• 06-11-2017
  • 2 dak
  • 12262
  • 0

Karbüratörlü Motor Hava Kaçakları

Karbüratörlü motorlarda hava kaçakları ve nedenleri nelerdir? Karbüratörlü araçlarda gaz ayar problemleri ve rölanti sorunları.

Eğer aracınızın motorunda hava kaçakları varsa rölanti ve sürüş esnasında bir takım problemlerle karşı karşıya kalırsınız. Bazı hava kaçakları ıslık benzeri bir tıslama sesi ile kendilerini belli eder. Fakat çoğu zaman ateşleme ve yakıt sorunlarına yol açarak kendisini gizler ve arızanın bulunmasını zorlaştırır.

Aracınızda hava kaçağı olduğunu nasıl anlarsınız?

Motor, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, bu durumdan muhtemelen bir hava kaçağı sorumludur.

Çok yüksek rölanti devri

Eğer aracınızın motoru ECU ile kontrol edilen Rölanti Kontrol Valfine sahip değilse ve tüm çabalara rağmen rölanti devri yüksek çalışıyorsa bir yerden hava kaçırıyordur. En sık karşılaşılan kaçaklar arasında karbüratör ve gaz kelebeği contaları, karbüratör izalatör ara parçaları, emme manifoldu contaları, motorun hava bağlantı parçaları, hortumlar ve aksesuarlar sayılabilir. Yakıt enjektör o-ringlerinin sızdırması ve gaz kelebeği milinin aşınmış olması da sayılabilir.

Rölantide dalgalanma ve stop etme

Birden fazla supap çakışmasına sebep olan bir eksantrik mili motorun rölantide çalışmasına izin verse de ciddi vakum kaçakları oluşturabilir. Hava/yakıt karışımını bozan ciddi bir kaçak motor devrini rölantide stop edecek duruma kadar düşürebilir. Tıkalı bir EGR valfi, vakum kaçağı ile aynı etkiye sahiptir. Arızalı PCV valfi veya gevşemiş bir PCV hortumu da olabilir. Bu durumlarda rölantide yaşanan sorunlar, zayıf ateşleme nedeniyledir. Yakıt karışımı ateşleme için yeterli değildir. Bu nedenle ya zayıf yanar ya da hiç yanmaz. Zayıf ateşleme, egzozda yüksek bir hidrokarbon (HC) değeri oluşturur ve aracın egzoz emisyon testini geçememesi için yeterli bir sebeptir.

Gaza basıldığında takılma ve tekleme

Bunun nedeni bir hava kaçağı olabileceği gibi karbüratördeki zayıf veya çalışmayan yüksek hız devresi, kirli enjektörler, kırık bir bobin, aşınmış bujiler veya yanlış takılan fişlerden kaynaklı ateşleme sorunlarundan kaynaklanabilir.

Arızalı ya da gevşemiş karbüratör ayar vidaları

Rölanti ayarını yapmak için ayar vidaları döndürüldüğünde aracın titremeler ile tepkime vermesi gerekir. Vidaların rölantide çok az veya hiç etkisi yoksa, karbüratör sorunu ya da vakum kaçağı var demektir.

Vakum kaçakları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta, rölantide daha fazla görülen etkiye sahip olmalarıdır. Sürüş esnasında ya da tam gaz basılı iken motorda çok fazla hava vardır. Bu durumda küçük hava kaçakları bertaraf edilebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.