzerinde uygulayacağınız ileri ve geri hareketleri size manuel vitesin işlevini sunacaktır.

41 Yorum

Avatar
Deniz Elvan
12-09-2023 | Ankara

Arabam Opel Astra G devir kadranı bin devirin altına indiğinde şanzıman alarmına düştü bir defa ne yapmam gerekli? Başına gelen oldu mu? Opelde ve Ankara'da bu konunun erbabı hakkından fazlasını istemeyen bir usta var mı?

Avatar
Mehmet
31-07-2023 | Bursa

Soğuk havalarda ilk kalkışta motor boşmuş gibi 300 metre sonrası normale dönüyor sebebi ne olabilir?

Avatar
Tuncay
18-09-2022 | İsviçre

BMW 335 i e93 kullanıyorum. Şanzıman sıcaklık işareti veriyor. Aracı bilgisayara soktuk, şanzıman hala hata veriyor. Yağı da yeni acaba baskı balatayı mı değişmek lazım, yoksa sensörlerde mi problem var?

Avatar
Ahmet
14-09-2022 | Ankara

Renault Megane hatchback dizel otomatik yokuş inerken frene basınca boşa çıkıyor neden olur?

Avatar
Tim
16-08-2022 | İstanbul

Araçım Hyundai i20 otomatik vites. Uzun bir yolculuk sonrası aracım vites geçişi yapmamaya başladı ve az bir yokuşta tıkanmaya başladı 20 den yukarı çıkmıyor. Düzlükte normal 80'i geçmiyor sebebi nedir. Teşekkürler...

Avatar
Bozo
14-02-2022 | İstanbul

Pejo otomatik şanzıman da kayma, debriyaj freni bir de basınç ayar arızası yazıyori Sizce ne yapılması gerekir 🤚

Avatar
Şükrü Töre
24-12-2021 | Köln

2008 model Mercedes E klasse otomotik arabam arada bir vites büyütmüyor. Kontağı kapatıp açınca durum düzeliyor. Bu sık olmuyor ama haftada bir gibi olabiliyor. Yağını ve filtresini de değiştirdim ama yine aynı sorunu yaşıyorum. Fikri olan arkadaşlar fikrini belirtebilirler.

Avatar
Umut Başaran
30-08-2021 | Manisa

Aracım ısındığı zaman 2. ve 4. vitese geçerken vuruntu yapıyor sebebi nedir?

Avatar
İrfan
11-02-2021 | Adıyaman

2014 Honda eco elegance aracım D ve P konumundayken duraklama yada kırmızıda beklerken ileri doğru hareket eğiliminde ne olabilir neden kaynaklı teşekkürler

Avatar
Mahmut Arslan
15-12-2020 | Muğla

Merhaba benim 1998 model 520i otomatik aracım var lakin aracımdaki sıkıntı normal bir şekilde hızlanmıyor ve rampalarda bayılıyor araç buralarda kime götürsem saçma sapan şeylerden dediler ne dedilerse yaptırdım ocağıma incir ağacını diktiler resmen ama araç bir türlü düzelmedi gazı gayet iyi alıyor ama araç hızlanmıyor bir türlü sebebi ne olabilir acaba yardımcı olabilir misiniz? Yani gerekirse kendim söküp yapacağım artık o derece yani sizce problem nedir?

Avatar
Tuncay Yılmaz
19-11-2020 | Antalya

Bmv E39 1996 model otomatik vites 3 yada 4 üncü vites de takılı kaldı aynı viteste 2 aydır kullanıyorum sanayide çözemediler. Vuruntu, kaçırma yok neden olabilir? Yağ müşürü her şeyi sağlam. Bilgisayara bağlanınca hiç bir sorun çıkmıyor neden olabilir yardımcı olurmusunuz?

Avatar
Fatih demircioglu
08-10-2020 | İstanbul

Merhaba 2012 model Opel Astra j otomatik vites benzinli aracım bulunmakta.arac D konumunda ışıklarda bekleme yaparken içeriye kısa süreli titreme veriyor ve ayağımı frenden cekincede bir anda ileri doğru vuruntu yapıyor.sebebi ne olabilir acaba

Avatar
Levent
18-08-2020 | Ankara

Arkadaşlar merhaba. Benim araba ilk vitesi D'ye geçirirken resmen küüüüüt diye vuruntu yapıyor, adeta aracı sallıyor. Hiç otomatik arabam olmadı, bu ilk ve çok can sıkıcı bir şey! Sorun nedir acaba ? Günahı ne olur ? Saygılarımı sunarım.

Avatar
Hakan Usta
20-07-2020 | İstanbul

Merhaba kolay gelsin benim bmw 3.16 i 1992 model otomatik vites aracımda şu sorun var. Araba park halinde tüm viteslere geçiyor. Şanzıman ısındıktan sonra R yi geç algılıyor ama hiç bir ses filan yok vites geçişlerinde. Birde R ye alıyorum gaza basıyorum öyle geçiyor vitese aracım. Sorun nedir sizce?

