Fren Hidroliği Neden Eksilir? Fren Hidrolik Yağı Ne Zaman Değiştirilir?
Fren hidroliği neden eksilir? Fren hidrolik yağı ne zaman değiştirilir? Fren hidrolik yağı nedir?
Fren Hidrolik Yağı Nedir?
Bir araçta en çok ihmal edilen sıvılardan birisi hidrolik fren sıvısıdır. Hidrolik, fren sisteminin kritik bir bileşenidir. Çok yüksek sıcaklıklar ve basınç altında çalışır. Fren hidroliği olmadan fren pedalına bastığınızda aracınız durmaz.
Hidrolik fren sistemli bir aracı durdurmak için, basıncı artıran sıvı gerekir. Fren basıncı birikir ve sıvıyı iterek balatalara basınç oluşturur. Balatalar tekerlek göbeğine bağlı disklere baskı yaparak aracın yavaşlamasına ve durmasına neden olur. Fren hidroliği eksikse aracı durdurmak için gerekli basınç oluşmaz.
Hidroliğin yapısı bozulmaya başladığında veya bir sızıntı meydana geldiğinde, fren sistemi etkisini kaybeder.
Fren Hidroliği Neden Eksilir?
Aracınızın bir numaralı güvenlik sistemi frenlerdir. Fren lambası yanıyor ve frenler çalışmıyorsa, endişelenmeniz gereken önemli bir neden vardır.
Şimdi fren hidroliği seviyesinin düşük olmasının en yaygın nedenlerini inceleyelim.
Aşınmış Fren Balataları
Fren balatalarının aşınması, hidrolik seviyesinin düşmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Balatalar aşındıkça kaliper pistonu kademeli olarak yuvasından dışarı itilir. Kaliper pistonu ile disk arasındaki mesafe açılır. Baskı için daha fazla hidroliğe ihtiyaç duyulur ve bu da zamanla yetersiz hale gelebilir. Fren balatalarının değişim zamanı geldiğinde hidrolik seviyesi mutlaka kontrol edilmeli, eksikse tamamlanmalıdır.
Fren Sisteminde Meydana Gelen Kaçaklar
Fren hidroliği sızıntısı çok daha ciddi bir sorundur. Fren merkezinde, fren hatlarında, hortumlarda veya kaliperde meydana gelen bir kaçak, aracı durdurmak için gereken hidrolik basıncını önemli ölçüde azaltır. Sızıntının nedeni sürüş sırasında meydana gelen bir darbe veya zamanla oluşan aşınmalardan kaynaklanabilir.
Hidrolik kaçaklarını genellikle park halindeki aracın altına bakarak veya hidrolik sıvı haznesini kontrol ederek tespit edebilirsiniz. Eğer bir kaçak olduğundan eminseniz aracı çalıştırın ve fren pedalına birkaç kez basın. Gerçekten kaçak varsa pedal aşağı doğru düşecek ve hidrolik dışarıya sızacaktır. Ardından kontrollerinizi gerçekleştirin. Aracın altında kahverengi sıvıyı göremiyorsanız tekerleklerin etrafı incelenmelidir. Kaliperler ve fren hortumları dikkatlice kontrol edilmelidir. İncelenmesi gereken diğer bir parça ise fren ana merkez silindiridir.
Paslı ve Hasarlı Fren Hattı
Fren sisteminin bir çok parçası kullanım nedeniyle zamanla yıpranır. Bununla birlikte, fren sistemindeki metal parçalar, kar ve buzu eritmek amacıyla yollarda yapılan tuzlama çalışmaları nedeniyle paslanmaya eğilimlidir.
Fren Hidroliği Ne Zaman Değiştirilir?
Yağ gibi fren hidroliği de zamanla özelliğini kaybeder ve değiştirilmesi gerekir. Her aracın doğru türde ve doğru miktarda fren hidroliğini kullanması önemlidir. Kirli ve kontamine olmuş bir hidrolik etkisini kaybeder.
Fren hidroliği genellikle yarı saydam bir haznede saklanır. Böylece kapağını açmadan sıvı seviyesini görebilirsiniz. Sıvıyı değiştirmediğiniz sürece kapağını açmaya gerek yoktur. Çünkü, hazneyi havaya maruz bırakmak hidrolik sistemine nem çekebilir.
Fren hidroliğini değiştirmek için sabit önerilmiş bir zaman yoktur. Değişim zamanı aracın markasına, sürüş koşullarına ve üretici firmanın önerilerine göre değişir. En önemli kural, yağ değişimleri sırasında hidrolik seviyesini kontrol etmek ve 2 yıl veya 40.000 km. de bir değiştirmektir. Bu sayede aracınıza uygun şekilde baktığınızı ve güvenli bir şekilde sürdüğünüzü bilmenin rahatlığını yaşarsınız.
Mercedes her 30.000-35.000 km. de veya iki yılda bir değiştirmenizi öneriyor.
Honda ve Volkswagen herhangi bir km. hesabı yapmıyor fakat her 3 yılda bir değiştirmenizi öneriyor.
Chevrolet ise her modeli için 70.000 km. de bir hidrolik yağını değiştirmenizi öneriyor.
Ford Escape, Hyundai Elantra, Toyota Camry ise fren hidroliğini değiştirmek için hiçbir öneride bulunmuyor. Sadece periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiğine dair talimatlarda bulunuyor.