• 06-11-2017
  • 10 dak
  • 46365
  • 22

Yakıt Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır? Yakıt pompası bozulursa ne olur? Yakıt pompası ölçüm testleri, arıza tespiti ve kontrol yöntemleri.

Yakıt pompası motora gerekli olan yakıtı ve basıncı göndermezse motor düzgün çalışmaz. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşlemesine, rölantide düzensizliğe, teklemesine ve stop etmesine yol açar.

Enjeksiyonlu motorlar, yakıt basıncına ve yakıt hacmine karşı çok hassastır. Yeterli miktarda basınç sağlayabilen, ancak yeterli yakıtı sağlayamayan bir pompa, motorun normal bir şekilde çalışmasına izin verebilir. Ancak motoru aç bırakır ve ani hızlanmalarda, ağır koşullarda güç kaybına neden olur.

"Marş Basıyor Fakat Motor Çalışmıyor"

Arızalı bir yakıt pompası motorun çalışmasını engeller. Fakat motorun ateşleme sistemi ya da kendisi ile ilgili bir sorun da olabilir. (Kopuk bir triger kayışı gibi)

Dikkat: Marşa basarken buji kablolarına dokunmayınız!

Motorda ateşleme ile ilgili bir sorun olup olduğunu görmek için ateşleme bobinlerini çıkarıp test edebilirsiniz. ECU tarafından kontrol edilen ateşleme bobinleri, ateşleme sırası gelen silindirin bujisinde kıvılcım oluşturacak şekilde çalışır. Kablo soketlerini, bujileri ve bobinleri tek tek kontrol ederek, motor bloğuna kıvılcım çıkartıp çıkartmadığını kontrol edin. Ateşleme sistemi düzgün çalışıyorsa motor bloğunda bir dizi kıvılcım görürsünüz. Eğer hiç kıvılcım görmezseniz krank mili konum sensörü, ateşleme modülü, ateşleme bobini veya bujilerde sorun var demektir.

Motorun sıkıştırma sisteminde sorun olup olmadığını anlamak için triger ve "V" kayışı kontrollerinin yapılması gerekir. Gevşemiş, diş kesimi, diş aşınması bulunan aşınmış kayışlar krank milini zayıf döndürür. Dolayısı ile pistonları kontrol edemez ve sıkıştırma problemlerine neden olur.

Dikkat: Marşa basarken parmaklarınızı kayış ve dişlilerden uzak tutun!

Ateşleme ve sıkıştırma ile ilgili bir probleminiz yoksa, motorun çalışmamasının en olası sebebi yakıtın olmamasından kaynaklanır. Acaba yakıt pompası mı arızalı?

Yakıtla İlgili Olası Sorunlar

1- Arızalı yakıt pompası (Pompa, pompa rölesi, pompa sigortası, kablo devresindeki bir arıza)

2-  Tıkalı yakıt filtresi

3-  Düşük yakıt basıncı (Zayıf pompa, yakıt borusu ezilmeleri, , düşük voltaj veya bozuk yakıt basınç regülatörü)

Pompa çalışıyor ve motora normal basınç geliyor fakat buna rağmen motor çalışmıyorsa:

1- Yakıt enjektörlerine elektrik gelmiyor (Enjektör sigortası veya arızalı röle)

2- ECU ile enjektörler arasında iletişim sorunu (Kablolar ya da yazılım ile ilgili sorunlar)

3- Enjektörlerde kısa devre

Yakıt Pompası Kontrolleri

Kontrol etmeniz gereken ilk şey, kontak açıldığında pompadan ses geliyor mu? Hiçbir ses gelmezse pompa çalışmıyor demektir.

Çoğu araçta ECU, bir röle vasıtasıyla pompaya elektrik gönderir. Kontak anahtarı açıldığında ECU, yakıt pompası rölesine akım gönderir ve pompa basınç oluşturacak kadar birkaç saniye çalışır. ECU, motorun çalıştığını gösteren bir devir sinyali almazsa yakıt pompası rölesini kapatır. Yakıt pompası, güvenlik amacı ile basıncın düşmesi ve kaza durumunda yakıt akışını kesen röleler ile donatılmıştır.

Arızalı bir yakıt pompası rölesi, pompanın çalışmasını önleyecektir. Motor bölmesindeki yakıt pompası rölesini bulun (genellikle elektrik merkezindedir). Röleyi sökün ve sallayın. Rölenin içinde bir sallantı duyarsanız, röle bozuktur ve değiştirilmesi gerekir.

