Yağ Pompası Arıza Belirtileri ve Yağ Pompasının Görevi
Yağ pompasının arıza belirtileri nelerdir? Yağ pompasının görevi nedir? Yağ pompası neden bozulur? Yağ pompası çeşitleri nelerdir?
Yağ Pompasının Görevi Nedir?
Yağ pompası, yağın taşınmasından sorumludur. Genellikle yardımcı tahrikler aracılığıyla krank mili tarafından çalıştırılır.
Motoru yağlamanın birkaç önemli nedeni vardır:
- - Tüm hareketli parçalara, sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmak için yeterli yağ sağlamak.
- - Aşırı ısınmayı önlemek için motor bileşenlerinin soğutulması.
- - Korozyon ve paslanmaya karşı koruma sağlamak.
- - Gürültü ve titreşimleri azaltmak.
- - Pistonlar ve silindirler arasında ince bir katman oluşturarak sızdırmazlığı sağlamak.
Yağ Pompası Çeşitleri
Farklı türde çalışan yağ pompası çeşitleri mevcuttur.
Dişli Tip Yağ Pompası
Pompa içinde birbiriyle kavraşmış iki dişli bulunur. Dişlilerden birisi döndüren, diğeri dönen dişlidir. Döndüren dişli hareketini bazı motorlarda kam milinden, bazı motorlarda krank milinden alır. Dişliler döndüğünde giriş kanalından gelen ve diş boşluklarına dolan yağ çıkış kanalına taşınır. Taşınan yağın miktarı dişlilerin dönme hızına ve yağ kalınlığına bağlıdır. Dişli pompaların üretimi nispeten ucuzdur.
Paletli Tip Yağ Pompası
Paletli yağ pompasında dişli yerine paletler kullanılır. Paletler, pompa gövdesi içinde, eksenden kaçık olarak dönen palet başlığındaki yuvalarına takılır. Yuva içindeki palet yayları, paletleri devamlı olarak gövde yüzeyi ile temas halinde tutar. Palet başlığı pompa miline bağlıdır. Mil döndüğünde paletler, giriş kanalı önünde büyüyen ve çıkış kanalı önünde sıfıra kadar küçülen bir hacim meydana getirirler. Yağın taşındığı hacmin sıfıra düşmesiyle yağ ana yağ kanalına basılır. Dişli tip pompalara kıyasla, düşük hızlarda bile daha yüksek bir yağ basıncı ve teslimat oranı sağlayabilir.
Rotorlu Tip Yağ Pompası
Rotorlu tip yağ pompasında iç rotor, rotor yuvasında pompa mili döndüğünde iç rotor ile çalışan dış rotor, yağ giriş kanalında büyüyen ve yağ çıkış kanalında sıfıra kadar küçülen değişken bir hacim meydana getirir. Giriş kanalında büyük hacme alınan yağ, çıkış kanalında hacmin sıfıra düşmesiyle ana yağ kanallarına basılır. Yüksek yağ basınçları ve teslimat oranları elde ederler ve aynı zamanda sessiz çalışırlar.
Yağ Pompası Arıza Belirtileri
Yağ pompası arızalarında üç ana unsur göz önüne alınmalıdır. Düşük yağ basıncı, yüksek motor sıcaklığı ve aracın aşırı gürültülü çalışması. Çoğu sürücü yağ pompasını hiç değiştirmemiş olsa bile, aracınızda yağ pompası ile ilgili bir sorun yaşadığınızda belirtileri bilmek önemlidir.
Yağ pompası, aracınızın motor performansının bir bütünüdür ve arızalanması durumunda motora ciddi zararlar verebilir. Yağ pompası arızasında ilk belirti genellikle motor arıza ışığı ve yağ lambası göstergesinin yanması olur.
Eğer yağ lambası gösterge ışığınız yanıyorsa, yağ basıncının düşük olduğuna işaret eder. Bu durum herhangi bir yağ kaçağından kaynaklanabilir. Yağ seviye çubuğunu kontrol ederek, yağ eksikse ilave edebilir ve bu sorunu çözebilirsiniz. Işık yanmaya devam ediyorsa aşağıdaki semptomları kontrol etmeniz önerilir.
