• 24-06-2022
  • 5 dak
  • 5455
  • 0

Zengin Yakıt Karışımı Nedir? Zengin Karışım Belirtileri Nelerdir?

Zengin yakıt karışımı nedir? Zengin karışım belirtileri nelerdir? Zengin yakıt karışımının sebepleri nelerdir?

Zengin / Fakir Yakıt Karışımı Nedir?

Bir aracın yakıt karışımı, yanma sürecindeki hava-yakıt oranını ifade eder. Yanma odasına çekilen havaya karşılık gelen yakıt çok fazla ise motorun "zengin" çalıştığı kabul edilir. Yanma odasına çekilen havaya yetecek kadar yakıt olmadığında ise motor "fakir" çalışıyor demektir.

Motor bilgisayarı (ECM / ECU) oksijen sensörleri, yakıt enjektörleri, emisyon sensörleri, hava-yakıt sensörü, MAP ve hava akış sensörleri aracılığıyla yakıt karışımını kontrol eder. Aracınız zengin bir karışıma sahipse, aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz.

 

Zengin Yakıt Karışımının 7  Belirtisi

1- Motor Arıza Işığının Yanması

Zengin karışımın ilk belirtisi, gösterge panelinde motor arıza ışığının yanmasıdır. Araç bilgisayarını bir arıza tespit cihazına bağladığınızda, P0172 veya P0175 arıza kodu ayarlanmışsa, egzoz gazları bol miktarda yakıt içeriyor demektir.

Ayrıca Bakınız: P0172 ve P0175 Zengin Karışım Arızası Nedir? Nasıl Düzeltilir?

ECM, birçok sensör aracılığıyla motor performansını izler. Sensörlerden biri ECM'ye parametreler dışında bir voltaj sinyali iletirse, ECM birşeylerin yanlış gittiğini varsayacak, hafızasında ilgili arıza kodunu ayarlayacak ve sürücüyü bilgilendirmek için motor arıza ışığını yakacaktır.

 

2- Egzozdan Gelen Kötü Kokular

Fark edeceğiniz ilk belirtilerden biri, güçlü bir yakıt kokusu veya egzozdan gelen çürük yumurta kokusudur. Bunun nedeni, fazla yakıtın yanma sürecinde düzgün şekilde yakılmaması, egzoz manifolduna kaçması ve nihayetinde egzoz borusundan dışarı atılmasıdır.

Katalitik konvertörün görevi, yanma esnasında oluşan ve araç egzosundan çıkan zehirli gazların olabildiğince temiz bir halde havaya karışmasını sağlamaktır. Ancak yakıt karışımı çok zengin olursa, katalizör görevini yerine getiremez.

 

3- Yakıt Tüketiminin Artması

Deponuzu sık sık doldurduğunuzu ve deponuzdaki yakıtla eskisi kadar yol yapamadığınızı fark ederseniz, motorunuzun zengin çalıştığının bir işaretidir. Arabanın düzgün çalışması için gerekenden çok daha fazla yakıt tüketiyorsunuz demektir.

Aracınızın soğuk havalarda normalden biraz daha zengin çalışacağını unutmayın, yakıt tüketiminiz kış aylarında yaz aylarından biraz daha fazlaysa, bu normal bir durumdur.

 

4- Motor Performansının Düşmesi

Benzinli bir motorun gücü yakıt, hava, sıkıştırma ve ardından bir kıvılcım kombinasyonundan gelir. Bu dört şart olmadan, motorunuzdan yeteri kadar güç üretemezsiniz. Motor performansının düştüğünü fark ederseniz, bu sistemlerin çalışması ile ilgili bir sorun var demektir. Yanma odasına gönderilen yakıt çok fazla ise, sıkıştırma ve ateşleme sistemi bundan olumsuz etkilenebilir. Yakıt iyi yanmazsa, motor performansı ciddi anlamda düşebilir. Aracın hızlanması eskisinden daha yavaştır ve motor rölantide sık sık stop edebilir.

 

5- Egzoz Emisyon Değerlerinin Artması / Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Egzozdan bir miktar karbonmonoksit çıkması normaldir, ancak motorunuz çok zengin çalışıyorsa, emisyon seviyeleri ciddi derecede artacaktır. Bu, aracın emisyon testini geçememesinin ana nedenlerinden biridir.

Ayrıca, egzozdan çok fazla karbonmonoksit gazının atılması, sürüş sırasında aracın içine sızması durumunda hayatınızı riske atabilir. Bu dumanları birkaç dakika solumak, ciddi nörolojik (beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlar) hasara neden olabilir.

Zengin bir hava-yakıt karışımı, egzoz borusundan çıkan aşırı siyah dumana neden olur.

 

6- Rölanti Devrinde Dalgalanmalar

Zengin bir yakıt karışımı, rölanti devrinin düzen tutmamasına neden olabilir. Rölantide aracınız titreyebilir, motor devri yukarı/aşağı dalgalanabilir ve araç stop edebilir. Motordaki titreşimler, bazen sürüş sırasında da hissedilebilir.

 

7- Bujilerde Karbon Birikimi / Tıkalı ve Kirli Bileşenler

Motorunuzun zengin çalıştığının iki büyük belirtisi, bujilerin ve katalitik konvertörün durumu ile ilgilidir. Bujileriniz siyah bir kurum ile kirlenebilir. Bu karbon birikintisi olarak bilinir ve ateşleme ve dolayısıyla motor performansını doğrudan etkiler.

Daha öncede belirttiğimiz gibi katalitik konvertörün görevi, yanma sonucu ortaya çıkan egzoz gazlarını zararsız hale getirmektir. Zengin karışım, motorun geri tepmesine neden olur. Geri tepme, hava-yakıt karışımının motor silindirlerinin dışında bir yerde yanması demektir. Katalitik konvertör, sürekli olarak fazla yakıtı yakmak zorunda kalırsa, sonunda tıkanır ve içindeki petek tasarımı hasar alarak bozulabilir. Bu da, oldukça maliyetli bir onarım demektir.

 

Zengin Yakıt Karışımı Nedenleri

Zengin yakıt karışımının başlıca nedenleri şunlardır:

  • - Kirli ve tıkalı hava filtresi
  • - Motor emme havası kaçakları
  • - Arızalı oksijen sensörleri
  • - Arızalı yakıt basınç regülatörü
  • - Arızalı yakıt enjektörleri
  • - Arızalı kütle hava akış sensörleri
  • - Arızalı motor soğutma suyu sıcaklık sensörü
  • - Arızalı motor kontrol ünitesi

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.