Marş Rölesi Nedir? Marş Rölesi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Marş rölesi nedir? Marş rölesi arıza belirtileri nelerdir? Marş rölesi arızası nasıl anlaşılır?
Marş Rölesi Nedir?
Marş rölesi, modern araçlarda bulunan en önemli elektrik bileşenlerinden biridir. Görevi, aracın ateşleme sistemine ve yakıt sisteminin bazı bileşenlerine kesintisiz elektrik beslemesi sağlamaktır.
Marş rölesi genellikle kaputun altındaki sigorta kutusunda bulunur. Ayrıca arabanın içindeki gösterge panelinin altındaki bir sigorta kutusuna da yerleştirilebilir. Kontak anahtarı açıldığında, aracınızın ateşleme ve yakıt sistemine elektrik gönderen bir anahtar görevi görür.
Kontak anahtarı açık konuma getirildiğinde röle açılır ve ateşleme sistemi ile yakıt sistemine (özellikle yakıt pompasına ve ateşleme bobinlerine) elektrik voltajı gönderir. Bu da, arabayı göz açıp kapayıncaya kadar çalıştırmanıza izin verir.
Marş Rölesi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Arızalı bir marş rölesinin en yaygın belirtisi, yanıt vermeyen bir kontak anahtarıdır. Ayrıca aracın çalışmaması, aniden stop etmesi, akünün bitmesi gibi bazı belirtiler de fark edebilirsiniz. Nadir durumlarda, elektronik bileşenlerden gelen bir yanık kokusu da hissedebilirsiniz.
Kontak anahtarını çevirdiğinizde aracınızın ön panelinde hiçbir ışık yanmıyorsa ve araç aküsünden eminseniz, arızalı bir marş rölesi ile uğraşıyor olabilirsiniz.
Arızalı bir marş rölesinin en yaygın belirtileri şunlardır:
Motorun Aniden Stop Etmesi
Arızalı bir marş rölesinin en yaygın belirtilerinden biri, motorun aniden stop etmesidir. Marş rölesi kısa devre yaparsa, yanarsa veya motor çalışırken arızalanırsa, yakıt pompasına ve ateşleme sistemine giden gücü kesecektir. Bu da, motorun aniden stop etmesine neden olur. Bazı durumlarda, röle soğuduktan sonra araç yeniden çalışabilir, ancak röle ısındıktan sonra tekrar stop edecektir.
Motorun Hiç Çalışmaması veya Bazen Çalışması
Arızalı bir marş rölesinin bir başka belirtisi, elektrik akışı olmayacağı için aracın çalışmamasıdır. Röle arızalanırsa, yakıt pompasına ve ateşleme sistemine giden gücü kesecek, bu da motorun çalışmamasına neden olacaktır. Kontağı çevirdiğinizde aksesuarlar çalışabilir ancak araç hiç bir şekilde çalışmayacaktır.
Marş rölesi korozyon veya kir nedeniyle zarar görebilir. Böyle bir durum marş rölesinin tutukluk yapmasına ve aralıklı olarak çalışmasına neden olabilir. Sonuç olarak arabanız bazen çalışır bazen çalışmayabilir. Diğer bileşenlerin arızalanması da benzer sorunlara yol açabilir, bu nedenle arızanın nedeni dikkatlice araştırılmalıdır.
Akünün Bitmesi
Arızalı bir marş rölesi, akünün bitmesine neden olabilir. Rölede kısa devre varsa, kontak anahtarı kapalıyken veya anahtar çıkarıldığı halde, ateşleme bileşenlerine ve yakıt pompasına akım gönderebilir. Aracınızı park ettikten sonra yakıt pompası ve ateşleme bileşenleri akım çekmeye devam eder ve sonunda aküyü bitirir. Ayrıca, sürekli çalışan yakıt pompası ve diğer bileşenler hasar görerek arızalanabilir.
Yanıt Vermeyen Yakıt Pompası
Kontağı çevirdiğinizde yakıt pompasına güç gönderilir ve çalışmaya başlar. Yakıt pompası genellikle arka koltuğun altına monte edilir. Kontak açıldığında yakıt pompasından gelen uğultu veya vızıltı sesi sürücü tarafından rahatlıkla fark edilebilir. Yakıt pompasından ses geldiğini fark etmezseniz, bunun nedeni arızalı bir marş rölesinin yanı sıra yakıt pompası rölesi olabilir.
Yanmış / Erimiş Marş Rölesi ve Yanık Kokuları
Kısa devre, korozyon, pas ve su gibi olumsuz etkenler rölenin aşırı ısınmasına neden olabilir. Aşırı ısı nedeniyle rölenin plastik aksamı eriyebilir veya yanma belirtileri gösterebilir. Yanık kokusu sürücü tarafından rahatlıkla fark edilebilir. Böyle bir koku fark ettiğinizde sigorta kutusunu mutlaka kontrol etmelisiniz. Erimiş bir rölenin yerinden çıkması zordur ve bazı durumlarda tüm sigorta kutusunun değiştirilmesi gerekebilir.
Marş rölesi ile ilgili rutin bir bakım ve değiştirme süresi yoktur. Bazı durumlarda arızalanabilir ve araç ile ilgili çok büyük sorunlara neden olabilir. Yukarıdaki belirtilerden birini veya daha fazlasını fark ederseniz, marş rölesini kontrol etmeli ve gerekirse değiştirmelisiniz.