Avatar
Rıdvan
08-06-2020 | İstanbul

Aracım bmv 318i otomatik vitestir. Araç 10 km yada 15 km gittikten sonra vites kolundan tık tık ses çıkarıyor ve vites göstergesi ekranı tamamen gidiyor.

Avatar
Semih Palio
08-06-2020 | Manisa

Selamlar, aracım 2006 Fiat Palio 1.2 speedgear, otomatik vites, aracım dur kalk yaparken ve belli aralıklarda ve hızdayken hata veriyor ekranda vites hatası diye ve kısa saniyelik ötüyor dıt dıt deyip kesiliyor ses ve yazı erkandan kalkıyor, vites geçişlerinde sıkıntı yok, sebebi ne olabilir 🤔 yardımcı olursanız çok sevinirim, araç 100 bindeyken şanzıman yağı değişimi yapılmış araç şuan 136 binde 🤔 şuan.

Avatar
Deniz
03-06-2020 | Adana

1998 clio aracım şanzıman yağı hızlı şekilde bitiyor. Usta karbüratörün şanzıman yağını çektiğini söyledi. Çok enteresan geldi bana.

Avatar
Ali Nail
27-05-2020 | Bursa

Benim arabam Bmw seri 1 otomatik şanzıman. Yokuş aşağı durup vitesi R ye aldığımda ayağımı frenden çekince araba öne doğru akıyor bu normal mi?

Avatar
Tezcan
22-05-2020 | Antalya

Aynı durum benim de başıma geldi. Şanzımanın içine su girmesinden kaynaklı oluyor bu durum. Revize ettirecem şanzımanı 5 bin TL istiyorlar ona da. Araç ww bora 2004

Avatar
Serhat
05-01-2020 | Sakarya

P1746 arıza kodu alıyorum çözüm yolu bilen var mı?

Avatar
Mustafa Sönmez
28-11-2019 | İstanbul

2014 Audi 2 dti aracım sabahları aracın önü yokuş yukarı iken sanki debriyaj sıyırmış gibi kalkmıyor ama araba düz yerde dururken bir sıkıntı yok. Birde ilk kalkışta yaptığı sıkıntı motor ısındıktan sonra düzeliyor ne yapmalıyım?

Avatar
İlhan
06-11-2019 | İstanbul

Araç seyir halinde iken vites kutusu arızası elektronik sorun var yazısı çıkıyor. Aracı stop edip tekrar çalıştırdığımda gidiyor. Sebebi ne olabilir? Araç 2005 Renault Scenic.

Avatar
Şerif
05-11-2019 | Bursa

Merhaba Opel Vectra A kasa 1995 otomatik şanzıman aracım var. Bir aydır göstergede S lambası yanıyor. Şanzıman yağı soğutucusu patlamış radyatörü ve şanzımanı yağını komple değiştirdim ama sorun gitmedi. Araç ilk kalkışta zorlanıyor ondan sonra normal hıza geçiyor. Bu arıza neyden kaynaklanıyor yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Avatar
İhsan
07-09-2019 | Ankara

Can-egs bağlantısı arızası nedir şanzpman elektronik beyni değiştikten sonra yaptı böyle bişey.

Avatar
Selçuk
08-08-2019 | Ankara

Merhabalar aracım otomatik vites 2010 astra J 74500 km lpgli. Araç bir süre gittikten sonra vites artırmamaya başlıyor. Özellikle ışıklarda bekledikten bir süre sonra hareket edince araç 1. vitesten yukarı çıkmıyor. 4000 devir 5000 devir görmesine rağmen araç vites yükseltmiyor. Manuele çekip kendim yükseltiyim diyorum gösterge ekranında m2 m3 m4 m5 şeklinde sırasıyla yükseliyormuş gibi görünsede vites inatla yükselmiyor. Benden önceki sahibi şanzıman yağını değiştirmiş, değiştiren usta 6 litre yağ koymuş o da fazla gelince alttaki tahliyeden atmış tabi. Acaba şanzıman yağından kaynaklı bir sorunmu?

Avatar
Oto Tasarruf
02-08-2019 | Ankara

Umut Şimşek, vites değiştirme teli gerilmiş ve özelliğini yitirmiş olabilir. Bu durumda Park moduna geçmek zorlaşabilir. Uzamış bir kablo yanlış vites konumlarına neden olabilir. Vites kolunda boşluklar meydana gelmişse, herhangi bir vitese takmak zorlaşabilir. Vites kanalları içerisine yiyecek, madeni para, vb. cisimler düşmüşse, bu durum aracın vites dişlilerinin kaymasını ve herhangi bir vitese geçmesini engelleyebilir. Araç en kısa sürede kontrol edilmeli ve onarılmalıdır.