Düşük Yağ Basıncı
Arızalı bir yağ pompası, yağın düzgün bir şekilde pompalanmasını engeller. Bu durum, motorun zarar görmesine yol açabilecek düşük yağ basıncına neden olacaktır. Böyle bir durumda motor yağ ışığı sürekli yanabilir veya belli aralıklarla yanıp sönebilir. Aracınızın performansında düşüş olduğunu farkedebilirsiniz.
Yüksek Motor Çalışma Sıcaklığı
Yağ motora itildiğinde, hareketli bileşenlerin sürtünmesini azaltarak motorun daha soğuk kalmasına yardımcı olur. Yağı akışı azaldığında, parçalar uygun şekilde yağlanmaz, sürtünme artar ve bu durum motorun aşırı ısınmasına neden olur. Aşırı sürtünme ve artan sıcaklık motorunuzda daha fazla soruna yol açar. Gösterge panelinizde hararet lambası sizi bu duruma karşı uyarır.
Motorda Olağandışı Gürültü
Lifterler (itici veya fincanlar), motorun çalışmasının önemli bir parçasıdır ve yeterince yağlanmaları önemlidir. Motor düzgün çalıştığında lifterler neredeyse sessizdir. Fakat yağ akışı kesildiğinde ses çıkarmaya ve eşit olmayan şekilde aşınmaya başlarlar. Lifterlerin değiştirilmesi oldukça pahalıdır. Bu nedenle uygun şekilde yağlanmaları çok önemlidir.
Lifterlere ek olarak, yağ pompanız arızalanmaya başladığında supaplar aşırı ses yapmaya başlayabilir. Tüm supap sisteminin uygun şekilde yağlanması oldukça önemlidir.
Ek olarak, düzgün çalışmayan yağ pompası da ses yapabilir. Yağ pompaları genellikle ses çıkarmaz ve bu olasılık daha az gözlemlenir. Yağ pompasının sesi güçlü bir uğultu veya pır pır şeklinde olabilir. Araç rölantide çalışırken bu sesleri daha rahat duyabilirsiniz. Bu durum, yağ pompasının iç dişli mekanizmasının yıprandığını ve bozulmakta olduğunu gösterir.
Çoğu sürücünün bir yağ pompası arızası yaşaması muhtemel değildir, ancak bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, aracınızı kontrol ettirmeniz gerekebilir. Uzun süreli aşınma, motor ömrünü kısaltacağından bir an önce onarmak en iyisidir.
Yukarıda açıklanan belirtilerden herhangi biriyle karşılaştığınızda, yağ pompanızı iyice inceleyin. Parçayı kendiniz incelerseniz, pompanın içindeki kalıntıları arayın. Pompadaki yabancı maddeler, pompanın hasar gördüğüne dair kesin bir işarettir. Aksi halde yağ pompanızı bir tamirci tarafından kontrol ettirebilirsiniz. Bir yağ pompasının arızasının nedenlerini bilmek, yeni pompanızı korumanıza yardımcı olabilir.
Yağ Pompası Neden Bozulur?
Normal Aşınma ve Yıpranma
Her mekanik bileşen gibi, yağ pompası da zamanla yıpranarak ve aşınarak bozulabilir, optimum seviyelerde çalışma yeteneğini kaybedebilir.
Gecikmiş Yağ Değişimleri
Düzenli bakımları yapılmayan ve yağ değişim zamanları aksatılan bir araç, motor yağının bozulmasına, partikül, kir ve tortu oluşmasına yol açabilir. Bu da yağ pompasının arızalanmasına sebep olabilir.
Yanlış veya Kötü Yağ Kullanmak
Araca uygun viskozite değerlerinde yağ koymamak, ya da ucuz diye ne olduğu belirsiz yağ kullanmak zamanla yağ pompasının arızalanmasına neden olabilir.
Düşük Yağ Seviyesi
Bir araç sürekli olarak düşük bir yağ seviyesi ile kullanılarsa, yağ pompası sürtünme, eğrilme veya farklı mekanik hatalar sonucu arızalanabilir.
