• 05-02-2022
  • 3 dak
  • 3497
  • 0

Gaz Teli Nedir? Gaz Teli Arıza Belirtileri Nelerdir?

Gaz teli nedir? Gaz teli ne işe yarar? Gaz teli arıza belirtileri nelerdir?

Gaz Teli Nedir?

Gaz teli ya da gaz kelebeği kontrol kablosu, motorun kontrolünde ve çalışmasında önemli rol oynayan oldukça basit bir bileşendir. Bir ucu gaz kelebeği (boğaz kelebeği olarak da bilinir) gövdesinin yanındaki yaylı bir mandala, diğer ucu ise gaz pedalına bağlanır. Gaz pedalına basıldığında ortaya çıkan mekanik dönme hareketi telin çekilmesini ve gaz kelebeğinin açılmasını sağlar. Kelebeğin açılması ile birlikte motora giren hava miktarı artar. Kütle hava akış (MAF) sensörü olarak adlandırılan bir sensör, bu bilgiyi araç bilgisayarına (PCM / ECM / ECU) gönderir. PCM, motora giren hava miktarına göre enjektörlere gönderilen yakıt miktarını artıtrır ve motorun çalışma devri yükselerek daha fazla güç üretmeye başlar.

Günümüz modern araçları, elektronik olarak kontrol edilen bir gaz kelebeği kullandığı için bu araçlarda gaz teli kullanılmaz. Gaz pedalına basılma miktarı, gaz pedalı konum sensörü sayesinde güç aktarma sistemi kontrol modülüne (PCM) bildirilir ve gaz kelebeğinin uygun aralıkta açılması sağlanır.

Gaz teli, koruyucu bir dış kaplama ve bunun içinde kayan örgülü çelik bir telden oluşur. Bu kayma hareketi, gaz kelebeği mandalına kuvvet aktarır. Gaz teli ile ilgili en yaygın sorun, zamanla aşınan kablonun kopmasıdır. Nadir durumlarda motorun hareketli parçaları ile temas edebilir ve aşınarak zamanından önce arızalanabilir. Dış kaplamada herhangi bir hasar farkederseniz, içindeki metal telin de hasar görme ihtimali vardır. Gaz teli sürekli stres altında çalıştığından, oluşabilecek en ufak bir hasar telin kopmasına neden olabilir. Kullanım ömrü genellikle 5 yıldır ve bakım aralıklarında düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Gaz teli nasıl çalışır?

Bu basit bileşen düzgün çalışmadığı taktirde bazı arızalara neden olur. Yıpranan ve yakında değiştirilmesi gereken gaz telinin belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • - Gaz pedalına basıldığında motor hemen tepki vermeli ve araç hızlanmaya başlamalıdır. Zamanla aşınmalar, esnemeler meydana gelebilir ve gaz teli gevşeyebilir. Bu da, gaz pedalına basıldığında aralıklı gecikmelere neden olabilir. Gecikmeli tepkime, sürücünün daha fazla gaz vermesine neden olarak tehlikeli bir durum yaratabilir.
  • - Gaz teli zamanla uzayabilir, bu yalnızca gaz kelebeğinin tepkisini geciktirmekle kalmaz, aynı zamanda teli kopmalara karşı daha hassas hale getirir.
  • - Aşırı kirli bir gaz teli yapışabilir, sıkışabilir ve yavaş gaz tepkisine neden olabilir.
  • - Gaz pedalında sertleşme, gevşeme, aşağı düşme, yapışma gibi belirtiler gaz teli ile ilgili bir sorunu gösterir. Böyle bir durum fark ederseniz gaz telini kontrol ettirin.
  • - Rölanti devri aşırı yüksek veya düşükse bu da gaz teli ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilir.
  • - Aracınız da hız sabitleyici özelliği varsa, yukarıdaki belirtiler hız sabitleyicinin düzgün çalışmasını etkileyebilir. Hız sabitleyici, aynı tertibatla çalıştığından, sabit bir hızın korunmasında sorunlar yaşanabilir.
  • - Hız sabitleyiciyi etkinleştirdiğinizde, pedalda sarsıntı veya takılma gibi ani gerilim değişiklikleri fark ederseniz, gaz telinde bir sorun olduğunu gösterir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.