Avatar
Umut Şimşek
02-08-2019 | Ankara

Slm aleyküm 2002 model Astra otomatik vites aracım var. Park konumuna geçmiyor N de istop ettikten sonra P ye çekiyorum yardımcı olabilir misiniz teşekkürler?

Avatar
Name 26
22-05-2019 | Eskişehir

Selamın aleyküm bu konuda bilgisi olanlardan yorum yapmasını rica ediyorum aracım 2005 model golf son zamanlar bende şanzıman sorunu yaşıyorum d modunda giderken ani frenden sonra kalkışta veya gaza ayarsız bastığım zaman şiddetli bi vuruntu yaşıyorum.

Avatar
Porche 911 Carera
15-03-2019 | Niğde

Araba 230 dan sonra devir 6 binden inmiyor yakıtı emiyor adeta. Servis dedi sat bunu 230 da arıza veriyor.

Avatar
Kadir Tekçe
10-03-2019 | Kıbrıs

Aracım Isuzu Bıghorn jeep dir. Aracım D de olduğu zaman çok geç kalkar yerinde ama geriye kalan vitesler girer birde overdrive devreye girmez bu sorunları nasıl çözebilirim?

Avatar
Şahin
10-03-2019 | Samsun

Benim arabam fave Turhan otomatik vites kalkış yaparken araba hoplama yapıyor. Bunun sorunu ne olabilir yardımcı olabilir misiniz şanzıman yağı değiştirildi aynı sorunu geri viteste de yapıyor.

Avatar
Hasan
07-02-2019 | Trabzon

Kardeş otomatik aracta aracini park edeceksen önce elfirenini cek önce p ye alirsaniz şanzimana yükü vermiş olursunuz

Avatar
Can
22-12-2018 | Samsun

Otomatik Toyota Yaris'te dijital göstergede birden hız sıfır oluyor vites birden 2 ye düşüyor. Sensör arıza kodu veriyor ama sensörler kontrol edildi sağlam. km saati kontrol edildi sağlam. Arızayı kimse bulamadı 1 yıldır öyle kullanıyorum.

Avatar
Poyraz
24-11-2018 | İstanbul

Sevgili Alper kardeşim aracı p konumuna almadan önce el firenini kullan sonrasında p konumuna al aksi taktirde aracına zarar verirsin 😊

Avatar
Enis Yıldırım
10-11-2018 | İstanbul

2011 model Fluence araba hareket halindeyken göstergede vites kutusunu kontrol edin diyor ve araba güçten düşüyor. Dönüş yaparsanız sevinirim teşekkürler.

Avatar
Alper
02-11-2018 | Kars

Otomatik aracımda p konumuna alıp frenden ayağımı çektiğimde araç bir miktar ileri yada geri kaçırıyor neden?

Avatar
Rafet
25-10-2018 | Eskişehir

İlk kalkışta çok yavaş kaldırmazsam kavrama kapma yapıyor ayrıca yokuş desteği olmuyor. Konu ile ilgili kişilerden yorum bekliyorum.

Avatar
Erhan
17-09-2018 | Ankara

Benim 2014 Ford Focus benzinli otomatik araba vites geçişleri yapmıyor. Gazdan ayağını çekip geri bastığında geçiyor sadece bi de ekranda şanzıman ısındı yazısı çıkıyor. Aracı zorlamadım. Parkta araç durmuyor nedendir acaba. Saygılar

Avatar
Emin Ertem
15-09-2018 | Mersin

Araç 130km de şanzıman tarafından kayış sesine benzer bir ses geldi. Hızı düşürdüm kesildi. Ne olabilir? Teşekkürler.

Avatar
M.T.
05-09-2018 | Konya

1.Otomatik vaneo yokuşta kesik kesik titrer ve çekmez ise. 2.motordan teneke tıngırtısı sesi geliyorsa. 3.bazen zorlayınca F konumuna geçiyorsa 4. Yağ fazlası veya eksik yağ alarmı veriyorsa 5. Hararet lambası yanıyorsa sık sık Şanzımanı söktürdüm ve arıza yok. Yakıt sist. Arıza yok ise bu nedir arkadaşlar Memlekette tamirci yok. Şanzımanı değiştireceğim ama yine de çözülmez diye korkuyorum. Bilen varsa lütfen cevap versin.

Avatar
Mehmet
15-01-2018 | Kahramanmaraş

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Aracının motoru soğuk durumda iken ve ilk kalkışta motor gaz yemiyor durumunda yavaş hareket ediyor, devir saati 2500_3000 devire ulaştığında ekranda rampa eğim iniş moduna geçiyor ve araba araziye geçiyor, motor ısındığında stop yapıyorum tekrar çalıştırdığımda arıza yok oluyor. Arıza nedenini anlayamadım yardımcı olursanız çok mutlu olurum, ilginize şimdiden teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.