P0215 Arıza Kodu Nedir?
Otomatik vites 2004 model 406 aracım var. Aracım da rolantide düzensizlik var. Çok bariz değil 700-800 arasında dalgalanma oluyor. İlk çalıştırmalarda motor yeni ısınmaya başlamışken kırmızı ışıkta stop etme sorunu yaşıyorum. Bunu yine motorun yeni ısınmasında yaşıyorum mesela viraja girdiğimde frene bastığımda devir hızla düşüp stop ediyor. Stop ettirmemek için gaza yüklendiğimde devir yükseliyor ama ne fayda araç hızlanmıyor ve ayağımı gazdan çekince devir hızla düşüp stop ediyor. İlk çalıştırmada marş bazen tek seferde bazen defalarca yaptıktan sonra alıyor. Hadi çalıştı diyelim saniyeler içinde stop ediyor. Tekrar stop etmesin diye hemen aracı vitese alıp yola koyuluyorum.Kısa mesafeli kullanışlarda çok sıkıntı çekiyorum. Aracımla böyle dur kalk sinir harbim araç 20 km kadar yol yapana kadar devam ediyor. Sonrasında ise sanki hiç bir sorun yokmuş gibi banamısın demiyor çok tatlı gidiyor stop etme yok hiç sorun yok. Sonraki ilk çalıştırmaya kadar tabi ki. Sorunum sizce neden kaynaklanıyor olabilir. Bilgisayar bağlantısında çıkan arıza kodu p0215.
Merhaba,
P0215 Motor Kapatma Selenoid Arızası olarak geçer. Bu arıza kodunu size açıklamaya çalışayım.
Bu diyagnostik arıza kodu genellikle kapatma selenoidine sahip OBD-II donanımlı araçlarda oluşur. Lexus, Peugeot, Citroen, VW, Toyota, Audi, Dodge, Ram, Mercedes Benz, GMC, Chevrolet vb. araçlarda görülebilir. Motor kapatma solenoidi sistemi daha çok dizel araçlarda kullanılır.
ECU, kontak anahtarı ON konumundayken sürekli olarak motor kapatma solenoidi devresi direncini ve gerilimdeki değişimleri izler. ECU, motor kapatma solenoidi devresinden olağandışı bir voltaj seviyesi tespit ederse P0215 hata kodunu üretir ve arıza lambasını yakar. Motoru veya krank mili konum sensörünü kapatmak için kullanılan selenoidde bir sorun olduğu anlamına gelir. Genellikle, motor kapatma solenoidi belirli spesifik koşullar altında motora yakıt gönderimini engeller. Arıza semptomları arasında motorun çalışmaması, rölanti dengesizliği, devirde yükselme veya düşme, gaz kesmesi, ani silkeleme, motorun aşırı ısınması ve aşırı yağ basıncı kaybı meydana gelebilir. Ancak arıza semptomları bunlarla sınırlı değildir.
Bazı araçlar yakıt pompasını devre dışı bırakmak ve motorun zarar görmesini önlemek için motor kapatma solenoidi / rölesini kullanır. Diğer otomobil üreticileri böyle bir sistem kullanmıyor ve motorun kendi kendine durmasına izin veriyor.
Ancak P0215 kodunun oluşmasına farklı arızalarda yol açabilir. Mesela;
- - Arızalı krank mili pozisyon sensörü
- - Arızalı kontak anahtarı veya kilit silindiri
- - Motor kapatma solenoidi kablolarında hasar
- - Arızalı ECU / PCM
- - Arızalı motor kapatma solenoidi
Kontrol sırası yukarıda yazdığım şekilde olmalıdır. Her parça düzgün şekilde test ve kontrol edilmelidir. Yapılacak en büyük hata direkt olarak bu parçalardan birisini alıp yenisi ile değiştirmektir.
Arızanın uzman bir tamirci tarafından en kısa sürede onarılması gerekir.