• 03-09-2018
  • 6 dak
  • 7797
  • 0

Otomobillerde En Sık Görülen 10 Mekanik Arıza

Arabalarda en sık yaşanan arızalar nelerdir? Gelin 10 başlık altında bu sorunları inceleyelim.

Kimse arabanın kaputunun altından gelen dumanı görmekten hoşlanmaz ya da otoyolda ilerlerken araçtan gelen beklenmedik bir sesle irkilmek istemez. Aracınızı iyi tanır ve düzenli olarak bakımlarını yaptırırsanız bu gibi arızalardan kaçınabilirsiniz.

 

1- Oksijen Sensörü Arızası

Oksijen sensörlerinin arızalanması ve değiştirilmesi araçlarda en sık yaşanan sorunların başında gelir. Oksijen sensörü, egzoz sistemindeki yanmamış yakıtı tespit eden, aracın önemli bir bileşenidir. Arabanız yaşlandıkça oksijen sensörünüz yıpranır. Genellikle 100.000-150.000 kilometre arası ömrünü tamamlar ve değiştirilmesi gerekmektedir. Aracınızda doğru yakıtı kullanarak, buji ve hava filtresi değişimlerini düzenli yaptırarak ömrünü uzatabilirsiniz. Arızalı oksijen sensörü motor arıza lambasını yakar. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, araçlarda en sık yaşanan tamir probleminin başında oksijen sensörü arızası geldiği belirlenmiştir.

 

2- Katalitik Konvertör Arızası

Egzoz sisteminizin diğer bir bileşeni olan katalitik konvertör, egzozdan çıkan karbonmonoksit gibi tehlikeli bileşikleri zararsız hale getirir. Aracın daha az yakmasına yardımcı olur ve performansını arttırır. Katalitik konvertörler aracınızın ömrünü uzatmak için tasarlanmıştır. Ancak egzoz sisteminde meydana gelen diğer bileşenlerin arızalanması katalitik konvertörün aşınmasına ve bozulmasına sebep olabilir.

 

3- Ateşleme Bobini ve Buji Arızaları

Ateşleme bobini ve buji değişimleri, araçlarda sıklıkla yaşanan arızaların başında gelir. Bujiler yanma odasına kıvılcım göndererek hava-yakıt karışımının ateşlenmesini sağlar. Marşa bastığınızda araç çalışmıyorsa ilk kontrol edilmesi gereken parçaların başında gelir.

Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar. Eğer araçta bağımsız bir elektronik ateşleme sistemi varsa yani buji kablosu olmadan çalışabilen yeni model araçlarda olduğu gibi sırasıyla ateşleme bobinin soketini çıkartarak motorun tepkisine bakılır. Soket çıkarıldığı anda motorda herhangi bir sarsıntı veya titreşim varsa, o ateşleme bobini sağlamdır. Yine soket çıkarıldığı anda motorun çalışmasında hiçbir değişiklik meydana gelmiyorsa o ateşleme bobini ise arızalıdır ve silindirde kıvılcım oluşmadığı için yanma da olmamaktadır. Kontrol edilen silindirde ateşleme meydana gelmiyorsa o bujinin ateşleme bobini ya da buji arıza olabilir. Emin olmak için ise buji kontrol edilmeli ve buji sağlamsa ateşleme bobini bozuktur.

Ayrıca sırasıyla buji kabloları çekilmeli, motor sarsıntı yapıyorsa o çekilen silindirin ateşlemesi sağlamdır ve dolayısıyla buji de sağlamdır. Buji kablosu çıkarıldığında motor hiç tepki vermiyorsa o silindirde ateşleme arızası vardır ve yüksek ihtimal buji de arızalıdır.

 

4- Fren ve Disk Arızaları

Fren pedalına bastığınız zaman gıcırtı sesi mi duyuyorsunuz? Yoksa fren pedalının titrediğini mi hissediyorsunuz? Böyle bir durum yaşadığınızda fren balatalarının veya disklerinin değiştirilmesi gerekebilir. Fren sorunları, en yaygın görülen araba sorunlarının başında gelir. Aşınmış fren balatalarının işaretlerini göz ardı etmeyin. Aksi taktirde diskleri ve diğer ilgili parçaları değiştirmek için daha fazla para harcamanız gerekebilir.

 

5- Termostat Arızaları

Termostat, motor suyu sıcaklığını ölçerek istenilen sıcaklıkta sabit kalmasını sağlar. Termostat arızaları motor arıza lambasına sebep olur. Motora ciddi hasarlar vermemek için bu arızayı asla görmezden gelmemelisiniz. 

 

6- MAF Sensörü (Hava Akış Sensörü) Arızaları

MAF sensörü, yanma odasındaki hava-yakıt oranını ölçmek için kullanılan havanın miktarını belirler. Ayrıca emilen havanın sıcaklığını da maf sensörü ölçer. MAF sensörü arızası, aracın yaşına bakmaksızın tüm araçlarda görülebilir. 

 

7- Yakıt Pompası Arızaları

Yakıt pompası, otomobiller için hayati önem taşır ve arızalandıkları taktirde aracınızı kullanamazsınız. Yakıt pompasının tıkanmasını önlemek için aracınızda her zaman çeyrek deponun üzerinde yakıt bulunmasına özen gösterin. Yakıt pompası motora gerekli olan yakıtı ve basıncı göndermezse motor düzgün çalışmaz. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşlemesine, rölantide düzensizliğe, teklemesine ve stop etmesine yol açar.

 

8- Akü Arızaları

Hiçbir aracın aküsü sonsuza kadar sürmez ancak iki yılda bir değiştirmenize de gerek yoktur. Aracınızın aküsünün düzenli olarak bakımlarını yaptırarak bu süreyi uzatabilirsiniz. Ayrıca, araç çalışmadığı zamanlarda far, müzik sistemi gibi aküyü zorlayacak tertibatlardan kaçının. Bu akünün çabuk bitmesine sebep olacak ve ömrünü kısaltacaktır.

 

9- Yakıt Buharı Tutma Sistemi (EVAP) Arızası

Sıcaklık değişimleri nedeniyle yakıt depolarında buharlaşma meydana gelir. Yakıt buharı tutma sistemi, yakıt deposu veya borularında buharlaşan gazları emerek daha sonra araç çalıştırıldığında tekrar kullanılmak üzere bir kapta biriktirir. Belli zamanlarda valf açılarak motora gönderilir. Araç genellikle bu arızayı yakıt deposundaki buharın dışarı sızması sonucunda verir.

 

10- Silindir Contası Arızası

Silindir kapak contası, aracınızın motorunun işlevinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Silindir kapağı ile motor bloğu arasına yerleştirilir ve yanması durumunda ciddi masraflara yol açabilir. Conta yanması araçlarda en çok yaşanan ve masrafı fazla olan araç sorunlarından biridir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.