CNG’li Uçakların Üretildiğini Göreceğiz
Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin, katıldıkları Gas Turkey 5.LNG,CNG, LNG fuarında, benzine gelen son zam sonrası enerjiden kaynaklanan cari açık ve araç yakıtlarına dair değerlendirmelerde bulundu.
Metin, ”CNG’nin metreküp fiyatı araç dolum istasyonlarında şu an için 2 TL civarinda ve dizel yakıtlı araçlara göre yüzde 50 hesaplı. Diğer yandan bir benzinli binek araç, motoruna göre kilometrede 45 kuruş ile 1 TL yakarken CNG ile 15-30 kuruşa kadar düşüyor. Bizim dönüştürdüğümüz araç 15 kuruş yakıyor. Bu bakımdan CNG'de benzine gore yüzde 70, dizele göre yüzde 50 tasarruf var."dedi.
Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin, 5.Uluslararası LPG, CNG, LNG Fuarı'nda tanıttıkları CNG dönüşümü yapılmış ticari aracın sınıfında iyi bilinen 1.4 benzinli Fiat Fiorino Combi olduğunu söyledi.
Metin, 2009 yılında Avrupa'da yılının ticarisi seçilen Fiorino ailesine ait bu aracın teknik özelliklerine bakıldığında, 1.4 litre 73 HP'lik benzinli motora sahip olduğunu ve EuroV değerlerini barındırdığını belirtti.
LPG ile CNG tanklarının araçlara montajında bir fark olmadığının altını çizen Metin, Gasitaly'nin bu tankların güvenliği ve daha estetik görünümü için çalışmalar yürüttüğünü de belirtti. CNG istasyonlarının yaygınlaşmamasının nedeninin altyapı yetersizliği ve büyük grupların ise yabancı oldukları istasyon işine girmemeleri olduğunu ifade eden Selat Metin, CNG kullanımının teşvik edilmesinin hem ülke ekonomisi, hem cari açığın azaltılması, hem çevreci faktörler açısından faydalı olacağını söyledi.
Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin, ”CNG hem çevreci hem de daha ucuz. CNG, istasyonlara boru hatları vasıtasıyla geldiği için iletim bedeli vererek ilk elden almış gibi oluyorsunuz.” dedi.
Çevreci CNG'li uçakların üretildiğini göreceğiz
Selat Metin, CNG’nin yaz ve kış arz talep dengesinden ve aracı olmamasından kaynaklanan avantajları olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
”Petrol de doğalgaz da ithal ediliyor. Ancak petrol, doğalgaza oranla çok daha pahalıya mal oluyor. Petrol'ün varil fiyatı 125 Amerikan Doları seviyesinde. Türkiye doğalgazın metreküpüne 35-40 cent ödüyor. Yani doğalgaz araçlarda yakıt olarak kullanılsa ülkeye girdi maliyetini yüzde 70 civarında azaltabilir. Bugün itibariyle 65 milyar dolarlık cari açığın, 50 milyarı enerji satınalmasından kaynaklanıyor. Bizim tespitlerimize göre geleceğin yakıtı CNG olacak. Düşünün bugün bir uçak ABD'ye gidiş-dönüş 250 ton yakıt kullanıyor. Her geçen gün havayolu şirketleri filolarını büyütüyor. Petrolün fiyatının arttığı ve birgün tükeneceği gerçeğiyle, daha çevreci CNG yakıtlı uçakların üretildiğini göreceğiz.
Dünyada en çevreci fosil yakıtının doğalgaz yani CNG olduğunu dile getiren Metin, CNG’li araçlarda karbon, kurşun ve kükürt salınımının neredeyse sıfırlandığını kaydetti. Dünyanın geldiği noktada ulaşım araçlarının tercih edilmesinin karbon salınımı değerlerine endekslendiğini belirten Metin, CNG'nin EuroV değerlerini sağlamada en iyi yakıt türü arasında olduğunu söyledi.
Haber Tarihi: 01 Nisan 2012