Buz / Buğu Çözücü Nedir? Cam Rezistans Arızası Ve Nedenleri
Buz / buğu çözücü nedir? Cam rezistansı nedir? Cam rezistansı neden çalışmaz? Arka cam rezistans arızası ve nedenleri nelerdir? Buz / buğu çözücü nasıl çalışır? Buz çözücü çeşitleri nelerdir?
Buz Çözücü Nedir?
Kışları soğuk ve yağışlı geçen bir bölgede yaşıyorsanız, her gün işe gidip gelmek için hazırlanmak biraz yorucu olabilir. Arabanızın camlarında ve aynalarda oluşan buğu ve buzlanmayı çözmeniz gerekir. Böylece yolunuzu net bir şekilde görebilir ve güvenli bir şekilde aracınızı kullanabilirsiniz. Neyse ki, hemen hemen tüm arabalarda bir buz çözücü düğmesi bulunur.
Arabalardaki buz çözücü birçok farklı isimle anılır. Genellikle buz çözücü olarak anılsa da bazen buğu çözücü veya cam rezistansı olarak da adlandırılır. Ancak buna ne ad verirseniz verin, sürücünün görüş alanında çok önemli bir rol oynar.
Buz çözücünün amacı, yoğuşmadan kaynaklı camlarda oluşan buğu ve buzlanmayı gidermektir. Modern otomobillerde ön, arka ve yan camlarla birlikte aynalardaki buğu ve buzlanmayı da kolayca gideren ısıtıcılar bulunur.
Buz çözücü icad edilmeden önce sürücüler, soğuk ve yağışlı havalarda araba kullanırken camlarda oluşan buğulanma nedeniyle ciddi güvenlik sorunları yaşıyordu. Çok soğuk bölgelerde ise camlar buzlanıyor ve görüş alanı tamamen kısıtlanıyordu. Her iki senaryoda da sürücünün net bir görüşe sahip olması ve yola odaklanabilmesi son derece zahmetliydi. Bu sorunu derinlemesine araştıran Alman Mühendis ve Mucit Heinz Kunert, camlardaki su buharlarını ortadan kaldıran yenilikçi bir çözüm buldu. Teknoloji basit ama etkiliydi. Arka cama görüşü engellemeyecek şekilde fiber teller gömmek ve bir elektrik akımı vererek camı ısıtmak... Sonuç olarak, 1950'lerden itibaren araçlar, sürüşü daha güvenli ve konforlu hale getirmek için arka buğu çözücülerle birlikte gelmeye başladı.
Buz Çözücü Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
İki ana tip buz çözücü çeşidi vardır ve bunlar ön ve arka camlarda bulunur. Ön ve arka cam buz çözücülerini etkinleştirmek için kullanılan bileşenler, sahip olduğunuz aracın yılı, markası ve modeline göre farklılık gösterir. Basit bir ifadeyle, ön buz çözücü hava sirkülasyonu ile, arka buz çözücü ise elektrikle çalışır.
Birincil buz çözücüler olarak adlandırılan ön buz çözücüler, ön ve yan camlardaki buğuyu temizlemek için aracın ısıtma ve havalandırma (HVAC) sistemini kullanır. Dışarıdan temiz havayı çeker ve aracınızın kalorifer peteğinden geçirerek ısıtarak kurutur. Daha sonra oluşturduğu yoğun miktardaki havayı, havalandırma deliklerinden ön cama doğru gönderir. Bunu yaparak ön ve yan camların sıcaklıklarını değiştirir, bu da üzerlerinde oluşan buğu ve buzlanmayı temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca, camların yüzeyinde oluşan nemin çoğunu saniyeler içinde emebilir.
Çoğu araç, buz çözücü modu etkinleştirildiğinde sıcaklığı ve fan hızını kontrol etmenize olanak sağlar. Bazı araçlarda, buz çözme ve buğu giderme sürecini hızlandırmak için tüm sıcak havayı ön cama yönlendiren bir ayar da bulunabilir. Diğerlerinde ise sıcak hava, ön cam ile zemin arasında bölünür.
İkincil araç buz çözücüsü ise çok daha farklı bir şekilde çalışır. Sıcak hava için HVAC sistemine güvenmez. Bunun yerine elektriğe güvenir ve arka cama ve aynalara yapıştırılmış bir grup tel ızgarayı (rezistans) kullanır. Arka cama dikkatlice bakarsanız, cam boyunca uzanan ince çizgiler görürsünüz. Bu çizgiler, elektrikle ısıtılan, cama gömülü elektrik telleridir. Rezistans, ön panelde bulunan bir düğmeye basarak etkinleştirilir ve arka cam üzerinde bulunan buğu ve buzu çözerek, sürücüye net bir görüş alanı sağlar. Birincil buz çözücüyle aynı prensipte çalışmasa da, arka camınızı ve aynalarınızı temizlemekte oldukça etkilidir.