Motorun Kurum Yapması
Motor içerisinde zamanla kir ve kurumdan dolayı katran oluşabilir. Bu durum, motor parçalarına aşırı derecede zarar verir. Normal yağ akışını kısıtılayacağı için, sürtünme ve ısınmadan dolayı yağ pompasının da arızalanmasına yol açabilir.
Serkan
09-05-2023 | İstanbulMerhaba aracım 2005 model Peugeot 307 1.4 hdi aracımda tüm viteslerde 3000 devirden sonra düzelen ses var sanırım itici lifter sesi yağ pompasından olma ihtimali nedir.
Mert
10-02-2022 | AnkaraMerhaba, aracım 2013 1,6 Astra Enjoy Plus. Daha önce motorun gürültülü çalışması ile alakalı eksantrik dişlileri, selenoid valfleri, tazyik sibobu, yağı ve filtreleri değiştirildi. Bu işlemlerden sonra yaklaşık 10 bin km ortalama 1 sene sonra aynı problemleri tekrar yaşamaya başladım. Aracın hata kodları 0011 ve 0014 yani eksantrik dişli değişimi ile alakalı kodlar çıkıyor. Şimdi ben tekrar eksantrik dişlilerini değiştirdiğimde eminim kısa süre içinde tekrar bozulacak, bu nedenle sorunun kaynağını bulmak istiyorum. Sizce arızanın kaynaklanma nedeni yağ pompasından olabilir mi?
Oto Tasarruf
20-11-2021 | AnkaraEbru hanım, motor arıza ışığının yanması araçta bir arıza olduğunun göstergesidir. Nedenini öğrenmek için arıza tespit cihazı ile arıza kodlarına bakılması gerekir.
Ebru
20-11-2021 | AntalyaAracım Daewoo sürekli motor ışığı yanıp sönüyor belli aralıklarla nedendir?
46
07-10-2021 | KahramanmaraşFiat Palio aracımın karterin içerisindeki yağ pompa süzgeci kırıldı. Ustada parçayı bulamayınca iyi bir japon yapıştırıcısı ile yapıştırdı ve taktı. Bu yeterli olur mu ?
Süper Ali
19-11-2020 | AnkaraSizler gibi bende kafama takılan sorulara yanıt ararken kendimi burada buldum. Aynı sorun bende de var. Yağ lambası göz kırpıyordu. İlk önce en basitlerden başlayıp yağ müşürünü değiştirdim. Bir kaç gün iyi gibiydi. Yağ bakımı geldi kış geldi diye ince yağ koydum 10-40 mobil sonra ne olduysa oldu. Yağ lambası düşük devirlerde sürekli ara ara yanıp sönmeye başladı. Bende kızdım karteri söktürdüm. Yağ pompasını kontrol ettik. Yağ pompasının içerisi çizildiğinden ince yağı motora tam basınçlı basmadığını gördük. İyiki de söküp bakmışız. Müşürden mi temassızlık mı diye kendi kendimi kandırmadan zarar açmadan çözdük Allah'ın izniyle. Yağ lambası yanıyorsa bir sebebi vardır. Motor yaptırmaya vereceğiniz parayı kontrol ettirmeye veriyormuşsunuz gibi düşünün 😊
Müslüm
08-06-2020 | Ankara1990 model 2.0 mercedesim var uzun yol yaptığımda yağ basınç göstergesi 0 dayanıyor fakat motor soğukken 3 seviyeye çıkıyor sorunu çözemedim.
Vedat
12-03-2020 | MersinAracım 2012 model fort transit pikap. Benim sorunum arabanın yağ lambası göz kırpması. Bir an yanıyor ve hemen tekrar sönüyor. Düz yolda yapmıyor bunu genellikle virajlara ve topraklı yollara girdiğimde yapıyor. Yağ müşürünü değiştirdim acaba pompada mı arıza var?
Yavuz
05-01-2020 | MarmarisBenim 2008 model w.polo 1.4 TDI aracın ısınınca kontak kapatıp yeniden kontak açtığımda kırmızı yağ lambası sönüp sarı olarak yanıp sönüyor motor çalışınca olmuyor. İlk yağ basınç müşürü değiştirdim daha sonra yağ seviye sensörü değişti ama genede bu durum devam ediyor başka neden yapar?