Aracın Deposunda Ne Kadar Yakıt Olmalı?
Aracın deposunda ne kadar yakıt olmalı? Depodaki yakıt bitene kadar aracı kullanmanın zararları nelerdir? Yakıt pompası ve yakıt filtresi arıza semptomları.
Depoda her zaman yakıt olması gerektiğini herkes bilir. Ancak yakıt deposunda olması gereken münumum yakıt seviyesini merak ediyor olabilirsiniz. Uzmanlar, yakıt seviyesinin asla tankın 1/4 (çeyrek depo) seviyesinin altına düşmemesi gerektiğini söylüyor. Geçmiş zamanlarda bu önerinin sebebi, yakıt tankının dibinde tortu oluşmasından kaynaklanıyordu. Ancak yeni nesil dizel ve benzinli araçlarda daha modern yakıt tankları kullanılıyor. Bu modern tankın içinde de, motorun çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıtı gönderen yakıt pompası mevcuttur. Yakıt pompasının ısınmasını önlemek için en az 1/4 depo yakıtın altına düşmemek gerekiyor.
Aracı Az Yakıtla Kullanmanın Zararları
Motoru beslemek için aracınızın yakıt deposunda benzin veya motorin bulunur. 1990 ve daha eski üretilen araçlarda yakıt depoları metalden yapılmış ve zamanla paslanma eğilimi göstermiştir. Bu paslı tortu yakıt pompasıyla ilgili potansiyel sorunların yanı sıra, yakıt hatlarını ve yakıt filtresini tıkayabiliyor ve motora zarar verebiliyordu.
Yeni nesil araçlarda kullanılan yakıt depoları, yüksek yoğunluklu sert plastikten yapılmış olup, pas oluşumunu engellemektedir. Bu, depoda asla tortu oluşmaz anlamına gelmemektedir. İhtimaller çok düşük olmasına rağmen, kötü yakıttan dolayı da depoda tortular oluşabilmektedir.
Yakıt seviyesini 1/4 deponun altına düşürmekle duyulan en büyük endişe, yakıt pompasına zarar vermesinden kaynaklanmaktadır. Modern araçlarda yakıt pompası, pompanın ısınmasına engel olması amacıyla yakıtın içinde bulunur. Yakıt seviyesi yakıt pompasının altına düştüğünde, pompa hava almaya başlar ve bu daha fazla ısı üretir. Bu aşırı ısınma, yakıt pompasının normalden daha çabuk yıpranmasına veya çok ısınarak tamamen bozulmasına neden olabilir. Eski araçlarda bu bir problem değildi. Çünkü yakıt pompası, yakıt deposunun dışına yerleştirilmişti ve soğumasını sağlamak için yakıta güvenmiyordu. Ayrıca yakıt pompası bozulduğunda erişim daha kolay olduğu için değiştirmenin maliyeti de düşüktü.
Aracınızı sürekli düşük yakıt seviyesiyle kullanırsanız, yakıt pompası ve yakıt filtresi ile ilgili arızalarla karşılaşabilirsiniz. Olası sorunları gösteren bazı semptomlar aşağıda listelenmiştir.
Yakıt Pompası Arıza Semptomları
Yakıt pompası, yakıt deposundan motora yakıt pompalar. Bu işlevi yerine getirmenin yanı sıra, motora giderken yakıtın basınç altında kalmasını da sağlar. Modern otomobillerde yakıt deposunun içinde bulunur. Depodaki tortudan tıkandığında ya da aşırı ısındığında bazı sorunlar oluşabilir. Genellikle kullanım ömrü 150 bin ve daha uzun süredir.
Şanslıysanız, aracınızın ömrü boyunca yakıt pompasını değiştirmeniz gerekmeyebilir. Fakat aracınızda aşağıdaki arıza semptomlarını görüyorsanız, yakıt pompasını kontrol ettirmeniz gerekir.
- - Aracın zor çalışması. Bu durum yakıtın motora ulaşmamasından kaynaklanabilir.
- - Sürüş esnasında kesilme ve aracın tereddüt etmesi. Bu durumda yakıt motora ulaşıyor fakat akış bir şekilde engelleniyor. Arızalı bir yakıt pompası bu soruna neden olabilir.
- - Yakıtın erken bitmesi. Bu genellikle yakıt pompasında bulunan arızalı bir tahliye vanasının neden olduğu bir sorundur.
- - Motorun aşırı ısınması da yakıt pompasında bir sorun olduğunu gösterebilir. Bunun nedeni, çalışması gereken yakıtı çekmek için motorun normalden daha fazla çalışmasıdır.
Yakıt Filtresi Arıza Semptomları
Yakıt filtresi, motora gelmeden önce yakıtı filtreler. Yakıt pompası kendi filtresine sahipken, bazen tüm parçacıkları yakalayamaz. Motor ve yakıt pompası arasına yerleştirilmiş olan yakıt filtresi, kalan diğer parçacıkların yakalanmasına yardımcı olan bir başka filtreleme önlemidir. Yakıt filtresinin yaklaşık 50 bin kilometre veya iki yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir.
Tıpkı pompada olduğu gibi, yakıt pompası da tortulardan dolayı tıkanabilir. Fakat yakıt deposunun dışında olduğu için değiştirilmesi kolaydır. Yakıt filtresinin arızalı olduğunu gösteren bazı semptomlar şunlardır.
- - Araç rölantide çalışırken motorda silkeleme.
- - Yakıt akışındaki sorunlar nedeniyle aracın hiç çalışmaması.
- - Kısmen tıkalı bir yakıt filtresi nedeniyle aracın zor çalışması.
- - Sürüş esnasında aracın tekleme, silkeleme ve tereddüt etmesi.
- - Aracın sürüş esnasında stop etmesi.
Yakıt deposunu en az 1/4 depo doldurmak, hem yakıt pompanızın hem de yakıt filtrenizin korunmasına yardımcı olur. Yukarıdaki semptomları yaşıyorsanız, aracınızı mutlaka tamircinize gösterin.