• 23-06-2022
  • 8 dak
  • 10557
  • 0

Şanzıman Kontrol Modülü (TCM) Arızasının 7 Belirtisi

Şanzıman kontrol modülü (TCM) nedir? Şanzıman kontrol modülü arıza belirtileri nelerdir? Şanzıman kontrol modülü ne yapar? Arızalı TCM ile aracı kullanmak güvenli mi?

Şanzıman Kontrol Modülü (TCM) Nedir?

Şanzıman kontrol modülü (TCM), otomatik şanzımana sahip araçlarda bulunan, en önemli bileşenlerden biridir. Aracınızın hareketi söz konusu olduğunda, TCM aktif bir rol oynar. Siz aracınızı sürerken, iyi bir sürüş deneyimi yaşamanız için vites değiştirme zamanını ve konumunu hesaplamaktan sorumludur. TCM, aracınızın şanzımanıyla ilgili herhangi bir sorun veya arıza tespit ederse, aracınızın ana bilgisayarına OBD2 arıza kodlarını gönderir ve kaputun altında bir şeylerin yanlış gittiği konusunda sizi uyarır. Bu kodlar, gösterge panelinde motor arıza ışığının yanmasına neden olarak sürücüyü bilgilendirir.

TCM, şanzıman sistemi ile motor arasında hayati bir bağlantı sağladığından, sürüş deneyiminiz için çok önemlidir. Düzgün çalışan bir modül olmadan, aracınız gerektiği gibi vites değiştiremez. Hassas vites değişimleri yalnızca sürüş kalitesi için değil, aynı zamanda yakıt tüketimi ve hatalı vitesten kaynaklanabilecek mekanik arızaların önlenmesi için de oldukça önemlidir.

TCM aynı zamanda, otomatik şanzımanlı araçlardaki vites geçişlerinin kalitesini artırmak için tasarlanmıştır. Bu, aracınızdaki vites geçişlerinin daha yumuşak ve sarsıntısız olacağı anlamına gelir. Bu sayede, şanzıman dişlileri çok fazla aşınmaz ve yıpranmaz ve şanzıman sisteminiz çok daha uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilir.

Aracınızın marka ve modeline bağlı olmakla birlikte, TCM genellikle şanzıman kasasının arkasındaki kapağın altına monte edilir. Motor kontrol modülünün (ECM) hemen altında olmalıdır. Bazen iç kısımda orta konsolun altında veya akü veya iç çamurluk panelinin yanında bulunur. Örneğin, Mazda3'te TCM, şanzımanın üstünde, akü tepsisinin hemen altındadır.

 

Ayrıca Bakınız: Otomatik Şanzıman Arızaları ve Belirtileri Nelerdir?

 

Şanzıman Kontrol Modülü Ne Yapar?

TCM birkaç önemli amaca hizmet eder:

  • - Vites değişim zamanlamasını ayarlar
  • - Ateşleme veya emisyon kontrolü gibi diğer sistemlerden gelen önemli sensör verilerini izler
  • - Motor kontrol modülü gibi araçtaki diğer kontrol modülleri ile iletişim kurar
  • - Yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için, aracın hızına en uygun vitesi seçer
  • - Şanzıman solenoid valflerini kontrol eder
  • - Şanzıman iç sıcaklığını kontrol eder

TCM, aracın çalışması ile ilgili çeşitli sensörlerden bilgi toplar. Hangi vitesin seçileceğine karar vermek için bu bilgileri kullanır. Örneğin, tekerlek hız sensörleri ile iletişim kurarak aracın hızını izler. Yakıt ekonomisini ve motor performansını iyileştirmek için uygun vitesi seçerek yanıt verir.

 

Arızalı Şanzıman Kontrol Modülünün Belirtileri

Bu parçalar uzun ömürlü olacak şekilde üretilse de, zamanla ısı dalgalanmaları, aşırı kullanım ve diğer sorunlar nedeniyle arızalanabilir. TCM ile ilgili arızaları erken tespit etmek, aracın diğer önemli kısımlarında meydana gelebilecek hasarları önlemek için çok önemlidir. TCM ile ilgili en yaygın arıza belirtileri şunlardır:

  • - TCM ile ilgili arıza kodunun ayarlanması ve motor arıza ışığının yanması
  • - Şanzımanın hatalı vites değiştirmesi
  • - Şanzımanın yüksek viteslere geçmemesi
  • - Vites küçültme sorunları
  • - Şanzımanın viteste takılı kalması
  • - Vites değişimlerinde gecikmeler (dolayısıyla hızlanma esnasında hız kaybına neden olur)
  • - Yakıt tüketiminin artması

 

1- Motor Arıza Işığının Yanması

Gösterge panelinde motor arıza ışığının yanmasının birden fazla nedeni bulunur. Ancak, motor arıza ışığı ile birlikte vites değiştirme ile ilgili sorunlar fark ederseniz, büyük ihtimalle şanzıman kontrol modülünde veya şanzıman sisteminin başka bir bileşeninde bir sorun var demektir. Her durumda, aracınızı bir tamirciye kontrol ettirmeniz ve arıza kodlarına bakmanız gerekir. P0700 arıza kodunu alırsanız, TCM ile ilgili  bir sorun var demektir.

