Şasi Numarası (VIN) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Şasi numarası (VIN) nedir? Şasi numarası ne işe yarar? Şasi numarasındaki rakamlar ve harfler ne anlama gelir?
Şasi Numarası (VIN) Nedir?
Aracın kimliğini oluşturan şasi numarası (VIN) on yedi özel karakterden (rakam ve büyük harfler) oluşmuş bir numaradır. VIN, aracın parmak izi işlevini görür, çünkü hiçbir araç aynı VIN'e sahip değildir. Şasi numarasında bulunan her rakam, araç için bir bilgiye karşılık gelmektedir. Aracın motor tipinin ve özelliklerinin belirlenmesinde yardımcı olur.
1981'den önce üretilen araçların şasi numarası 11 ila 17 karakter arasında değişmektedir. Bu nedenle aşağıda verdiğimiz bilgiler bu araçları kapsamamaktadır.
Şasi Numarasının Özellikleri
17 haneli ve her araca özel karakterlerden oluşan şasi numarası araç hakkında bütün bilgileri öğrenebileceğimiz bir anahtar konumundadır. Bu karakterler harf ve numaralardan oluşur.
- • Şasi numarasının ilk karakteri aracın hangi bölge için üretildiğini gösterir. Bir sayı veya harf içerebilir. Afrika için A-H, Asya için J-R, Avrupa için S-Z, Kuzey Amerika için 1-5, Yeni Zelanda ve Avustralya için 6 ve 7, Güney Amerika için 8 ve 9 karakterlerini içermektedir.
- • İkinci karakter ise üretici firmayı tanımlamak için kullanılır. Örneğin, Chevrolet için 1, Buick için 4, Cadillac için 6, Chrysler için C, Jeep için J, Toyota için T, General Motors için G, Honda için H, vb. kullanılır.
- • Üçüncü sırada yer alan karakter aracın cinsi hakkında bilgi verir. Bunun anlamı ise kullanılan aracın otomobil mi, kamyon mu yoksa otobüs mü olduğudur.
- • Dört, beş, altı, yedi ve sekizinci karakterler ise aracın markası, motor hacmi ve motor tipi hakkında bilgiler sağlar.
- • Dokuzuncu karakter, VIN numarasının gerçek veya sahte olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Rakam veya harften oluşur ve şasi numarasının güvenlik kodu olarak bilinir.
- • Onuncu karakter aracın üretim yılı hakkında bize bilgi verir. Örneğin; 1980 yılı A, 1981 B, 1982 C... ve 2000 model Y olarak belirlenir. 2001 modeller 1 olarak, 2010 modeller ise tekrar A olarak... dizi bu şekilde devam ediyor. I, O ve Q harfleri 1 ve 0 ile karıştırıldığından kullanılmamaktadır.
- • On birinci karaktere geldiğiniz zaman aracın hangi fabrikada üretilmiş olduğunu öğrenebilirsiniz.
- • Son altı rakam veya harfler ise aracın seri numarasıdır ve üretici firma tarafından belirlenir. Seri numarası aracın belli başlı teknik özellikleri hakkında bilgiler içerir.
Araç şasi numarasının bulunduğu yer araç ruhsatıdır ama bunun yanında şoför kapı aralığında, aracın motor kısmında veya ön silecek panelinde de bulunabilir. Ayrıca araç sigorta poliçelerinde ve aracın servis kayıtlarında da bu numaraya rastlarsınız. Şasi numarası her araca özel olduğu ve aracın kimliği niteliğinde bulunduğundan değiştirmek mümkün değildir. Bu numarayı değiştirmek suç olarak kabul edilmektedir.
Araç Şasi Numarasının Önemi Nedir?
Araç hakkında ki bütün bilgilere şasi numarasından ulaşıldığı için oldukça önemlidir. Şasi numarası ile ilgili yapılacak bazı işlemler;
- • Alım satım işlemleri sırasında aracın ilk alındığı zamandan şimdiki zamana kadar olan bütün hikâyesi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
- • Hırsızlık ya da çalıntı gibi olumsuz olaylarda şasi numarası ile aracın hangi şahsa ait olduğu hemen öğrenilir.
- • Araç yetkili servislerinde yedek parça tespitinin yapılmasında kolaylık sağlanır.
- • Aracın trafik veya kasko işlemleri yapılırken verilen kod sayesinde aracın motor cinsi hakkında kolaylıkla bilgi edinilir.