Karbüratörün Görevi Nedir? Karbüratör Nasıl Çalışır?
Karbüratör, en basit özeti ile patlamalı motorlarda yakıtı buharlaştıran ve hava ile karıştırarak yanma odasına gönderen parçadır. Genellikle eski tip benzinli motorlarda kullanılmaktadır. Yeni nesil motorlar bu teknolojiyi kullanmaz.
Karbüratörde oluşturulan hava-yakıt karışımı silindirlere gönderilmektedir. Bazı durumlarda homojen karışım tam olarak sağlanamamakta ve silindirlere eşit olarak gönderilememektedir. Bu da araçlarda performans kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle yeni nesil motorlarda karbüratörün yerini enjeksiyonlu sistemler almıştır.
Karbüratör başlıca 4 ana parçadan oluşur. Bu parçalar benzin haznesi, hava süzgeci, jigle ve gaz subabıdır.
Karbüratörün Çalışma Prensibi
Motor tarafından emilen hava karbüratörün içinden geçerken yakıtı sıvı zerreler haline getirir ve buharlaşmasını sağlar. Hava-yakıt karışım oranı jikle ve venturi adı verilen daralan bölüm yardımı ile ayarlanır. Bu bölümden geçen havanın hızı artar ve basınç düşer. Bu fizik kuralı sonucunda yakıt emilir. Yakıt-hava karışımı 1/15 oranında elde edilmesine rağmen soğuk havalarda motorun çalışması ve zengin karışım olması açısından yakıt oranının arttırılması gerekmektedir. Hava-yakıt karışım oranını venturinin arkasında bulunan gaz kelebeği belirler. Açıldığı takdirde motora giren yakıt miktarı da artar. Karbüratör tarafından oluşturulan karışım silindirlere gönderilir ve buji tırnaklarında oluşan kıvılcımla ateşlenir.
Karbüratörlerin bakımı 40-50 bin km. de mutlaka yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde yakıt tüketimi artacak, aracın performansında düşmeler meydana gelecektir.
Farınız ve yolunuz açık olsun...
Ayhan
07-11-2021 | Bursa / İiznikBenim Tipo 1.4 var benzinle giderken devri düşüyor ve stop ediyor ve bir daha çalışmıyor neden?