 

2- Şanzımanın Hatalı Vites Değiştirmesi

Arızalı bir TCM'nin en yaygın bir başka belirtisi, araç hızına uygun olmayan, hatalı vites değişimleridir. Örneğin, şanzımanınız kendiliğinden boş veya bir başka vitese geçebilir. Bu durum, araç performansını etkileyebileceği gibi ciddi bir kazaya da neden olabilir. 

 

3- Şanzımanın Yüksek Viteslere Geçmemesi

Aracınızın hızı kademeli olarak artıkça, şanzımanının daha yüksek bir vitese geçmesi gerekir. Aracınız uygun vitese geçtiğinde motor devri (RPM) düşer ve rahatlar, aksi taktirde motor devrinin yükseldiğini fark edersiniz. Her vitesin belirli bir maksimum hızı olduğundan, aracınız daha yüksek viteslere geçemezse hızı sınırlanır. Daha da kötüsü, yüksek RPM nedeniyle motorunuz aşırı ısınarak zarar görebilir.

 

4- Vites Küçültme Sorunları

Bu, yukarıdakine benzer, ancak tersi bir arıza durumudur. Önünüzde yavaş hareket eden bir aracı sollamak istediğinizde, gazı köklersiniz ve şanzımanın daha düşük vitese geçerek hızlanmanıza yardımcı olmasını beklersiniz. Ancak, şanzıman beklediğiniz gibi tepki vermez ve aracın vitesini küçültmez. Veya otoyolda bir rampayı çıkarken, hızınız azalır ve devir düşer, bu gibi durumlarda şanzımanın kademeli olarak vites küçültmesi gerekir. Ya da, trafik ışıklarında durduğunuzda, şanzımanın birinci viteste hazır olarak beklemesi gerekir ki, yeşil yandığında sorunsuzca kalkış yapabilesiniz.

Şanzıman kontrol modülü arızalıysa, aracınız durduğunda daha yüksek viteslerde takılı kalabilir, aracınız istediğiniz gibi kalkış yapamayabilir ve hızlanma ile ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

 

5- Şanzımanın Viteste Takılı Kalması

TCM arızasının bir diğer belirtisi, aracın boş viteste veya birinci viteste takılı kalmasıdır. Şanzıman hiçbir şekilde vites değiştirmez ve aracı hareket ettiremezsiniz. En iyi senaryo, aracınız birinci vitesle hareket eder ve maksimum hızınız bu vites ile sınırlanır.

Bazı araçlarda, şanzıman limp moduna (güvenli mod) girerek aracı koruma altına alabilir. Bu gibi durumlarda, aracınız TCM'de programlanmış viteslerin dışına çıkamaz.

 

6- Şanzıman Vites Değişimlerinin Gecikmesi (Hız Kaybı)

Aracınızın hızı ve performansı, uygun zamanlarda yapılan vites değişimlerine bağlıdır. Arızalı bir TCM'ye sahipseniz, şanzımanınız bir sonraki vitese çok yavaş geçecektir. Bu, aracınızın hızlanması yerine hız kaybetmesine neden olur. Özellikle yokuşlarda vites gecikmeleri daha fazla hissedilir ve aracın performansı ciddi anlamda etkilenir. En kötü senaryo, 2 şeritli bir yolda, önünüzdeki aracı sollamaya kalktığınızda gerçekleşir. Aracınız vitesi zamanında küçültmez ve güvenliğinizi riske atabilir.

 

7- Yakıt Tüketimin Artması

Şanzıman sistemindeki sorunlar genellikle yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Otomatik şanzıman sistemi, size mümkün olan en iyi yakıt tasarrufunu sağlamak için optimum vites seçimi ve zamanlaması için tasarlanmıştır. Arızalı bir TCM nedeniyle bu zamanlama etkilenirse, motorunuz normalden daha fazla çalışmaya başlar. Bu, daha fazla yakıt ve benzin pompasına daha fazla para harcamakla sonuçlanır.

 

Arızalı TCM ile Araç Kullanmak Güvenli mi?

Herhangi bir arızalı bileşene ve daha da kötüsü şanzıman sorununa sahip bir arabayı sürmek asla güvenli değildir. Vitesleri etkileyen şanzıman arızaları, aracınızın herhangi bir viteste takılı kalabileceği veya gerektiğinde vites değiştiremeyeceği anlamına gelir. Bu senaryoların her ikisi de tehlikelidir ve potansiyel olarak sizin ve yolcularınızın can güvenliğini riske atabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.