• 16-06-2019
  • 10 dak
  • 3877
  • 0

Motor Yağı ve Filtresi Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı ve filtresi nasıl değiştirilir? Motor yağı değiştirirken nelere dikkat etmek gerekir? Akaryakıt istasyonlarında yağ değişimi yapılır mı?

Düzenli motor yağı ve filtre değişiklikleri motorun aşınmasını en aza indirebilir ve motorunuzun ömrünü uzatabilir. Yağ zamanla kirlenir ve değiştirilmezse motora zarar veren tortu oluşturabilir.

 

 

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

 

Optimum koruma için yağ ve yağ filtresi, düzenli olarak her yıl veya 10.000 km.de bir (hangisi önce gelirse) yapılmalıdır. Aracınızın yağ değişim süresini bilmiyorsanız servis kullanım kitapçığına göz atabilirsiniz. Eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız ve yoğun trafikte sürekli dur-kalk yapıyorsanız motor yağını 7.500 km de bir değiştirin. Aynı şekilde dizel veya turboşarjlı bir motor kullanıyorsanız, 10.000 km. olmasını beklemeden motor yağını değiştirin. Aracınızı sürekli uzun yolda ve otoyolda kullanıyorsanız yağ değişim aralığını güvenle 10.000 km. ye çıkarabilirsiniz. Bazı otomobil üreticileri yağ değişim aralığını 15.000 km. ye kadar öneriyor olsa da, mümkün olduğunca 12.000 km. üstüne çıkmamaya özen gösterin.

 

Motor Yağını Değiştirirken Gerekli Olan Malzemeler

 

  • - Dört, beş veya altı litre yağ (çoğu araçta dört litre, artı filtre için 1/3 ila 1/2 litre yağ bulunur. Motor yağı kapasitesi ve önerilen viskozite için kullanım kılavuzuna bakın).  
  • - Yeni yağ filtresi (boyut, dişli açıklık ve conta çapının eski filtrenizle aynı olduğundan emin olun)  
  • - Filtreyi gevşetmek için yağ filtresi anahtarı
  • - Yağ karterinin altındaki boşaltma tapasına takılacak anahtar
  • - Beş veya daha fazla litre yağ tutabilecek tava
  • - Motora yağ eklemek için bir huni
  • - Temiz bir bez
  • - Lateks veya Nitril lastik eldivenler (kanserojen olabilen kullanılmış yağ ile cilt temasını en aza indirmek için önerilir)
  • - Aracınızı yükseltmek için bir kriko ve emniyet standı
  • - Kullanılmış motor yağını koymak için bir kap (geri dönüşüm için). 5 Litrelik plastik su şişesi bunun için yeterlidir.

 

Motor Yağının Değiştirilmesi

 

Yağı sıcak veya soğuk olarak değiştirebilirsiniz. Sıcak olarak değiştirmenin avantajı, daha çabuk boşalmasıdır. Ancak, kendinizi yakmamaya dikkat etmeniz gerekir ve yarım litre kadar bir motor yağı motorun üst kısımlarında kalır. Yağı soğuk değiştirmenin avantajı, sizi yakacak sıcak yağ bulunmaması ve motordaki tüm yağ kartere oturmuş olur. Bana sorarsanız motor yağını soğukken değiştirmenizi öneririm.

 

1. El frenini çekin ve aracı yükseltin, böylece yağ karterinin ve yağ filtresinin altındaki tahliye tapasına erişebilirsiniz. Yağ filtresi tipik olarak motor bloğunun önünde, ucunda veya arkasında bulunur.

Dikkat: Aracın standartlarına uyan bir kriko kullanın. Asla, yeterli emniyet önlemlerini almadan aracın altına girmeyin.

2. Kirli yağı almak için tavanızı motorun altına yerleştirin. Tahliye tapası yağ karterinin tabanında değilde yan tarafındaysa yağ birkaç santim farklı yöne akarak yere dökülebilir. Tavanızı bu açıya göre konumlandırdığınızdan emin olun.

3. Tahliye tapasını anahtarınızla gevşetin (saatin tersi yönünde çevirin). Yağ sıcaksa, parmaklarınızı bir bez ile koruyun, ardından tapayı sonuna kadar çabucak çevirin. Yerçekimi gerisini halleder.

4. Yağ tamamen boşaldığında, tahliye tapasını yerine takın ve sıkın (saat yönünde çevirin). Tahliye tapasının yuvaya tam oturduğundan ve gevşemeyecek kadar sıkı olduğundan emin olun.

