Termostatik Vakum Sensörü Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?
Termostatik vakum sensörü nedir? Termostatik vakum sensörü arıza belirtileri nelerdir?
Termostatik Vakum Sensörü Nedir?
Günümüz modern motorları, araç emisyonlarını azaltmak için karmaşık bir sensör, bilgisayar ve bileşen sistemi kullanmaktadır. Ancak, 1966 yılında EGR sisteminin tanıtılmasıyla birlikte, araç emisyon sistemleri, vakumla çalışan ve izlenen bileşenlerden oluşan bir sistem tarafından mekanik olarak kontrol ediliyordu. Bu parçalardan biri, potansiyel olarak zararlı gazların emisyonlarını azaltan ve motorun çalışma sıcaklığını kontrol etmeye yardımcı olan termostatik vakum sensörüdür.
Termostatik vakum sensörü tipik olarak emme manifoldunun ön tarafında bulunur ve motor soğutma suyu sıcaklığını izlemek için suyun geçiş hattına konumlandırılır. Esasen, yanmamış egzoz gazları EGR aracılığıyla emme manifolduna yeniden gönderildiği için motorun aşırı ısınmasını önleyen bir güvenlik cihazı gibi çalışır. Termostatik vakum sensörü, vakumu motorun belirli bileşenlerine yönlendirmek söz konusu olduğunda, bir trafik polisi gibi çalışır. Bazı durumlarda, EGR valfinin çalışmasını belirli bir sıcaklığa ulaşana kadar geciktirerek, rölanti devrinin ayarlanmasına yardımcı olur.
Kış aylarında aracınızı çalıştırmak biraz daha zahmetlidir ve motor soğukken, optimum sıcaklığa erişmesi birkaç dakika sürer. Vakum oluşturabilmesi için motorun en iyi şekilde çalışması gerekir ancak soğukken bu mümkün değildir. Otomobilinizdeki distribütör, EGR sistemi, hız sabitleyici ve hatta kalorifer gibi her türlü diğer bileşenler için vakum gereklidir. Emme manifoldunda bulunan termostatik vakum sensörünün işi budur. Bu sensör, uygun çalışma sıcaklığına ulaşılıp ulaşılmadığını anlamak için soğutucunun sıcaklığını ölçer. Bu bilgiden, vakumu ne zaman açacağını veya kapatacağını bilir ve kontrol ettiği çeşitli parçaları açabilir.
Bu bileşen, bilgisayar kontrollü emisyon sistemlerinin tanıtılmasından önce üretilen araçlarda bulunur. Genel olarak 2010 yılından önce üretilen araçlarda bulunsa da, aracınızda olup olmadığını tamircinize sorarak öğrenebilirsiniz.
Termostatik Vakum Sensörü Arıza Belirtileri
Termostatik vakum sensörü, aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, yüksek ısıya maruz kalmaktan, korozyon ve kir nedeniyle bu parçanın aşınması veya tamamen bozulması mümkündür. Arızalandığı taktirde, sürücüyü uyaracak bazı semptomlar gösterir. En yaygın belirtiler şunlardır:
Motor Arıza Lambasının Yanması
Elektronik kontrol modüllerine sahip araçlarda, termostatik vakum sensörü araç bilgisayarı (ECM / ECU / PCM) tarafından izlenir. Ancak, bu mutlaka EGR sistemini kontrol ettiği anlamına gelmez. ECM'nin izleme amacı, sensörde bir arıza meydana geldiğinde sürücüyü bilgilendirmektir. Bu durumda PCM'nin hafızasında bir arıza kodu ayarlanır ve sürücüyü uyarmak için motor arıza lambası tetiklenir.
Motor arıza lambası yandığında, her zaman ciddiye alınmalıdır, çünkü soruna zamanında müdahale edilmezse ciddi motor hasarları meydana gelebilir. Termostatik vakum sensörü bozulursa, motorun aşırı ısınmasına, silindir kapak contasının yanmasına ve motorun dahili hasarına neden olabilir.
Motor Performansının Düşmesi
Çoğu durumda, termostatik vakum sensörünün arızalı olup olmadığını belirleyen faktör, düşük motor performansıdır. Bu, çeşitli motor bileşenlerinin ya doğru çalışma sıcaklığına erişememesinin ya da aşırı ısıya maruz kalmasının sonucudur. Özellikle sıcak bir günde yoğun bir trafikte kalırsanız bunun etikleri çok daha fazla hissedilir. Motor bileşenlerinin düzgün çalışmaması, çok sayıda arıza kodunu tetikleyecek ve motor arıza lambasının yanmasına sebep olacaktır.
Motorun Aşırı Isınması
Motor aşırı ısınıyorsa, bunun nedeni arızalı bir termostatik vakum sensörü olabilir. Düşük radyatör soğutma sıvısı seviyelerinden soğutma sıvısı sızıntılarına veya arızalı su pompasına kadar bir motorun ısınmasının birçok olası nedeni vardır. Kesin nedeni ne olursa olsun, herhangi bir aşırı ısınma durumu sürücü tarafından yakından izlenmeli ve en kısa zamanda tamir ettirilmelidir.