Yakıt pompasını test etmek için röleyi devreden çıkarın ve elektriği direkt olarak yakıt pompasına gönderin. Röleyi devreden çıkarmak için bu konuda yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir. Aksi taktirde daha büyük arızalara sebep olabilirsiniz. Genelde oto elektrikçilerde bu durumu kontrol etmek için, üzerindeki on/off anahtarı sayesinde röleyi devreden çıkarabilen bir test rölesi bulunur. Eğer pompa çalışıyorsa röle arızalı demektir. Pompa çalışmıyorsa röle ile pompa arasındaki kablolarda bir temassızlık olabilir veya yakıt pompası arızalıdır.

Yakıt Pompası Basıncını Ölçme

Sürüş koşullarına bağlı olarak yakıt pompasının 30 ila 80 psi bir yakıt basıncı oluşturması gerekir. Enjeksiyonlu motorlar yakıt basıncına karşı oldukça duyarlı ve hassas bir yapıdadır. Motorun yakıt basıncı 1-2 psi bile azalsa motor çalışmayabilir ya da tekleyebilir.

Basınç özellikleri, aracın modeline, motorun yakıt püskürtme sisteminin türüne, aracın performans, tasarruf ve emisyon gereksinimlerine göre değişebilir. Bu nedenle yakıtla ilgili sorunları çözmek için aracın basınç özelliklerini bilmeniz gerekir.

Yüksek yakıt basıncında motor çok çalışır. Bu, yakıt tüketiminde ve karbon monoksit (CO) emisyonlarında bir artışa neden olur. Bu durum motorun zengin çalışmasına sebep olur. Bujilerde karbon ve kurum birikintileri, rölantide dalgalanmalar oluşur.

Yeterli yakıt basıncı olmadığında, motor vuruntulu çalışır ya da hiç çalışmaz. Motorda fakir karışım oluşacağından rölantide tekleme, dalgalanma, silkeleme, güç kaybı gibi nedenlere yol açar.

Yakıt basıncını kontrol etmek için, bir gösterge ve onu takacak bir yere ihtiyacınız var. Motor çalışırken, kapalıyken, vb. gibi yapılacak çok sayıda kontrol yöntemi vardır. Yakıt basınç regülatörü ve enjektörler ayrıca test edilmelidir.

Farklı araç üreticileri farklı test prosedürleri önermektedir. Birçok Avrupa EFI sisteminde, motor ve ateşleme sistemi kapalıyken statik basınç testi yapmanız önerilir. Bu, yakıt pompası rölesinin atlanması ve pompaya doğrudan elektrik verilmesi ile yapılır. Asya araç üreticileri ise yakıt rölesi üzerine bir test parçası takarak, motor çalışırken basınç testini gerçekleştirir.

Eğer aracın basınç testi için gerekli donanımı yoksa enjektör yakıt rayının hemen önündeki yakıt hattına bir basınç göstergesi takılması gerekir.

Dikkat: Basınç göstergesi takılmadan önce, yakıt sistemindeki tüm basıncın azaltılması gerekir.

Statik Yakıt Basıncı Testi

Kontak açılır fakat motor çalıştırılmaz (Yakıt pompası çalışır hale gelir).  Yakıt basıncı hızla yükselir ve sabit bir değere gelir. Basınç değerini aracın özelliklerine göre karşılaştırın. Basınç yükselmezse pompaya elektrik gidip gitmedini kontrol edin. Voltaj olmasına rağmen pompa çalışmıyorsa, sorunu buldunuz demektir. Yakıt pompası arızalıdır.

Basınç normalden düşükse sebebi pompanın zayıf olması, yakıt hattında tıkanıklık, yakıt filtresi veya depoda pislik veya basınç regülatörü arızasından kaynaklanabilir. Ayrıca voltajın düşük olması normal basıncın oluşmasını etkileyebilir. Pompanın voltajı kontrol edilmelidir.

Rölantide Yakıt Basıncı testi

Motor rölantide çalışırken, göstergedeki değerleri motorun teknik özellikleriyle karşılaştırın. Yakıt basıncı, araç üreticisi tarafından verilen kabul edilebilir aralıkta olmalıdır. Düşükse, sorun zayıf bir pompa, düşük voltaj, tıkanmış bir yakıt filtresi, yakıt deposu içindeki pas ve pislikler, arızalı yakıt basınç regülatörü veya tamamen boş yakıt deposu olabilir.

