• 24-05-2022
  • 7 dak
  • 24817
  • 0

Tıkalı Radyatör Belirtileri Nelerdir?

Tıkalı radyatör belirtileri nelerdir? Radyatör tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Radyatör neden tıkanır?

Motor çalışırken ısı üretir. Radyatörün amacı motoru soğutmak ve aşırı ısınmasını önlemektir. Bir arabanın motoru, ısıyı emmek için soğutma suyunu kullanır. Radyatörde soğutulan su motora geri gönderilir ve motor çalıştığı sürece bu sirkülasyon devam eder.

Radyatör tıkandığında, verimli çalışmadığında veya herhangi bir nedenden dolayı arızalandığında, motorun içinde yeterli soğutma gerçekleşmez. Bu, aracınızın aşırı ısınmasına ve kısa sürede düzeltilmezse motorun iç kısımlarında kalıcı hasara neden olabilir.

Radyatör içeriden veya dışarıdan tıkanabilir veya tamamen arızalanabilir. Tıkanmış bir radyatörün en yaygın belirtileri şunlardır.

 

1- Hararet Göstergesinin Yükselmesi / Motorun Aşırı Isınması

Hararet Göstergesinin Yükselmesi / Motorun Aşırı Isınması

Tıkalı bir radyatörün en yaygın belirtilerinden biri motorun aşırı ısınmasıdır. Motor aşırı ısındığında, gösterge panelinde bulunan hararet göstergesinin ibresi kırmızı bölgeye doğru yükselir. Bazı yeni otomobiller, dijital bir gösterge kullanır ve motor ısısı çok yükseldiğinde sürücüyü uyarır.

Çoğu otomobil için normal çalışma sıcaklığı 90 °C (195 °F) ile 104 °C (220 °F) arasındadır. Özellikle klimanın sürekli çalıştığı sıcak yaz aylarında, sıcaklık bu aralığın biraz dışına çıkabilir ancak bu bir soruna yol açmaz. Ancak, motor sürekli olarak aşırı ısınıyorsa ve hararet göstergesi yükseliyorsa, tıkalı bir radyatör ile uğraşıyor olabilirsiniz. Bu genellikle pas nedeniyle oluşan korozyondan, zamanla radyatör içinde tortulaşma oluşmasından ve radyatörde soğutma sıvısının dolaşımını engelleyen pisliklerden kaynaklanır.

 

2- Soğutma Sıvısı Sızıntıları

Soğutma Sıvısı Sızıntıları

Aşırı paslanma nedeniyle radyatör tıkanırsa, muhafaza veya radyatör peteklerinde küçük delikler veya çatlaklar oluşabilir. Bu olduğunda, garajınızın zemininde veya aracınızın altında küçük soğutma sıvısı damlaları görebilirsiniz.

Radyatör içindeki pas genellikle kalitesiz bir antifriz ve saf su yerine musluk suyu eklenmesi nedeniyle oluşur. Düzenli olarak radyatör yıkaması yapılmazsa, giderek daha fazla pas oluşur ve radyatör peteğini yemeye başlar.

En ufak bir sızıntıda bile aracınız yetersiz miktarda soğutma sıvısı ile çalışmak zorunda kalır. Sızıntıyı erken farkedip düzeltmezseniz veya soğutma sıvısı eksikliğini telafi etmezseniz, motorunuz aşırı ısınabilir ve dahili hasar nedeniyle pahalı onarım masrafları açabilir.

 

3- Soğutma Sıvısının Kirlenmesi

Soğutma Sıvısının Kirlenmesi

Soğutma sıvısı genellikle yeşil, mavi, pembe, kırmızı, sarı veya turuncu renklerde olur. Soğutma sıvısı parlak bir renkte olmalı ve motor ve radyatör içindeki kanallardan serbestçe akmalıdır.

Zamanla, dahili tortular ve pislikler nedeniyle soğutma sıvısı kirlenebilir. Bu durumda sıvının rengi paslı ve yağlı bir görünüme dönüşebilir. Soğutma sıvısının durumunu kontrol etmenin en kolay yolu, yedek su deposu olarak da bilinen radyatör genleşme tankını kontrol etmektir.

