• 05-11-2017
  • 6 dak
  • 30370
  • 0

Hırsızlığı Önleme Sistemi

Hırsızlığı Önleme Sistemi nedir? Bu sistem ne işe yarar? Hırsızlığı Önleme Sistemi nasıl çalışır ve ne tür sorunlara yol açar?

"Hırsızlığı Önleme Sistemi"" araçlarda yaşanan hırsızlık olaylarını engellemek için tasarlanmıştır. Çoğu sistem bunu yaparken oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Fakat harekete geçtiklerinde oldukça can sıkıcı sorunlara neden olurlar. Aktif olduklarında aracınız çalışmayabilir ya da sürüş esnasında aracın durmasına neden olabilirler. Anahtarı kullanarak kapıları açıp, kapadığınızda veya hiçbir neden yokken alarm çalabilir.

Aracın orijinalinde bulunan fabrikasyon montajlar, sonradan satın alınan ve aracınıza monte edilen sistemlere nazaran daha başarılıdır ve genellikle sorun çıkarmazlar. Bu başarının en önemli sebebi sistemin araca nasıl montaj yapıldığı ile alakalıdır. Fabrikasyon sistemler genelde Gövde Kontrol Modülü'ne (BCM) ve Elektronik Kontrol Ünitesi'ne (PCM/ECU) entegre edilmiştir. Çoğu fabrikasyon sistem, anahtarsız veya eller serbest modunu açmadan araca binildiğinde ışıkları yakar, korna veya gizli bir ikinci korna vasıtasıyla sesli uyarı verirler. Sistem, anahtar olmadan motorun çalışmasını engeller. Ek olarak uzaktan kontrol etme, devre dışı bırakma, çalınan aracı GPS  ile izleme gibi özelliklerde içerebilir. Sonradan takılan sistemler de aynı görevi yerine getirecek şekilde tasarlanmıştır.

Sonradan taktırılan sistemlerde çoğunlukla montaj problemleri yaşanır. Montajı yapan kişi konu hakkında eğitimli ise ve profesyonel bir iş çıkarırsa, sistem arıza yapmadığı sürece sorun yaşanmaz. Ancak montaj esnasında kabloları kesme, bantlama, ekleme gibi işlemler yaparsa çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Yanlış yerden bağlantı almak hem sistemi yakabilir, hem de Hırsızlık Önleme Sistemi ile alakası olmayan başka arızalara yol açabilir. Örneğin motorunuz tekleme yapabilir ve ECU buna yönelik arıza kodları üretebilir. Çünkü yanlış yapılan bir montaj, sürüş esnasında ateşlemeyi birkaç saniyeliğine keserek motorun teklemesine neden olacaktır.

Piyasada satılan Hırsızlığı Önleme Sistemleri ile ilgili diğer bir konu, modülde kullanılan elektronik malzemelerin kalitesiz olmasıdır. Günümüzde Çin'den bir çok elektronik alet geliyor ve bu ürünlerin çoğunda çıkma elektronik parçalar ve çok düşük kalitede bileşenler kullanılıyor. Sonuç olarak sistem bir-iki yıl içerisinde sorunlar açmaya ve arızalanmaya başlıyor. Bu açıdan, alacağınız ürünün güçlü bir ithalatçı firmaya ait olmasına ve garanti süresinin uzun olmasına dikkat ediniz.

"Hırsızlığı Önleme Sistemi" Arıza Teşhisi

Aracınızı çalıştırmaya çalıştığınızda, hırsızlık önleyici ışık yanıp sönüyorsa ve marş motoru çalışmıyorsa hırsızlık önleme sorunu yaşıyorsunuz demektir. Sistem, anahtarınızı / anahtarsız giriş sinyalini tanımıyor olabilir veya hırsızlık önleme modülünde, anahtarsız giriş sisteminde veya kablolarda bir arıza olabilir.

Aracınız akıllı anahtar sistemine sahipse, anahtarın içindeki pil bitmiş olabilir. Ya da anahtarın çipinde, Hırsızlık Önleme Sistemi'nin onu tanımasını engelleyen bir arıza olabilir. Bu durumda soruna neden olan arızanın tespiti için aracınızı servise götürmeniz gerekmektedir.