Yakıt Yoğunluk Testi

Normal basınç sağlayan bir yakıt pompası, motorun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli yakıt yoğunluğu sağlayamazsa, sürüş sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yakıt yoğunluk testi pompanın durumunu değerlendirmenin en iyi yoludur.

Yakıt yoğunluk testi, belirli bir aralıkta verilen yakıtın yoğunluğunu ölçer. Bu test, yakıt besleme hattına bir yakıt akış ölçeri bağlayarak ve yakıt basınç regülatöründen yakıt geri dönüş hattını ayırarak yapılabilir. Regülatörden büyük bir kaba hortum çekilmesi gerekir.

Dikkat: Bu testi yaparken etrafınızda ateş veya kıvılcım bulunmamasına dikkat edin!

Motor kapalıyken, pompaya elektrik verin ve belirtilen aralıkta verilen yakıt miktarını ölçün. Kural olarak, iyi bir pompanın 30 saniyede yaklaşık 3/4 ila bir litre yakıt sağlaması gerekir.

Düşük yakıt gönderiminin sebepleri, zayıf bir yakıt pompası, tıkalı bir yakıt filtresi, tankın pas ve pisliklerden tıkanması, tıkanmış yakıt hattı veya tamamen boş bir depo olabilir. Pompadaki düşük voltajın, yeterli yakıt akışı oluşturmak için yeterince hızlı çalışmasını engelleyebileceğini unutmayın. Pompanın besleme gerilimi normal sistem voltajının yarısı kadar olmalıdır. Düşükse, kablo bağlantılarını, röle ve şasiyi kontrol edin.

Yakıt Basınç Regülatörü Testi

Bu test, motordaki hava değişikliklerine karşı yakıt basıncını ayarlayan regülatörün çalışmasını kontrol eder. Bu, enjektörlerin uygun yakıt gönderimini sağlamak ve motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için gereklidir.

Motor çalışıyorken, vakum hortumunu basınç regülatöründen ayırın. Kural olarak, yakıt sistemi basıncı, hat kesildiğinde 8-10 psi'ye kadar çıkmalıdır. Hiçbir değişiklik olmaması arızalı bir basınç regülatörünü veya sızdıran yada tıkalı bir vakum hattını gösterecektir.

Ayrıca, vakum hortumu regülatörden ayrıldığında içinde herhangi bir ıslaklık olup olmadığını kontrol edin. Hortumun içi ıslak ise, regülatör diyaframı sızdırıyor demektir. Bu durum yakıt basıncında düşüşe neden olur. Yakıt emme manifolduna sızıyor ve hava / yakıt karışımını bozuyor anlamını taşır. Diyafram sızdırıyorsa regülatörü değiştirin.

22 Yorum

Avatar
Mustafa 66
31-07-2023 | Ankara

Ford escort aracım kontağı açınca benzin pompası sesi sürekli geliyor röle kesmiyor ve araç calışmıyor neden yapar?

Avatar
Rıza Özcan
20-02-2022 | Ankara

2004 1.4 tdi Fabia aracımı çalıştırırken marş basıyor fakat 3-4 seferde alıyor. Araç motoru stop edecek gibi çalışıyor nedendir?

Avatar
Yalçın
25-07-2021 | Balıkesir

Aracım 2016 Kango maxi sabah araca bindim marş basıyor araç çalışmıyor marş çalıştığında şamandıradan ses gelmiyor. Elektrikçiye mi motorcuya mı kime göstermem gerekiyor. Servis de baya pahalı sizce ne yapmam gerekiyor?

Avatar
Alican Özcan
14-07-2021 | İstanbul

Aracım 2007 Crafter araç yolda giderken vitesi boşa aldığımda veya kırmızı ışıkta durduğumda istop ediyor. Bilgisayara bağladığımızda yakıt basınç arızası veriyor. İki müşürü de değiştirdim sorun aynı neden olabilir?

Avatar
Yaşar Üzümcü
20-03-2021 | İzmir

Aracım 2016 crafter bozuk yakıttan dolayı arıza yaptı müşürleri ve enjektörlerini değiştirdim, partikül egr iptal büyük viteste aracım güçsüz sizce arıza nedir acaba teşekkürler.