Soğutma sıvısı kirlenirse kalınlaşır ve soğutma sistemi geçiş hatlarından akışı kısıtlanır. Bu da radyatörü tıkamaya başlar ve zamanında müdahale edilmezse radyatörün verimini düşürerek motorun aşırı ısınmasına neden olur. Bir an önce radyatör yıkanmalı ve soğutma sıvısı değiştirilmelidir.

Ayrıca bazı araçlarda radyatörün içinde şanzıman soğutucusu bulunur. İkisini ayıran bariyerde bir sızıntı olursa, soğutma sıvısı ve şanzıman sıvısı karışacak ve sorunu iki katına çıkaracaktır.

 

4- Radyatör Dış Kanatlarının Tıkanması

Radyatör Dış Kanatlarının Tıkanması

Radyatörler maksimum soğutma için tasarlanmıştır. Bunu başarmak için radyatörün önünden ince kanatlı borular geçer. Bu borular sıcak soğutma sıvısını taşır. Sürüş sırasında, radyatör fanı çalışarak dış havayı bu kanatçıkların üzerine ve çevresine yönlendirir. Bu sayede soğutma sıvısının sıcaklığını düşürür ve motora geri gönderir. Rayatör boruları kir, böcek, yaprak veya başka maddeler tarafından tıkanırsa, hava akışı engellenir ve bu da soğutma sıvısının yeterince soğumasına izin vermez.

Radyatörün önünü tıkayan kalıntıları temizlemek için püskürtme başlıklı bir bahçe hortumu kullanabilirsiniz (bir veya iki plastik kapağı çıkarmanız gerekebilir).

 

5- Radyatördeki Bükülmüş veya Hasarlı Kanatlar

Radyatördeki Bükülmüş veya Hasarlı Kanatlar

Radyatörün önüne yapışan yabancı maddeler, aynı zamanda kanatçıkların bükülmesine ve hasar görmesine neden olabilir. Bu kanatçıklar son derece hassastır ve sürüş sırasında onlara çarpan küçük bir çakıl parçası hasara neden olabilir. Bükülen ve hasar gören kanatçıklar nedeniyle hava akışı engellenebilir.

Yeni bir radyatörün montajı sırasında veya kanatçıkları temizlemek için su püskürtürken de hasar meydana gelebilir. Radyatörü temizlerken yüksek basınçlı su tabancaları kullanmak, bu kanatları kolayca bükebilir ve hava akışını engelleyebilir. Yeterli miktarda kanat hasar görürse, radyatör tıkanabilir ve motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.

 

6- Kalorifer Sisteminin İyi Isıtmaması

Kalorifer Sisteminin İyi Isıtmaması

Bir arabanın kalorifer sisteminin iyi ısıtması, kalorifer peteğinden geçen sıcak soğutma sıvısına ve fan motoruna bağlıdır. Radyatör tıkalıysa veya bir sızıntı varsa, kalorifer peteğine yeterince sıcak soğutma sıvısı gitmez ve aracın içi uygun şekilde ısıtılmaz.

Arızanın nedeni çoğu zaman kötü bir termostat olsa da bazen radyatör de suçlu olabilir.

 

7- Soğuk Radyatör Alt Hortumu

Soğuk Alt Radyatör Hortumu

Radyatör üst hortum, motordan gelen sıcak suyu tekrar soğutulması için radyatöre taşır. Radyatörün üst kısmından motorun üst kısmına termostat mahfazasına bağlanır. Radyatör alt hortumu ise radyatörün alt kısmından su (devirdaim) pompasına bağlanır. Su pompası, soğutulmuş soğutma sıvısını radyatörden emerek motor bloğuna ve silindir kafalarına doğru yönlendirir.

Radyatörünüz işini iyi yapıyorsa, üst radyatör hortumunun dokunulmayacak kadar sıcak olması, alt hortumun ise daha düşük bir sıcaklıkta olması normaldir. Ancak, radyatör alt hortumunun soğuk olduğunu fark ederseniz, soğutma sıvısının akışını engelleyen bir tıkanıklık var demektir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.