Araba Alarmı Arızası (Sürekli Ötme / Rastgele Çalma) Nedenleri ve Çözümleri
Araba alarmı neden öter? Rastgele zamanlarda çalan araba alarmı ve sebepleri nelerdir? Sürekli öten ve susmayan araba alarmının sesi nasıl kesilir? Araba alarmı nasıl çalışır?
Çoğu sürücü, araba alarmıyla ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşmıştır. Özellikle, gecenin bir yarısında ve uykunun en tatlı yerinde oto alarmının sebepsiz yere ötmesi can sıkıcı olabilir. Böyle bir durumda, aracınızın soyulduğunu veya zarar gördüğünü düşünebilirsiniz, ancak bazı durumlarda hiçbir neden yokken bu gerçekleşebilir. Bunun nedenini anlamak ve sorunu bulmak için bu yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Araba Alarm Sistemi Nasıl Çalışır?
Araba alarmınızın beklenmedik bir şekilde çalmasının tüm nedenlerini incelemeye başlamadan önce, bu alarmların nasıl çalıştığına dair temel bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Fabrikasyon, sonradan taktırılan, eski tip ve yeni tipler olmak üzere çok farklı oto alarm sistemleri vardır, ancak çoğu benzer bir mantıkla çalışır. Modern bir araca sahipseniz ve fabrikasyon bir alarm sistemi kullanıyorsanız, bir arıza tespit cihazı ile araç bilgisayarına kayıtlı kodları incelemeniz gerekebilir. Bu sayede, arızanın temel nedenini çok daha kolay teşhis edebilir ve onarabilirsiniz.
Hemen hemen tüm oto alarm sistemleri, kapı ve bagaj sensörlerine bağlanır. Kumanda ile arabanın kilidini açtığınızda, alarmı devre dışı bırakır. Ancak, alarm sistemi devredeyken biri aracın kapısını (kilidini) veya bagajı açarsa, sürücüyü uyarmak için alarm çalmaya başlar.
Bazı alarm sistemlerinde şok/darbe sensörleri kullanılır. Şok sensörleri, darbeleri ve titreşimleri algılayarak çalışır. Bu tip alarm sistemleri, hırsızlığı önlemeye daha fazla yardımcı olur. Biri arabanıza çarptığında veya camı kırarak içeri girmeye çalıştığında alarm ötmeye başlar. Bu önemlidir, çünkü şok sensörü olmayan araçlarda, hırsız camı kırabilir ve camdan içeri girerek istediğini alabilir. Kapıyı açmadıkları sürece alarm çalmaz. Şok sensörleri aracınıza ekstra koruma katmanı sağlar. Hırsız, aracınızın kilidini açmaya yeltelendiği an da alarm devreye girer ve hırsızı kaçırır.
Rastgele Çalan Oto Alarmının Nedenleri
Arabanızın alarmının, herhangi bir zorlanma olmadığı halde rastgele zamanlarda çalmasının birkaç nedeni vardır. En yaygın nedenler şunlardır:
1. Bitmiş Akü
İlk bakışta size pek mantıklı gelmeyebilir, ancak düşük şarjlı veya bitmiş bir akü, aracınızda birçok garip soruna neden olabilir. Ölü hücreli bir akünün veya başka bir elektrik arızasının araba alarmını devreye sokması çok sık rastlanan bir olaydır. Akü seviyesi çok düşükse motoru çalıştırdığınızda alarm ötmeye başlayacak ve akü konusunda sizi uyaracaktır.
Aracınızın alarmı rastgele zamanlarda ötüyorsa ve aracı çalıştırma ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, aküyü kontrol etmelisiniz. Akü voltajı 12,6 volttan daha düşükse, yeni bir akü almanın zamanı gelmiş demektir.
2. Arızalı Kumanda
Araba alarmının sürekli çalmasının en yaygın nedenlerinden biri, arızalı bir kumandadır. Kumanda, alarmı manuel olarak çalıştırmanın bir yoludur; bu nedenle, eğer bir sorun varsa, rastgele zamanlarda alarmı kolaylıkla çalıştırabilir. Kumanda arızalıysa yanlış sinyal gönderecek ve bu nedenle araba alarmı tetiklenecektir.
Sorunun kumandadan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, pilini değiştirmeyi deneyin ve alarmın çalmaya devam edip etmediğini görün. Alternatif olarak, bazı kumandalar sıfırlanabilir. Sıfırlama talimatları için aracınızın kılavuzunu kontrol edin veya satış sonrası alarm üreticisiyle iletişime geçin.
3. Kirli veya Hasarlı Sensörler
Araba alarmınız sizi bir sorun hakkında uyarmak için çeşitli sensörler kullanır. Bu sensörlerden bazıları gerektiği gibi çalışmıyorsa, araba alarmınızın devreye girmesi veya devre dışı kalması muhtemeldir. Kirli veya hasar görmüş kapı, kaput veya bagaj sensörleri, araba alarmı arızasının ortak suçlularıdır.
