Ateşleme Kontrol Modülü Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?
Ateşleme kontrol modülü nedir? Ateşleme kontrol modülü arıza belirtileri nelerdir? Ateşleme Kontrol Modülü Nasıl Çalışır?
Aracınızın en önemli sistemlerinden biri de ateşleme sistemidir. Ateşleme sisteminin tüm bileşenleri, bujilerin ihtiyaç duyduğu yüksek voltajı üretmek için hayati öneme sahiptir. Bu yazımızda, ateşleme sisteminin önemli bir parçası olan ateşleme kontrol modülünden (ICM / Ignition Control Module) bahsedeceğiz.
Ateşleme Kontrol Modülü Nedir?
Ateşleme kontrol modülü, ateşleme sisteminin bir parçasıdır. Eski model araçların çoğu, bağımsız bir ateşleme kontrol modülü kullanır. Görevi, bujilerin doğru miktarda voltaj üretebilmesi ve yakıt karışımını tutuşturabilmesi için ateşleme bobin(ler)ine gönderilen elektrik akımını yönetmektir. Bunu yapmak içinse, genellikle ateşleme bobininin içindeki birincil sargıya giden bir topraklama devresini açar veya kapatır.
Ateşleme kontrol modülü tipik olarak motorun üst kısmına veya distribütörün içine monte edilir. Modülün bazı bileşenleri ısıya duyarlıdır. Bu nedenle, genellikle dahili devrelerin etrafı yalıtkan malzemeyle kaplanır. Motor ve ateşleme kontrol modülü arasına bir ısı kalkanı da yerleştirilebilir.
Ateşleme Kontrol Modülü Nasıl Çalışır?
Ateşleme kontrol modülü, aracınızın ateşleme zamanlamasını belirlemek için tetikleyici bir cihazdan (genellikle krank mili konum sensörü veya eksantrik mili konum sensörü) bilgi toplar. Motorun düzgün ve performanslı çalışabilmesi için doğru ateşleme zamanlaması hayati önem taşır.
Ateşleme kontrol modülü, distribütördeki manyetik darbe üretecinden gelen girdiye göre transistörleri açar veya kapatır. Manyetik darbe üreteçleri, motor hızına ve krank mili konumuna karşılık gelen bir AC voltaj sinyali iletir. Ateşleme kontrol modülü tarafından bu sinyal, bir açma / kapama anahtarı olarak kullanılan dijital bir sinyale dönüştürülür.
Ateşleme sisteminin çalışması, sahip olduğunuz aracın marka ve modeline göre değişebilir. Çoğu modern araçta, motor kontrol ünitesi (ECU), ateşleme zamanlamasını hesaplamak için çeşitli sensörlerden veriler toplar. ECU ateşleme zamanlamasını hesapladığında ateşleme modülüne bir sinyal gönderir. Ateşleme modülü ise bu sinyali ateşleme bobin(ler)ine iletir. Bazı araçlarda, ateşleme modülü yalnızca düşük RPM'lerde ateşleme zamanlamasını kontrol eder.
Ateşleme Sistemi
Bir motorun çalışabilmesi için yakıttan bir enerji sağlanması gerekir. Bu enerji ise benzin veya motorinin yanması ile ortaya çıkar. Silindirlerdeki hava-yakıt karışımını ateşlemek için bujilerin ihtiyaç duyduğu yüksek voltajı oluşturan, birlikte çalışan, kablo ve çeşitli bileşenlerden oluşan tüm tertibata "ateşleme sistemi" denir.
Ateşleme bobini, ateşleme sisteminin kalbidir. Modern motorların çoğunda, her silindir başına bir ateşleme bobini bulunur. Daha eski araçlar, tüm bujilere voltaj sağlamak için tek bir bobin kullanır. Ateşleme bobininin içinde "bobin" adı verilen iki takım tel sargı vardır. Tek bobine sahip bir ateşleme sisteminde, kontak anahtarı akünün pozitif terminaline bağlıdır. Negatif terminal ise, birincil ateşleme devresini açan ve kapatan ve bujileri distribütör aracılığı ile ateşleyen, ateşleme modülüne bağlıdır.
Ateşleme Kontrol Modülü Arıza Belirtileri Nelerdir?
Ateşleme kontrol modülü, ateşleme sisteminin en önemli bileşeni olduğu için, arızalanmaya başlar başlamaz değiştirilmelidir. Arızalı bir ateşleme modülünün genel belirtileri şunlardır:
Motor Arıza Işığının Yanması
Aracınızın birincil bilgisayar (PCM / ECM / ECU), ateşleme sisteminde bir sorun tespit ederse motor arıza ışığı yanacaktır. P0300 ile P0399 arasındaki kodlar, ateşleme sistemi ile ilgili arıza kodlarıdır. Aracınızın kontrol edilmesi ve onarılması için en kısa zamanda tamircinize gitmeniz gerekir.
Motor Teklemeleri ve Motorun Düzensiz Çalışması
Motorun teklemesi genellikle eksik yanmanın bir belirtisidir. Aynı şey düzensiz çalışan bir motor için de geçerlidir. Ateşleme modülünüz arızalıysa hızlanma esnasında güç eksikliği de yaşayabilirsiniz.
Motorun Stop Etmesi
Arızalı bir ateşleme modülü, motorun ihtiyaç duyduğu ateşlemeyi yapamayacağı için motorun stop etmesine neden olur. Stop etme sorunlarının, diğer arızalı motor bileşenlerinden de olabileceğini unutmayın. Doğru teşhis için aracınızı bir tamirciye götürmeniz gerekir.
Motorun Çalışmaması
Motorun çalışmaması durumu genellikle başarısız bir ateşleme modülünden kaynaklanır.
Aracınızın düzgün çalışması için, yukarıdaki belirtilerden birini yaşadığınızda aracınızı kontrol ettirin.
Arızalı bir ateşleme modülü ile aracı kullanmaya devam etmek, katalitik konvertörün ve diğer bileşenlerin daha fazla zarar görmesine neden olabilir.
Abdullah Seymen
16-08-2022 | AnkaraSuzuki Baleno 1800 1996 model ateşleme modülü arızalı. Ankara'da kim tamir edebilir yardımcı olabir misiniz? Teşekkür ederim...