• 04-02-2022
  • 5 dak
  • 36892
  • 1

PCV Valfi Nedir? PCV Valfi Arızası ve Belirtileri

PCV valfi (Pozitif Karter Havalandırma Valfi) nedir? Karter havalandırma valfi nasıl çalışır? PCV valfi arıza belirtileri nelerdir?

Pozitif Karter Havalandırma Valfi (PCV) Nedir?

Bir motor ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun, sonunda piston segmanlarından geçen ve yağ karterine gizlice giren yanıcı gazlar üretir. 1950'li yılların sonuna kadar üretilen tüm arabalar, motor hasarını önlemek için çevreye yanmamış gazları yaymakta ve çevre felaketine neden olmaktaydı. Bu gazlar, hidrokarbonlar (yanmamış yakıt), karbon monoksit (kısmen yanmış yakıt), partiküller, su, kükürt ve asit içermektedir. Bu maddeler dokundukları tüm metal bileşenleri aşındırır, motor yağını sulandırır, yağın çamurlaşmasına sebep olarak küçük geçitleri ve hortumları tıkayabilir. Çözüm olarak karter sistemi havalandırılmalı ve aynı zamanda yanmamış gazların çevreye salınması engellenmelidir. Bu nedenle otomobil üreticileri, 1960'lardan beri pozitif karter havalandırma (PCV) sistemlerine sahip araçlar üretmektedir.

PCV sistemi, yanmamış gazları karterden çıkarmak ve uygun koşullar oluştuğunda bunları tekrar emme manifolduna göndererek yakılması için tasarlanmıştır. PCV sistemi olmasaydı, karter basıncı yükselerek yağ keçelerine ve contalarına zarar verecek, bu da yağ sızıntılarına neden olacaktı. Ayrıca, nem ve atık gazlar motor yağının özelliğini bozarak çamurlaşmasına sebep olacak, bu da yağın özelliğini yitirerek motor bileşenlerinin aşınmasına neden olacaktı.

 

PCV Valfi Nasıl Çalışır?

PCV valfi, kartere filtrelenmiş temiz hava veren basit bir sistemdir. Valf, havayı karterden çekmek ve tekrar emme manifoldu sistemine geri vermek için motor vakumunu kullanır. İçerisinde, yanmamış gazların akışını düzenlemek için yaylı bir piston içeren tek yönlü bir çek valf bulunur. Valfin bir ucu hortum vasıtası ile manifold vakumuna, diğer ucu ise motorun supap kapağına doğru uzanır. Motor kapalıyken, PCV valfinin iç yayı, çek valfi kapanmaya zorlar. Motor çalıştığında ise, manifold vakumu çek valfi açmaya başlar. Ardından, bir havalandırma borusu yoluyla kartere temiz hava gönderilir. Ortaya çıkan süpürme etkisi, yanmamış gazları PCV valfine doğru sürükler. PCV valfinde toplanan gazlar, kauçuk bir hortum vasıtası ile emme manifolduna veya gaz kelebeği gövdesine doğru yönlendirilir. Buradan da, yanma sürecinin bir parçası olarak tekrar motora gönderilir ve yakılır.

PCV valfi nasıl çalışır?

PCV Valfi Arıza Belirtileri

Birçok sistem, karter gazlarının akışını düzenlemek için bir PCV valfi kullanır. Bazı uygulamalarda, bu görevi yerine getirmek için bir orifis tüpü veya ayırıcı kullanılmaktadır. Herhangi bir otomotiv parçası gibi, PCV valfi de sonunda arızalanabilir ve bazı semptomlara neden olabilir. Aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz, PCV valfi arızasından şüphelenebilirsiniz.

Motor Yağının Eksilmesi

Yüksek vakum koşullarında valfin normalde kapalı olması gerekir. Ancak, valf herhangi bir nedenden dolayı açık kalırsa karterdeki yağı çekecektir. Sonuç olarak, motorun içinde yağın yanmasına ve eksilmesine neden olabilir.

