Şanzıman Yağ Basınç Sensörü / Anahtarı Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?
Şanzıman yağ basınç sensörü / anahtarı nedir? Şanzıman yağ basınç sensörü arıza belirtileri nelerdir?
Şanzıman Yağ Basınç Sensörü / Anahtarı Nedir?
Arabanızın diğer parçaları gibi, şanzımanınızın da çalışması için yağa (ATF) ihtiyacı vardır. Yağ seviyesi düşükse veya yağ şanzımanın içerisinde düzgün bir şekilde akmıyorsa şanzımanınız düzgün çalışmayabilir. Şanzıman yağ basınç sensörünün görevi, şanzımanın içindeki yağ basıncını izlemek ve güç aktarma sistemi kontrol modülüne (PCM) veya şanzıman kontrol modülüne (TCM) bildirmektir. PCM/TCM bu bilgiyi, sarsıntısız vites geçişleri yapmak ve uygun vites değişimlerini ayarlamak için kullanır.
Yeni üretilen araçlarda birden fazla şanzıman yağ basınç sensörü bulunur. Bu sensörlerin sayısı, yeri ve türü aracınızın markasına ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Bilgisayarla yönetilmeyen daha eski araçlarda da şanzıman yağ basınç anahtarı vardır, ancak bu anahtar PCM'ye veri göndermek yerine gösterge panelinde bir ikaz lambasını yakmak üzere tasarlanmıştır.
Şanzıman Yağ Basınç Sensörü Arıza Belirtileri
Şanzıman yağ basınç sensörü, aracın altında ve zemine yakın olması nedeniyle zorlu bir ortamda çalışır, bu nedenle zamanla aşınabilir veya arızalanabilir. Bu da, aracın PCM'sine hatalı bilgiler göndererek yanlış vites değişimlerine ve şanzıman bileşenlerinin zarar görmesine neden olabilir.
Arızalı bir şanzıman yağ basınç sensörü, sürücünün fark edebileceği bazı belirtiler gösterir. Bu belirtiler şunlardır:
Aracın Güvenli Moda Girmesi
Şanzıman yağ basınç sensörünün birincil işlevi, vites kontrolünü düzenleyen bilgileri PCM'ye iletmektir. Ancak, sensör hasarlıysa veya PCM'ye doğru bilgi göndermiyorsa, şanzıman güvenli moda (limp mode) geçebilir. Bu durumda şanzıman araç üreticisinin daha önceden programladığı bir vitese kilitlenir ve arıza giderilinceye kadar şanzımanın hasar görmesini engellemek için motor devri sınırlanır.
Vites Değişimlerinde Zorlanma
Hasarlı bir yağ basınç sensörünün en yaygın belirtilerinden birisi de, vites değişimlerinde zorlanmadır. Bu sorunun nedeni sensör ile PCM arasındaki gevşek bir bağlantıdan veya hasarlı bir kablodan kaynaklanabilir. Kablonun sinyal iletimi iyi olmazsa, sensörün düşük voltaj üretmesine neden olabilir. Düşük voltaj düşük yağ basıncı anlamına gelir. Bu hatalı bilgi, PCM tarafından yanlış yorumlanabilir ve özellikle vites küçültürken sorunlara neden olabilir.
Yüksek Motor Devri
Yukarıdaki sorunun devamı olarak, araç hızlandıkça motor devri artacak ve şanzıman yüksek vitese geçmek isteyecektir. Ancak, şanzıman vites değiştirirken zorlanırsa, bu durumda motor devri yükselecektir.
Şanzıman yağ basınç sensörü, aracın sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışması için hayati önem taşır. Yukarıdaki uyarı işaretlerinden veya semptomlarından herhangi birini fark ederseniz, profesyonel bir tamirciye şanzıman yağ basınç sensörünü kontrol ettirmelisiniz.
Turgut Pınar
05-10-2022 | İstanbul2006 model 206 otomatik pejo sahibiyim bu belirtiler şanzıman ısınınca viteslere geçişi yüksek devirde yapmakta nerde güvenilir bir adres verebilirsiniz sevinirim. Birde yağ basınç sensörü ile birlikte neler değişir teşekkürler.