• 16-10-2018
  • 4 dak
  • 2222
  • 0

Oto Tamir Masraflarından Tasarruf Etmenin Yolları

Otomobil tamir masraflarından nasıl tasarruf edilir? Tamir masraflarından kurtulmanın ve daha az ödemenin yolları nelerdir?

1- Aracınız Garanti Kapsamında İse Servise Götürün

Tüm yeni araçların neredeyse her şeyi (fren balatası, filtreler gibi bakımlar hariç) kapsayan üç yıl veya 100.000 km garantisi vardır. Bu durum bazı araçlarda 2 yıla düşebilir veya 6 yıla çıkabilir. Bazı markalar ayrıca ek garanti veya bazı parçalara ekstra garanti uygulamaktadır. Garanti kapsamını aşmamış aracınızda bir arıza meydana geldiğinde ücretsiz parça değişimi ve onarımı için mutlaka servisinize götürün.

 

2- Garantisi Biten Aracınızı Özel Servise Götürün

Birçok otomobil servisi iyi hizmet sunmasına rağmen oldukça pahalıdır. Yapılan işçilik saat olarak hesaplanır ve oldukça yüksektir. Ayrıca orijinal yedek parça fiyatları piyasadaki fiyatlardan daha pahalıdır. Özel servisler veya tamirciler genellikle daha az işçilik ve parça fiyatları ile aynı onarımları yapabilirler. Ancak, özel servisin kalifiye teknisyenlere sahip olduğundan ve güncel yazılımlı alet ve ekipmanları kullandığından emin olun.

Dilerseniz yedek parçayı kendiniz temin edip götürebilirsiniz. Değişen parçaları geri alacağınızı ve yedek parça temini isteyip istemediğinizi önceden mutlaka belirtiniz. Ayrıca değişen parçanın tamiri mümkünse daha az masraf yaparsınız. Tamir edilen parçanın veya yeni alacağınız parçanın en az 1 yıl garantisi olmasına dikkat ediniz.

 

3- Anlıyorsanız Kendiniz Onarın

Birçok bakım ve oto tamir işleri kendiniz yapabileceğiniz kadar basittir. Bujileri, filtreleri, kayışları, hortumları, fren balatalarını, sensörleri ve diğer birçok parçayı kendiniz kolayca değiştirebilirsiniz. Bu işlerden bazıları özel aletler gerektirebilir. Herhangi bir parça değiştirilmeden önce arızanın ondan kaynaklandığından emin olmak gerekir. Sorunun nedenini bilmiyor ve rastgele parçaları değiştiriyorsanız bu durum size daha pahalıya patlayacaktır.

Yeteneklerinizi aşan bir arızayı onarmaya çalışmak aracı bir servise veya tamirhaneye götürmekten daha büyük masraflar çıkarır. Herkes para biriktirmek ister. Ancak, ne yaptığınızdan emin değilseniz ya da teknik bilgiye sahip değilseniz, düzelteyim derken birçok şeyi berbat edebilirsiniz.

 

4- Birikim Yaptıktan Sonra Eski Aracınızdan Kurtulun

En önemli maddemiz bu! Aracınıza olan sevginiz çok uzun sürmeyecektir. Bir süre sonra parçalar ömrünü tamamlayacak ve ciddi onarım masrafları çıkarmaya başlayacaktır. Uzun kilometreler yapan araçlarda, parçalar yıpranmaya, kırılmaya ve bozulmaya başlar. Birikiminizi eski aracınıza harcamaya başlamadan önce aracı bir an evvel elden çıkarmak gerekir.

Şanzıman veya motor revizyonu çok masraflı olabilir. Tamir işlemleri genellikle aracın değerinden çok daha pahalıya mal olur. Yağınızı, diğer sıvıları, filtreleri düzenli değiştirmek motorun ve şanzımanın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir. Ancak ne kadar bakım yapılırsa yapılsın bir süre sonra parçaların bozulması kaçınılmazdır. Değiştirilmesi gereken parçaların başında akü, tekerlekler, alternatör, su pompası, yakıt pompası, fren kaliperleri ve rotorlar, elektronik modüller, çeşitli sensörler (oksijen, gaz kelebeği konumu, kütle hava akışı vb.) .), katalitik konvertörler, egzoz boruları ve susturucular gelir. Bu parçaların hiçbiri tek başına çok masraflı değildir. Ancak birden fazla bileşen arıza yaptığında özellikle bazı parçalar ve modüller için bir servet ödeyebilirsiniz. Tabii ustanız arızayı bir defada kavrayabilir ve sorunu çözebilirse ne ala...

Araç, şehir içi dur/kalk trafiğinde kullanıldıysa 150.000 km. uzun yolda kullanıldıysa 200.000 km. sonra elden çıkarmayı düşünebilirsiniz. Ya da 8 yaşını doldurduysa satabilirsiniz. Hala iyi çalışıyor ve masraf çıkarmıyor olsa da bu uzun sürmeyecektir. Yüksek masraflı onarımlar yaklaşıyor demektir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.