Rölantide Stop Etme / Tekleme

PCV valfi, havayı ve gazları karterden motora çeker. Valf açık kalırsa, motora giren fazla hava nedeniyle hava-yakıt karışımı bozulabilir. Bu da, rölanti dalgalanmalarına, teklemelere ve aracın rölantide stop etmesine neden olabilir.

Motor Arıza Işığının Yanması

Modern araçlarda bulunan araç bilgisayarı (PCM), PCV sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını sürekli izler. PCM, PCV sistemi ile ilgili bir sorun tespit ederse, ilgili arıza kodunu hafızasına kaydeder ve sürücüyü bilgilendirmek için motor arıza lambasını yakar. Sıkışmış bir PCV valfi hava-yakıt karışımını bozar, bu nedenle motor ışığını tetikleyen teklemelere neden olabilir.

Hava Filtresinin Yağlanması

PCV valfi tıkanırsa veya kapalı konumda sıkışırsa, yanmamış gazlar birikmeye başlayacak ve sonunda hava girişine / hava filtresi yuvasına gönderilerek, filtrenin yağlanmasına neden olacaktır.

Yağ Sızıntıları

Kapalı konumda sıkışan bir PCV valfi, karter basıncını artırarak yağ keçelerine ve contalarına zarar verebilir. Aşınan ve patlayan contalar, yağ sızıntılarına neden olur.

Motor Yağının Bozulması

Tıkalı bir PCV valfi göz ardı edilirse, karterde nem birikecek ve sonunda motor yağının çamurlaşarak özelliğini yitirmesine neden olacaktır.

Arızalı bir PCV valfi ile aracı kullanmaya devam etmek, contaların hasar görmesine, artan yağ tüketimine ve potansiyel olarak motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda tamir edilmelidir. Bazı otomobil üreticileri, aracın düzenli bakım programının bir parçası olarak PCV valfinin değiştirilmesini önerir. Bakım programını kullanıcı el kitabında bulabilirsiniz. İyi bir kural, PCV valfini her 50.000 ila 80.000 km. arasında değiştirmektir.

 

Kapalı Konumda Sıkışan PCV Valfi Arıza Belirtileri

  • - Motor arıza ışığının yanması
  • - Motor basıncının artması
  • - Bir veya daha fazla yağ keçesi veya contasının arızalanması
  • - Motor yağı sızıntıları
  • - Motordan gelen ıslık veya inleme sesi
  • - Motorun içinde nem ve çamur birikmesi
  • - Motor devrinde dalgalanmalar
  • - MAF sensörü ile ilgili arıza kodlarının ayarlanması
  • - P0171 ve P0174 zengin ve fakir arıza kodlarının ayarlanması
  • - Oksijen sensörü (O2) ile ilgili arıza kodlarının ayarlanması

 

Açık Konumda Sıkışan PCV Valfi Arıza Belirtileri

PCV valfi açık kalırsa veya bir sistem hortumunun bağlantısı koparsa veya yırtılırsa, bu bir vakum kaçağı oluşturursa, bu belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edeceksiniz.

  • - Motor arıza ışığının yanması
  • - Rölantide motorun teklemesi
  • - Fakir hava-yakıt karışımı
  • - PCV valfinde veya hortumunda motor yağı bulunması
  • - Motor yağının eksilmesi
  • - Motorun zor çalışması
  • - Motorun rölantide stop etmesi
  • - Egzozdan siyah duman çıkması
  • - Bujilerin yağ ile kirlenmesi
  • - MAF sensörü veya oksijen sensörleri ile ilgili arıza kodlarının tetiklenmesi

1 Yorum

Avatar
Halil Akgün
01-03-2023 | İstanbul

Son olarak PCV valfi arızası aynı zamanda motorun ambeleye kalkmasına neden olur.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.