4. Kablo Sorunları
Araba alarmınız elektrik kullanır ve bu elektrik kablolardan geçer. Herşey düzgünse bir sorun yoktur, ancak kablolar hasar görürse, kısa devre yaparsa veya yanlış bağlanmışsa, oto alarmınız hiç durmadan çalmaya devam eder.
5. Aşırı Hassas Şok / Darbe Sensörleri
Şok sensörlü bir araba alarmına sahipseniz, bu sensörler alarmı tetiklemek için çeşitli hassasiyet seviyelerine sahiptir. Örneğin, kediler veya köpekler araca dokunduğunda veya yanlışlıkla kaportaya bir top geldiğinde alarmı tetikleyebilir. Aşırı hassas şok sensörleriniz varsa, bunları kendiniz ayarlayabilir veya bir oto elektrikçiye ayarlatabilirsiniz.
6. Arızalı Kontrol Ünitesi
Tüm alarm sistemlerinin, sensörlerin bilgi ilettiği bir kontrol ünitesi vardır. Nadiren de olsa, kontrol ünitesi arızalanabilir. Tüm sensörleri ve kabloları kontrol ettiğiniz halde bir sonuca ulaşamadıysanız, kontrol ünitesine giden voltajı test etmeniz gerekir.
7. Hatalı Montaj
Aracınıza sonradan alarm sistemi taktırdıysanız ve bir şeyler ters gidiyorsa, hatalı montaj söz konusu olabilir. Kablo ve soketlerin yanlış bağlanması veya sensörlerin eksik takılması, alarmın çalmasına veya sistemin hiç çalışmamasına neden olabilir. Bir multimetre ile tüm kabloların elektrik alıp almadığını test etmeniz gerekir.
Araba Alarmı Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Sürekli rahatsızlık veren bir araba alarmı ile uğraşıyorsanız, doğal olarak alarmın nasıl iptal edildiğini merak edersiniz. Fabrikasyon bir oto alarmını yazılım manipülasyonu olmadan devre dışı bırakmak neredeyse imkansızdır. Ancak, aracınıza sonradan bir oto alarmı taktırmışsanız, bu alarmı birkaç yöntemle iptal edebilirsiniz.
Sürekli öten bir alarmı kapatmak için ilk iki seçenek genellikle işe yarar, ancak alarm yine de susmazsa diğer maddeler ile devre dışı bırakabilirsiniz.
1. Arabayı Çalıştırmak
Araba alarmınızda bir sorun yoksa, arabayı çalıştırdığınız anda alarmın susması gerekir. Bu, kontrol modülünün aracı çalıştıranın doğru kişi olduğunu algılamasına yardımcı olur. Ancak, bazı eski arabalarda işe yaramayabilir.
2. Arabanın Kilitlerini Açıp Kapatmak
Bazen alarm sistemini sıfırlamak ve alarmı kapatmak için yapmanız gereken tek şey budur! Arabayı kilitleyin ve kilidini açın, birçok araba alarmı çalışmayı durduracaktır.
3. Sigortayı Çıkarmak
İlk iki deneme işe yaramazsa, muhtemelen en iyi seçeneğiniz budur. Araba alarm sisteminiz devreyi korumak için bir sigorta üzerinden çalışır ve sigortayı çıkartırsanız alarmın gücü kesilir. Güç yoksa alarm da yok!
Modern bir otomobile ve fabrikasyon bir alarm sistemine sahipseniz, sigorta, merkezi elektronik moda entegre edilmiştir, bu nedenle bu yöntem işe yaramaz.
4. Aküyü Çıkarmak
Doğru sigortayı bulamıyorsanız ve alarmı kapatmanız gerekiyorsa, yapacağınız son seçenek aküyü çıkarmaktır. Akünün bağlantısını kesmek, aracınızdaki tüm devrelerdeki elektriği de keser ve araç hiç çalışmaz. En azından bir oto elektrikçi bulana kadar bu yöntemi son çare olarak deneyebilirsiniz.
Sonuç olarak, araba alarmı kendiliğinden ve sürekli çalıyorsa, arızanın mümkün olan en kısa sürede çözülmesi gerekir, çünkü bu sorun çevrenizdekilere rahatsızlık verir. Ek olarak, araba alarmının sürekli ötmesi, araç aküsünü boşaltır.
Mehmet Demir
31-07-2024 | Gazi2007 Ford konnect aracım park halinde kendiliğinden alarm çalıyor neden bu sorun oluyor?
Ercan
12-09-2023 | Ankara altındağAracım 1.9 Tdi 2006 model orijinal alarm herhangi bir temas yok durduk yere alarmı ötüyor bunun nedeni ne olabilir teşekkürler.
Ferhat
12-09-2023 | AnkaraAracım kumandadan kilitlendikten 10-15 dk sonra alarm çalıyor sürekli gidip aç kapa yapıyorum tekrar kapatıyorum arabayı yine alarm çalıyor belli bir süre sonra sebebi ne olabilir nasıl çözebilirim bu sorunu?
Sunay
20-08-2022 | AnkaraTeşekkürler