Elektrikli buz çözücünün en büyük avantajı, aracı çalıştırdığınız ve buz çözücü düğmesine bastığınız anda aktif hale geçmesidir. Ön buz çözücüler ise sıcak havaya ihtiyaç duydukları için, ancak motor ısındıktan sonra etkili hale dönüşür. Bazı yeni model ve lüks arabaların ön cam kenarlarında da elektrikli buz çözücüler bulunur.
Bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise, buz çözücüyü yalnızca ihtiyaç halinde kullanmanızdır. Aksi takdirde, klima sistemini gereksiz yere çalıştırarak bir miktar benzini boşa harcar ve arabanızı sebepsiz yere olması gerekenden daha sıcak veya daha soğuk hale getirirsiniz.
Ayrıca, bazı otomobillerde buğu ve buzu çözmek için elektrikle çalışan ısıtmalı dış dikiz aynaları kullanılır. Aynalara baktığınızda, arka camdaki gibi elektrik telleri görmezsiniz. Bu ısıtıcılar düşük miktarda ısı sağladığı için cama dokunsanız bile elinizi yakmaz, ancak işini yapmakta oldukça etkilidir.
İpuçları
Camlardaki buğu ve buzlanmayı daha verimli bir şekilde çözmenin birkaç yöntemi vardır. Ön ve arka camlarınızın ve yan aynaların dondan temizlendiğinden emin olmak için yola çıkmadan önce motorunuzu çalıştırın ve birkaç dakika ısınmasını bekleyin. Özellikle kış aylarında arabanızın içinde bir buz kazıyıcı ve buz çözücü sprey bulundurmanız da önerilir. Bu araçları buz çözücü ile birlikte kullanabilirsiniz, böylece ön camınızdaki buz ve karları kolayca temizleyebilirsiniz.
Arabanızda buz çözücü yoksa, bunun yerine kaloriferi açabilirsiniz. Aracınızın dışarıdan hava çekebilmesi için HVAC sirkülasyon ayarını değiştirdiğinizden emin olun. Ayrıca kabin içindeki fazla nemden kurtulmak için klimanızı açmalı ve camları biraz aralamalısınız.
Güvenli buğu giderme ve buz çözme yöntemleri olsa da, kaçınmanız gereken yöntemler de vardır. Örneğin, kış aylarında camlardaki karı ve buzu temizlemek için sıcak su kullanmak, ani ısı değişimi nedeniyle camların çatlamasına neden olabilir. Ayrıca, aracınızın camını ve boyasını çizmemek için aracınızdaki karı ve buzu kazımak için derme çatma aletler kullanmamaya dikkat edin.
Buz Çözücü Neden Çalışmaz?
Buz çözücüyü açtığınız halde camlardaki buğu ve buzlanma çözülmüyorsa bir sorun var demektir. Arızanın ana nedenini anlamak ve sorunun kaynağını bulmak zor olabilir. Buz çözücüyü etkileyebilecek ve işini yapmasını engelleyebilecek en yaygın sorunlardan bazıları şunlardır:
- - Arızalı kalorifer peteği
- - Kırık kalorifer vanaları
- - Arızalı klima sistemi
- - Arızalı kalorifer fanı
- - Tıkalı kalorifer boruları
- - Sıkışan ve çalışmayan kontrol düğmeleri
- - Cam rezistans sigortasının atması
- - Rezistans tellerinin çatlaması veya kopması
- - Antifriz sıvızının eksikliği (antifriz seviyesi çok düşükse araç düzgün ısınmayabilir ve buz çözücünün ısınmasına izin vermeyebilir)
Sorunun kesin nedenini kendiniz teşhis edebilirsiniz. Örneğin, buz çözücüyü açtığınızda hava mazgallarındaki havayı hissetmiyorsanız, sorun kalorifer fanı olabilir. Arka camı dikkatlice incelediğinizde kopmuş telleri fark edebilirsiniz. Kopmuş tellerin onarımı mümkündür, ancak hasar ileri derecedeyse arka camın değiştirilmesi gerekebilir. Sorunun temel nedenini belirlemek ve onarmak için profesyonel bir tamirciden destek almanız gerekir.