Sistemi Devre Dışı Bırakma

Fabrikasyon bir montajı devre dışı bırakmak mümkün değildir. Bu sistemler, aracınızın çalınmasını engellemek üzere tasarlanmıştır. Eğer kolayca devre dışı bırakmak mümkün olsaydı, sistem bir işe yaramaz ve araba hırsızlarının ekmeğine yağ sürmüş olunurdu. (Buna rağmen sistemi iptal etmenin her zaman bir yolu olacağını da unutmamak gerekir!)

Sadece fabrikasyon arıza tespit cihazlarına sahip, araba satıcıları ve yetkili servisler arıza tespit ve onarım için sisteme erişebilir. Böyle bir sorun yaşadığınızda aracınızı mutlaka yetkili bir servise götürmeniz gerekir.

Sonradan satın alınan bir sistem ise kolayca devre dışı bırakılabilir. Sistem ile ilgili size bir montaj kitapçığı verilmişse kablo bağlantılarını kesebilirsiniz.

Orijinal (Fabrika Çıkışlı) Hırsızlık Önleme Sistemleri

Otomobil üreticileri tarafından kullanılan çeşitli hırsızlık önleme sistemleri bulunmaktadır. Örneğin, General Motors, kapılar anahtar olmadan açılırsa alarm çalabilen "Content Theft Deterrent" (CTD) sistemini kullanır. Ancak sistem, bir araba hırsızının aracınızı sürmesine engel değildir.

Aracın çalınmasını önlemek için ateşleme, yakıt sistemi ve marş motorunu devre dışı bırakan sistemler kullanılır. General Motor'un "Vehicle Theft Deterrent (VTD)" veya Passlock Sistemi, Ford'un "Passive Anti-Theft System (PATS)" ve Chrysler'in "Sentry Key Immobilizer System (SKIS)" sistemi bunlara örnek verilebilir.

Çoğu, kodlanmış bir transponder çipi içeren bir kontak anahtarı kullanır. Anahtar, kontaktaki bir transponder alıcısı tarafından okunur. Anahtar sinyali daha sonra modüle yada Gövde Kontrol Modülü'ne (BCM) olumlu ya da olumsuz olarak gönderilir. ECU, sistemden olumsuz sinyal alırsa veya hiç sinyal almazsa ateşleme, yakıt sistemi veya marş motorunu  durdurur. Böylece motor çalışmaz.

Böyle bir sorunla karşılaştığınız anlamına gelen ana gösterge, yanıp sönen güvenlik ışığıdır. Motoru çalıştırmaya çalıştığınızda ışık yanıp sönmeye devam ederse aracınızı çekici ile yetkili servise götürmeniz gerekmektedir.

İlk Bakılması Gerekenler

"Hırsızlığı Önleme Sistemi" anahtarı tanımıyor olabilir. Anahtardaki çip arızalıdır veya hasarlıdır. Veya kontak anahtarı içindeki alıcıdaki bir arıza nedeniyle anahtarı okumayabilir. Bazen her iki anahtarında (yedek anahtar) yanınızda olması parazite neden olabilir. Özellikle sürüş esnasında güvenliğinizi tehlikeye atmamak için asla yedek anahtarı aracınızda taşımayın. Bu durum sinyalin kaybolmasına, bozulmasına ve motorun durmasına yol açabilir.

Aracınızda eller serbest modu varsa ve Hırsızlık Önleyici Sistemin ışığı yanıp sönüyorsa anahtarın pili bitmiş, alıcı sinyal alamıyor olabilir. Bu durumda yedek anahtarınızı deneyin.

Yeniden Programlama

Anahtar arızalanırsa veya kaybederseniz ya da Hırsızlığı Önleme Sistemi modülü değiştirildiyse, sistemin yeniden programlanması ve araca tanımlanması gerekir. Bazı Mercedes modellerinde, kontak anahtarları ECU ile eşleştirilir. Anahtarı kaybettiğinizde yeniden programlama yapılamaz ve ECU'yu da değiştirmeniz gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.