• 09-12-2019
  • 4 dak
  • 3441
  • 0

Adaptif Far Nedir ve Nasıl Çalışır?

Adaptif far nedir ve nasıl çalışır? Adaptif farlar ile standart farlar arasındaki farklar nelerdir? Adaptif Far Sistemi (AFS / Adaptive Frontlight System) önemi ve özellikleri.

Hafta sonu güzel bir tatil geçirdiniz ve gece geç saatlerde eve dönüyorsunuz. Yaklaşık 60-70 km. hızla bir viraja giriyorsunuz. Virajı almak için hızınız gayet normal olsa da ani durumda durmak için oldukça hızlısınız. Virajı alırken farlarınızın menzili dışında aniden bir karartı görüyorsunuz. Önünüzdeki bir araç mı yoksa bir hayvan mı?

Adaptif farlar ile tahmin oyunlarına yer yoktur. Farlar, her viraja girdiğinizde kirişleri otomatik olarak döndürerek önünüze çıkacak nesneleri önceden görmenizi sağlar.

Adaptif Far Sistemi

Adaptif Far Nedir?

"Adaptif Far Sistemi" ayrıca "Aktif Ön Aydınlatma Sistemi" veya "Uyarlanabilir Ön Aydınlatma Sistemi" olarak da adlandırılır. Kısa ismi AFS'dir. (Adaptive Frontlight System)

Adaptif farlar, aracın farlarını yol durumuna göre ayarlayarak virajlarda, gece yolculuklarında veya düşük ışık koşullarında sürüşü daha güvenli hale getirir. Virajlarda, farları aracın konumuna göre çevirerek, ışık huzmesini sağa veya sola doğru ayarlayarak daha iyi görüş mesafesi sağlar.

Standart farlarda aracın hangi yöne doğru hareket ettiğinin bir önemi yoktur. Virajları alırken, yolun kendisinden çok yamaçları, yol kenarlarını aydınlatır. Bir rampayı tırmanışa geçtiğinizde, far huzmeleri geçici olarak yoldan ziyade gökyüzünü aydınlatır. Bu durum sürücünün yolu görmesini zorlaştırır.

Adaptif farlar aracın direksiyon konumuna, hızına ve yüksekliğine göre tepki verir. Otomobil sağa döndüğünde farlar sağa doğru, sola döndüğünde farlar da sola doğru döner. Bu durum sadece sürücü için değil, aynı zamanda karşı yönden gelen sürücüler için de önemlidir. Farların karşı taraftaki sürücünün gözünü geçici kör etmesi ciddi kazalara yol açabilir. Adaptif farlar her zaman yola doğru yöneldiğinden parlama oranı azalır.

Adaptif Far Sistemi Nasıl Çalışır?

Adaptif Far Sistemi Nasıl Çalışır?

Adaptif farlara sahip araçlar, aracın hızını, direksiyon simidinin ne kadar döndürüldüğünü ve aracın yönünü hesaplamak için çeşitli elektronik sensörler kullanır. Sapma hareketi, aracın dikey ekseni etrafında dönmesidir. Araç virajlara girdiğinde, sapma hareketi "sapma sensörü" tarafından hesaplanır. Her tekerleğin dönüş hızı ise "tekerlek hız sensörleri" tarafından kontrol edilir. Sürücünün direksiyonu ne kadar çevirdiği ise "direksiyon açı sensörü" tarafından hesaplanır. Sürüş esnasında toplanan tüm bu veriler ECU'ya iletilir. Far muhafazalarında küçük elektrikli motorlar bulunur. ECU, farların ideal açısını ayarlamak için bu motorlara gereken voltaj sinyalini iletir. Direksiyon simidini hafifçe sağa doğru döndürdüğünüzde, farlarda hafifçe sağa doğru döner. Hızınızı artırdığınızda, daha fazla görüş alanı sağlamak için farlar hafifçe kaldırılır. Karşı şeritten bir araç geldiğinde, yavaşladığınızda veya sinyal verdiğinizde ışık huzmeleri otomatik olarak düşürülür. Adaptif farlardaki sensörler, sürüş sırasında yola daha fazla odaklanmanıza yardımcı olur.

Çoğu adaptif farlar, merkezden 15 derece bir açıyla dönecek şekilde ayarlanmıştır. Ancak daha gelişmiş yeni sistemlerde bu açı daha fazladır. Özellikle keskin virajlarda 15 derecelik bir açı görüşü netleştirmek için yeterli olmayabilir. Bu durumu kurtarmak için bazı araçlar ek aydınlatma farları ile donatılmıştır. Bazı araç modellerinde viraj lambaları bulunur. Viraj lambaları, yana doğru 80 derecelik ilave bir alanı aydınlatabilir. Araç dönüşü tamamladığında ve hızını artırdığında ışıklar otomatik olarak kapanır. Ayrıca adaptif farların çoğu aynı zamanda otomatik seviye sensörü içerir. Bu sensör sayesinde, yokuş çıkarken veya inerken farların yükseklik ayarı otomatik olarak ayarlanır.

Adaptif far sisteminin çalışması, havanın durumu, bulunan yerin aydınlık ya da karanlık olması, coğrafi konum, trafiğin durumu ve aracın sürüş durumuna bağlıdır. Gidilen yol aşırı karanlık ise farların aydınlatma seviyesi daha yüksek olacaktır. Virajlarda ve rampalarda sürücünün yolunu otomatik olarak aydınlatmak üzere tasarlanmışlardır. Bu sayede araç sürücülerine daha güvenli ve daha hassas bir sürüş deneyimi yaşatırlar.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.