• 13-10-2017
  • 2 dak
  • 2384
  • 1

Direksiyon Neden Titrer? Sebepleri ve Çözümleri Nelerdir?

Direksiyon titremesi neden olur? Yüksek hızda direksiyon neden titrer? Direksiyon titreme nedenleri ve çözümleri nelerdir?

Direksiyon titremesi araçlarda çok görülen ve tamiri kolayca yapılabilen problemler arasındadır. Çözümü basit olmakla birlikte can ve mal güvenliğimizi riske atmamak açısından sorunun hemen giderilmesi gerekir. Küçük bir titreme ile başlayan bu sorun, eğer müdahale edilmezse zamanla artar ve daha büyük masraflara yol açabilir.

Direksiyonun titremesi aracın yürüyen aksamında meydana gelen problemlerden kaynaklanır. Genel olarak ön takımda meydana gelen arızalar direksiyonu titretir.

 

Direksiyon Titremesinin Başlıca Nedenleri

1- Aracın tümsek, çukur, vb. yerlere girerek rot başlarını, rotilleri ve salıncakları yıpratması ve rot ayarının bozulması,

2- Jant eğrilikleri ve balansın bozulması,

3- Lastiklerin ömrünü tamamlaması, çelik halatların kopması, balon yapması ve lastik yapısının bozulması,

4- Aks bilyalarının dağılması,

5- Fren disklerinin eğilmesi,

Araçtaki titremeleri önlemek için periyodik olarak ön takım kontrol ettirilmeli, aşınmış ve yıpranmış parçaların değiştirilmesi gereklidir. Bu parçalar değiştirildikten sonra aracın rot ayarı, lastik ve jantların balans ayarı yaptırılmalıdır.

Rot ayarı bütün tekerleklerin birbirleriyle uyum içinde olmasını sağlar. Rot ayarları bozulduğu zaman arabada itme, sağa sola çekme, titreme ve virajları dönerken savrulma söz konusu olur. Çünkü arka tekerlekler ortadan ve ön tekerlekler dışarıdan aşınma yapacaktır. Direksiyonda titreme meydana geldiği zaman rot ve rant ayarlarınızı yaptırmanız gerekir.

Aks bilyaları dağıldığı zamanda direksiyonda titremeler meydana gelir. Bilyanın dağıldığını çıkardığı uğultu şeklindeki sesten de anlayabilirsiniz. Ayrıca dağılmış bir bilya yakıt tüketimini de arttırır. Bir an önce değiştirilmesi gerekir.

Eğer direksiyondaki titreme hareket halindeki aracın frenine basınca meydana geliyorsa problem disklerden kaynaklanıyor demektir. Bu durumda fren disklerinin (disk kurtarıyorsa) taşlanması ve tornalanması gerekir. Eğer bu işlem için disk yeterli kalınlıkta değilse değiştirilmelidir. Fren diskine yapılan tüm müdahalelerin ardından balatalarında yenilenmesi gerekir.

Araçlarda kullanılan lastiklerin ömrü markasına göre değişiklik gösterir. Ömrünü doldurmuş bir lastik balans ayarını bozar ve direksiyonda titremelere sebep olur. Lastik hava basınçlarının eşit olmaması ise aracın sağa/sola çekmesine sebep olur.

1 Yorum

Avatar
Şuayip
25-07-2022 | Gaziantep

Lastik 75 olacağına 85 taktım titreme var balans yaptırdım yine var.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.