5. Yağ filtresini bulun ve filtre anahtarınızla saat yönünün tersine çevirerek gevşetin. Tavanızı filtrenin altına yerleştirmeyi unutmayın. Filtreyi çıkarırken dik tutmaya çalışın, böylece içindeki yağ dışarı akmaz.

DİKKAT: Filtre aşırı sıkılmışsa açması zor olabilir. Gevşetmek için farklı bir sitil geliştirmeniz gerekebilir. Filtreyi bir tornavida ile mızraklamak, gevşetmek için çekiç kullanmak gerekebilir. Yapmamanız gereken tek şey, açılmıyor diyerek filtreyi değiştirmekten vazgeçmektir. Filtre tıkanırsa, yağ baypas eder ve motordan süzülmeden sirküle eder. Bu, motor aşınmasını büyük ölçüde hızlandırır ve motorunuzu tamamen mahvedebilir.

6. Parmağınıza birkaç damla taze yağ damlatın ve yeni yağ filtresindeki lastik contanın çevresine silin. Bu, filtre takıldığında conta yuvasının düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır. Ardından yeni filtreyi döndürün ve yerine oturuncaya kadar saat yönünde elle sıkın. Kauçuk conta motorla temas ettikten sonra, filtre bir turun dörtte üçü kadar döndürülmelidir. El ile çeviremiyorsanız, filtre anahtarınızı kullanabilirsiniz. Sadece aşırı sıkmayın, yoksa bir dahaki sefere açmak zorlaşacaktır.

DİKKAT: Filtreyi takarken diş atlamamaya ve çapraz sıkıştırmamaya dikkat edin. Filtre kolayca dönmüyor veya sıkışmışsa geriye çekin ve dişleri doğru taktığınızdan emin olun. Yuvayı ve dişlileri hasar açısından kontrol edin. Motorunuz için doğru filtre kullandığınızdan emin olun.

İPUCU: Filtre dikey pozisyonda takılabiliyorsa bir miktar yeni yağ ekleyebilirsiniz. Bu, motorun ilk çalıştırılmasından sonra filtrenin yağ ile doldurulması ve yağ basıncı oluşturulması için gereken süreyi azaltır. Filtre yandan monte ediliyorsa yağ ekleme işini yapmayın çünkü dökülür.

7. Motorun üzerindeki yağ doldurma kapağını bulun ve açın. Yağ karterini tekrar doldurmak için gereken seviyede uygun yağı ekleyin. Yağın markası, kaliteli bir ürün olduğu ve uygulama için doğru viskozitesi olduğu sürece önemli değildir.

DİKKAT: Motorların çoğu, karteri uygun şekilde doldurmak için dört ila beş litre yağ alır. Ancak bazı motorlar altı, sekiz veya daha fazla litre yağ gerektirebilir. Motorunuzun ne kadar yağ aldığını bilmiyorsanız araç kullanım kitapçığına bakınız. Motorun aşırı yağ ile doldurulması yağ sızıntısına neden olabilir. Aşırı yağ basıncından dolayı köpürme ve sızıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bu da pahalı motor hasarlarına neden olur!

Yanlışlıkla motorunuzu çok fazla yağla doldurursanız, yağ karterinin altındaki tahliye tapasını açarak fazlalığı boşaltın. Yağı temiz bir kaba boşaltın. Böylece daha sonra tekrar kullanabilirsiniz. Yağ çubuğunu kontrol edin ve Full işaretinde olana kadar yağ ekleyin.

8. Motordaki yağ doldurma kapağını yerine takın ve sıkın.

9. Yağ çubuğunu dışarı çekin, silin, tekrar takın, ardından motorunuzdaki yağ seviyesini kontrol etmek için tekrar dışarı çekin. Filtreyi de değiştirdiyseniz ve filtre için gereken yağı da eklediyseniz, doğru seviyede olmalıdır.

10. Motoru çalıştırın ve rölantide bırakın. Hemen hareket etmeyin, çünkü yağın yeni filtreden pompalanması ve basınca ulaşması birkaç saniye sürer. Yağ basıncı normale ulaşıncaya kadar muhtemelen yağ basıncı uyarı lambası birkaç saniye açık kalacaktır.

11. Tahliye tapası ve filtrenin sızdırmadığından emin olmak için aracın altını kontrol edin. Yere damlayan yağ görürseniz, motoru kapatın, sızıntıyı bulun ve sorunu giderin.

