• 15-06-2021
  • 3 dak
  • 23638
  • 0

P2002 Dizel Partikül Filtresi Verimliliği Eşiğin Altında (Sıra 1) Arızası Nedir?

P2002 arıza kodu nedir? P2002 arıza kodunun sebepleri nelerdir? P2002 arıza kodu nasıl düzeltilir? Dizel Partikül Filtresi Verimliliği Eşiğin Altında (Sıra 1) arızası nedir ve ne anlama gelir?

P2002 Arıza Kodu Nedir?

"P2002 dizel partikül filtresi verimliliği eşiğin altında" arıza kodu, emisyon sistemi ile ilgilidir. 2007 ve üzeri üretilen dizel araçlara, egzozdan yayılan kurumu ortadan kaldırmak için dizel partikül filtresi (DPF) bulunan yeni bir egzoz sistemi takılmıştır. Bu arıza kodu Volkswagen, Audi, Ford, Citroen, Chevrolet, Dodge, Lexus ve GMC marka otomobillerde, kamyonetlerde ve hatta iş makinelerinde tetiklenebilir.

DPF çalışırken hafif bir basınç oluşturur. Araç bilgisayarı (ECU), DPF üzerinde bulunan basınç geri besleme sensörleri sayesinde DPF'yi izler. Herhangi bir nedenden dolayı, basınç limitlerinde bir tutarsızlık algılarsa (iki sürüş esnasında), sürücüyü uyarmak için P2002 arıza kodunu oluşturur ve arıza lambasını yakar.

DPF, kurum birikintilerini yakmak ve yok etmek için rejenaratif yeteneğe sahiptir. DPF, emisyonları azaltmak için son savunma hattıdır. Zor şartlarda çalıştığı için uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Rejenerasyon tamamlandığında ışık sönecek ve kod kendini temizleyecektir. P2002, gerçek zamanlı bir hatayı gösterir ve arıza kendini düzelttiğinde silinir. Onarım tamamlanıncaya ve OBD tarayıcı ile manuel olarak silinene kadar, kod sabit olarak kalır.

DPF

P2002 Arıza Belirtileri Nelerdir?

  • Motor yönetim sistemi, DPF'deki fazla kurumu yakmak için egzoz sıcaklığını yükseltir. Bu durum yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
  • P2002 kodu ile birlikte "Motor Kontrol Işığı" yanacaktır. DPF yenilenirken ışık açık kalabilir veya aralıklı olarak yanabilir. Gaza bastığınızda aracın hızlanmasında düşüş meydana gelir.
  • DPF yenilenmesi sırasında motor sıcaklığı artacağından motor yağının özelliği bozulacak ve yağın ömrü kısalacaktır.
  • DPF temizlenmemişse, durum düzeltilene kadar araç koruma moduna (Limp Mode) girecektir.

P2002 Arıza Kodu Neden Tetiklenir?

  • İşlemin çok zaman alması ve uzun sürmesi bu koda neden olur. DPF'nin kurumu yakması için 500c ila 600c aralığında ısı gerekir. ECU, tüm çabasına rağmen düşük devirlerde DPF'yi temizlemek için yeterli ısıyı oluşturamaz.
  • DPF'den sonra meydana gelen hava kaçakları, sensör değerlerini değiştirerek arıza koduna sebep olur.
  • ECU'nun arızalı olması
  • Yüksek oranda kükürt içeren yakıt DPF'nin hızla tıkanmasına sebep olur.
  • Araca yapılan modifikasyonlar ve aksesuarlar
  • Arızalı DPF

P2002 Arıza Teşhisi ve Onarım Yöntemleri

DPF ile ilgili sorunlarda çözümler sınırlıdır. Kurumdan kaynaklanan partiküllerle geçici olarak tıkanmıştır. Arıza lambası yanıyorsa ve P2002 kodu oluşmuşsa, DPF'nin görsel olarak incelenmesi gerekir.

1. sıradaki egzoz ve motor tarafındaki gevşek bağlantılar kontrol edilmelidir.

DPF'nin önünde ve arkasında bulunan sensörler incelenmelidir. Kablolar ve konektörler titizlikle kontrol edilmelidir. Sensör kabloları DPF'nin üzerinde olmamalıdır. Ayrıca, ünitenin üzerinde ve etrafında sızıntı olup olmadığı test cihazı ile kontrol edilmelidir.

Yukarıdaki incelemeler neticesinde bir sorun görünmüyorsa, egzoz sıcaklığını rejenerasyon yapmaya yetecek kadar yükseltmek için, araç otoyol hızında yaklaşık 30 dakika sürülmelidir. Böyle bir imkanınız yoksa, 1400 RPM'de yaklaşık 20 dakika rölantide çalıştırarak aynı sonucu alabilirsiniz.

Tüm bunlardan sonra sorun devam ediyorsa, yapılacak en doğru şey aracı bir servise götürmektir. ECU ve sensörlerden gelen sinyaller izlenerek aracın rejenerasyon sürecine girip girmediği görülebilir.

NOT: "Soğuk hava girişi" (CAI) kitleri veya cat-back egzoz kitleri gibi bazı modifikasyonlar bu kodu tetikleyebilir ve üreticinizin garantisini de etkileyebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.