• 02-12-2019
  • 4 dak
  • 817
  • 0

Araç Kış Bakımında Yapılması Gereken 8 Kontrol

Kış aylarına girdiğimiz şu sıralarda arabaların kışa hazırlanması ve gerekli olan kontrollerin yapılması son derece önemlidir. Yağışlı ve karlı kış günlerinde bakımsız araçlar oldukça büyük sorun çıkartabilirler. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için gerekli zamanlarda araçları rutin kontrollerden geçirmek araç sahiplerini büyük bir maddi kayıptan kurtaracaktır.

Düzenli olarak yapılan servis kontrolleri aracın sık sık arıza çıkarmasının önüne geçecektir. Araç sahibini daha büyük masraflardan kurtaracaktır. Kışlık araç bakımı için aşağıda bazı faydalı bilgileri bulabilirsiniz.

 

1. Akü Kontrolü

Soğuk havalar akü üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Akü dâhil olmak üzere, kablosunun, kutup başlarının ve akü sıvısının ayrıntılı bir şekilde kontrolünün yapılması gerekir. Akü kutup başları kontrol edilmeli ve gevşekse sıkılmalıdır. Akü kabloları eskimişse yenileri ile değiştirilmelidir. Akünün ne zaman değiştirilmesi gerektiğini akünün üretim tarihine bakarak anlayabilirsiniz. Dört yılı geçmişse ömrünün sonuna gelmiş demektir. Yeni bir akü satın alırken üretim tarihinin 6 aydan fazla olmamasına mutlaka dikkat edin.

 

2. Antifriz Kullanımı

Donmuş bir motor bloğu veya hararet sorunları ile karşılaşmak istemiyorsanız aracınızın soğutucu sıvısı seviyesini mutlaka kontrol edin. Motor soğutma sıvısında antifiriz kullanmak önemli bir noktadır. Soğutma sıvısının yarısı antifriz yarısı saf su olacak şekilde ayarlanmalıdır. Antifirizin ömrü 40-50 bin km. ya da iki yıldır. Eğer etkisinden emin değilseniz derecesini ölçtürün ve gerekirse yenileyin.

 

3. Lastiklerin Kontrolü

Kış dönemlerinde aracın en önemli parçası lastiklerdir. Kar ve buzlanmalara karşı araç lastikleri kaliteli ve bakımlı olmalıdır. Özellikle lastiklerin diş derinliklerinin fazla olması lastiklerin ıslak zeminlerde yola daha iyi tutunmasını sağlayacaktır. Kış aylarında kış lastikleri kullanmanız sizin ve aracınız için artı bir yarar sağlayacaktır.

Lastikler, aracın yola temas eden tek parçalarıdır. İyi çekiş ve yol tutuş için iyi durumda olmaları ve doğru şekilde şişirilmeleri çok önemlidir.

 

4. Cam Suyu ve Sileceklerin Kontrolü

Küçük bir ayrıntı olmasına rağmen oldukça önemli bir görevi olan silecekler sürücünün sürüş kalitesini önemli ölçüde etkiler. Sileceklerin bozuk ya da eski olması karlı ve yağışlı havalarda sürücüyü zor durumda bırakabilir. Sileceklerde yarılma ve çatlaklar varsa, camı temizlemede çok başarılı değillerse mutlaka değiştirilmelidir.

Kış aylarında cam suyu haznesinin donması ve kırılması vakaları oldukça çok yaşanır. Cam suyu seviyesini kontrol edin. Hazneyi, en az -15 dereceye kadar etkili olan, antifiriz karışımlı kaliteli bir cam suyu ile doldurun. Kış boyunca yollarda daha fazla kir ve pislik olduğu gibi tuz da vardır. Bu nedenle ön camınızı temiz tutabilmeniz önemlidir.

 

5. Farların Kontrolü

Görmeniz ve görülmeniz açısından farlar oldukça önemlidir. Aracın etrafında dolanın ve tüm ışıkların doğru şekilde çalıştığından emin olun. Patlak ampulleri değiştirin. Farlar kış aylarında aşırı derecede kirlenir ve bu durum görüç açısını azaltır. Bu nedenle düzenli aralıklarla temizleyin.

 

6. Yağ Kontrolleri

Bir araçta eksik veya fazla yağ olması büyük motor arızalarına neden olabilir. Soğuk havalarda arızaları önlemek için yağ kontrollerini yaptırmak ve aracınız için en uygun motor yağını kullanmak önemlidir. Aracın daha kolay ve performanslı çalışması için yağ viskozitesinin ince olması gerekebilir. Yağ seviyenizin, aracın seviye çubuğundaki minimum ve maksimum işareti arasında olup olmadığını kontrol etmeli ve gerekirse tamamlamalısınız.

 

7. Kalorifer Sistemi Kontrolleri

Soğuk havalarda en çok ihtiyaç duyulan donanımlardan birisi de kalorifer sistemidir. Kaloriferlerin iyi ısıtması için gereken kontrollerin yapılması ve hortumlarının kontrol edilmesi önemlidir. Klima daha çok çalıştırılacağından polen filtresi kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir. 

 

8. Fren Sistemi Kontrolü

Aracınızı genel bir bakıma götürdüğünüz zaman mutlaka kontrolleri yapılıyordur ama siz yine de ekstra bir güvenlik olarak fren balatası, disk ve hidrolik kontrollerini tekrardan yaptırın.

 

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.