12. Bir sonraki yağ değişimi süresini geçirmemek için, yağı değiştirdiğiniz tarihi, aracın kilometresini, motor yağı markasını ve viskozitesini not almayı unutmayın.

13. Kirli yağı plastik su şişesine doldurarak geri dönüşüm kabul eden bir otomobil servisine teslim edin. Toprağa, kanalizasyona veya içme suyunu kirletecek alanlara asla dökmeyiniz.

14. Eldiven giymediyseniz, tüm yağ lekelerini gidermek için ellerinizi yağ sökücü kimyasal maddeler ile temizleyin.

 

Yağ Değişimi İçin Servise veya Tamirciye Gitmem Gerekir mi?

 

Maddi durumunuz iyiyse, para biriktirmeye çalışmıyorsanız tabii ki bir servise veya tamirciye giderek yağ değişim işini çok hızlı şekilde halledebilirsiniz. Eski yağlardan kurtulma sorununu da ortadan kaldırmış olursunuz.

Hatta bir çok akaryakıt istasyonu yağı onlardan almanız şartı ile yağ değişimini ücretsiz yapmaktadır. Dikkat etmeniz gereken yağ filtresini de mutlaka değiştirmeleri. Eğer istasyon filtreyi de değiştiriyorsa, yağ filtrenizi de yanınızda götürmeniz gerekir. Her istasyon farklı yağ firması ile anlaşmalıdır. Bu nedenle aracınıza koyacağınız yağın o istasyonda olup olmadığını ve fiyatını sorup, öğrenin. Hizmet bedelini de yağ fiyatına yansıtan istasyonlar mevcuttur.

Genellikle akaryakıt istasyonlarında görevlendirilen çalışanlar bu işin ehli olmuyor. Bu iş için asgari ücret ile çalışan, vasıfsız elemanları işe almaktadırlar. Çoğu çalışan için geçici bir iştir. Yağınızı değiştiren kişi işini ciddiye almazsa, filtreyi veya tapayı takarken diş kaptırır veya yeterince sıkmazsa aracınız için ciddi sorunlara yol açabilir. Aşırı yağ koymaları da en bilinen şikayetler arasındadır. Bunun sebebi de bilgi eksikliğidir. Yağ değişimi işi yapan akaryakıt istasyonlarının tüm araç markaları ve modelleri için yağ kapasitelerini listeleyen servis kılavuzlarına sahip olması gerekir. Tabii çalışanın buna ne kadar dikkat edeceği de bir başka mesele.

Bir başka sorun daha var ki; eğer aracınız modern teknoloji ile donatılmışsa, yağ değişim süresi geldiğinde sürücü gösterge panelinde bakım ışığı yanar. Akaryakıt istasyonlarında yağ değişimi yaptığınız taktirde bu ikaz ışığı sıfırlanmaz. Işığın yanmasına sebep olan kodun bir OBD cihazı ile bağlanarak ECU'dan silinmesi gerekir. Şunu unutmayın ki istasyonlar her zaman fazla yağ satma peşindedir.

Tamirciye gittiğiniz zaman standart bir aracın yağ değişimi için 150 TL - 200 TL ücret ödersiniz. Yağ ve filtreyi kendiniz götürmüşseniz 50 TL - 100 TL arası bir işçilik ile işi çözersiniz. (özel yağlar ve filtreler masrafları arttırabilir) Fakat aracınız lüks veya sıradışı egzotik bir araç ise çok daha fazla ödeme yapmaya hazır olun! Neden diye sormayın çünkü buna benim verecek mantıklı bir cevabım yok. Sanırım bu araç sahiplerini tamirciler "para babası" olarak görüyorlar. Yapmanız gereken, basit bir servis prosedürü için neden bu kadar fazla para istediklerini sormaktır.

Uyanık tamircilerde karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi, orjinal yağ diye açık yağ koymalarıdır. Yağ bidonu üzerinde bilindik markaların ismi yazabilir. Fakat kapağın daha önce açılmadığını gösteren emniyet kilidinin olduğundan, koruma jelatininin sökülmediğinden emin olun. Aksi taktirde bidonun içerisine açık yağ koyulma ihtimali yüksektir. Aynı sorunu akaryakıt istasyonlarından veya parçacılardan aldığınız motor yağlarında yaşama ihtimaliniz de vardır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.