P0350 Arıza Kodu - Ateşleme Bobini Birincil / İkincil Devre Arızası
P0350 arıza kodu nedir? Ateşleme Bobini Birincil/İkincil Devre Arızası nedir ve ne anlama gelir? P0350 arıza kodu nasıl düzeltilir? P0350 arıza kodunun sebepleri nelerdir?
P0350 Arıza Kodu Nedir? Ne Anlama Gelir?
Güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM), ateşleme bobinlerini sürekli izleyerek performanslarını kontrol eder. Eğer PCM, bir veya daha fazla ateşleme bobininin birincil veya ikincil devrelerinde bir arıza tespit ederse P0350 arıza kodunu hafızasına kaydeder.
OBD-II donanımlı araçların çoğu, distribütör, kapak, tevzi makarası, buji kablosu gibi gereksiz bileşenlerin kaldırıldığı ateşleme sistemini kullanır. Bu tip sistemlerde, PCM tarafından kontrol edilen her silindir için ayrı bir ateşleme bobini bulunur. Ateşleme bobinleri doğrudan bujilerin üstüne yerleştirilir. Her bobinin iki bağlantı kablosu vardır. Kablolardan biri akü beslemesine diğeri ise PCM'ye gider. PCM, bobinleri etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için bu kabloyu kullanır.
Ateşleme bobini, akü voltajını yüksek bir voltaja dönüştürerek silindirlerdeki hava/yakıt karışımını ateşler. Sistemin alçak voltaj tarafına "birincil" devre, yüksek voltaj tarafına ise "ikincil" devre denir. Birincil devrenin görevi ikincil devre için gereken yüksek voltaj kıvılcımının oluşmasını sağlamaktır. PCM, birincil devreye akımın gönderilmesi için komut verir ve tam ateşleme esnasında bu akımı keserek ikincil devrede yaklaşık 20-30 bin volt oluşmasını sağlar.
PCM, ateşleme bobininin birincil veya ikincil devresinden gelen voltaj sinyalinde, üreticinin belirlediği parametrelerden %10'luk bir sapma tespit ederse P0350 arıza kodu tetiklenir. Bu kod ile birlikte, arızalı ateşleme bobinine bağlı olarak P0351 ila P0358 arasında farklı kodlarda ayarlanır. Kodun son basamağı, arızanın oluştuğu ilgili silindiri gösterir. (örneğin; P0351 1 numaralı silindir, P0358 ise 8 numaralı silindir gibi)
P0350 Arıza Kodunun Olası Sebepleri Nelerdir?
P0350 arıza kodunu tetikleyen en yaygın nedenler şunlardır:
- - Arızalı ateşleme bobin(ler)i
- - Ateşleme bobinlerine giden hasarlı kablolar ve konnektörler
- - Ateşleme bobini kısa devre sorunları
- - Arızalı ateşleme sistemi rölesi
- - Atmış sigortalar veya eriyebilir bağlantılar
- - Güncellemeye ihtiyaç duyan veya arızalı PCM (nadiren)
P0350 Arıza Kodunun Belirtileri Nelerdir?
P0350 arıza koduna sahip bir aracınız varsa, aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz:
- - Motor arıza ışığının yanması
- - Bir veya daha fazla silindirde ateşleme hatası (tekleme)
- - Motor performansının düşmesi
- - Yakıt tüketiminin artması
- - Aracın zor çalıştırılması
- - Rölanti düzensizliği
- - Ani hızlanmalarda motorun tereddüt etmesi
- - Özellikle yük altında motorda güç eksikliği
- - Tekleme ile ilgili diğer kodların ayarlanması ((örneğin P0300-P0312 arası)
P0350 Arıza Kodu Nasıl Düzeltilir?
Onarımlara geçmeden önce arıza kodları silinmeli ve araç test edilmelidir. Ateşleme bobinleri, bujiler, kablolar ve konnektörler görsel olarak incelenmelidir. Silindirlerden birinde aktif tekleme var ise, diğer silindirlerdeki bobinler ile değiştirilerek teklemenin düzelip düzelmediği test edilebilir. Tekleme, diğer silindire geçtiyse ateşleme bobini arızalı demektir.
P0350 arıza kodunu çözebilecek onarımlardan bazıları şunlardır:
- - Arızalı ateşleme bobinlerinin değiştirilmesi
- - Ateşleme bobini devrelerine giden hasarlı, erimiş, kopmuş kabloların ve konnektörlerin onarılması
- - Kısa devreye neden olan sorunların düzeltilmesi
- - Ateşleme sistemi rölesinin ve sigortaların kontrol edilmesi ve onarılması
- - PCM'nin yeniden programlanması veya değiştirilmesi
P0350 Arıza Kodu Ne Kadar Önemli?
P0350 arıza kodu ayarlandığında araç çalışabilir ancak stop etme, tekleme, hızlanma esnasında tereddüt gibi çeşitli sürülebilirlik sorunları ortaya çıkar. Stop eden bir araç hiç çalışmayabilir ve sizi yol kenarında mahsur bırakabilir. Ayrıca tehlikeli sürüş koşullarına yol açabilir. Bu nedenle arıza ciddi olarak kabul edilmeli ve en kısa zamanda onarılmalıdır.