Avatar
Kamil
28-07-2020 | Bursa

Aracım fort cornet 2003 model 75 lik yolda giderken tekleme yapıyor ara sıra ve stop ediyor ve tekrar zorlanmadan çalışıyor. Arızaya pompa diyorlar yardımcı olur musunuz?

Avatar
Ahmoo
08-07-2020 | Ankara

S a araç BMW 320d araç kontağı açtığımda filitrenin yanındaki pompa çalışmıyor bir kaç kontak aç kapa yapınca çalışıyor bu bazen 30 40 kontak aç kapada olabiliyor altaki pompayı detiştirdim yine aynı acaba neden Yapar gidişinde rolantide bi problem yok ama bu beni çok bunalttı araç 2004 model bu arada

Avatar
Murat İpek
12-02-2020 | İstanbul

Aracım 2016 model Opel Mokka Diesel 50.000 km de otomatik. Son 1 aydır arka koltuk altından aracı kullanırken duyabileceğim kadar bir vınlama sesi gelmekte, depo pompası sesi olsa gerek. Bu sesi duymam normal mi? Daha önceleri gelmiyordu. Sebebi ne olabilir ciddi problem yaşar mıyım?

Avatar
Tofaş
24-09-2019 | Aydın

Aracım 2000 model şahin 1.6 ie benzin enjektörüne elektrik gelmiyor gelmediği için motor benzinde çalışmıyor dışardan elektrik verdiğinizde enjektör benzini veriyor motor çalışıyor bunun arızası ne olabilir bana yardımcı olur musunuz saygılarımla.

Avatar
albatros3453
15-05-2019 | 4637048

Merhabalar yukardaki yorumları okudum çok faydalı oldu. Bende 1998 mazda 626 hb var marş basıyor benzinde çalışmayıp lpg de çalışıyor. Ustaya götürdüm benzin depo kapağını söktü test etti pompa arızalı dedi gidip yeni pompa aldı. 1 gün sonra yine marş basıyor araç çalışmıyor lpg de çalışıyor. Birader biraz anlar araçtan. Söktük pompayı kontrol ettik pompaya giren soketi çıkardık. Ben marşa bastım ışıklı sigorta kontrol aletiyle pompaya elektrik gelmiyor. Acaba problem nerededir röledemi tesisatda mı yardımcı olursanız sevinirim saygılar.

Avatar
Şahin
15-05-2019 | Manisa

Sabahleyin arabayı ilk çalışma esnasında çalışıyor hemen istop ediyor iki üç defa yapıyor ondan sonra çalışıyor fakat gaz yemiyor sonra açılıyor hyundai accent 2010 model

Avatar
Mzk
07-02-2019 | Konya

Konu çok güzel izah edilmiş. Enjektörlerinizde bi problem yoksa anlatıldığı gibi role yada basınç benzeri bi problem olabilir. Akü de araç çalışırken 13,5 aralığı bi voltaj ölçümü alınmalıdır.

Avatar
Kadir Koç
15-01-2019 | Kocaeli

Aynı sorun bende de her şey yapıldı sabahları çok zor çalışıyor çalışınca bi sıkıntı yok 6-7 saat durunca yapıyor neden yaptığını bilen var mı?

Avatar
Galip
17-11-2018 | Kayseri

Yakıt popası en son arıza yapan parçadır. Çünkü ona kesici takılmış. O kesici 20 bin km de yanar ve elektrik göndermez olur araç da çalışmaz. Kesiciyi çıkarıp eski düzenli devam ederseniz aracınız calışacaktır. Yeni kesici alıp takabilirsiniz. Sorun bu kadar basit geçmiş olsun saygılarımla.

Avatar
Ömür
23-09-2018 | İzmir

Aracım 1.6 16 Valf Benzin-Lpgli 2006 model Megan2 araç tüpte çalışırken hiçbir sıkıntı yok fakat benzinde iken aracım gaz yemiyor boğaz kelebeği temizlendi bujiler değişti benzin pompası da değişti ama hiçbir düzelme olmadı sebep nereden olabilir acaba?

Avatar
Davut1976
17-09-2018 | Kırıkkale

Merhabalar 2001 focus otomatik vites lpgli araç sabahları çok zor ve sarsıntılı çalışıyor ilk çalışmadan sonra hiç problem yok. Pompa 3 kez değişti, filtreler ve beyin değişti sorun gene aynı bi çare bulamadılar ustalarda usandı artık yapamıyorlar.

Avatar
Serkan
31-08-2018 | İstanbul

Arkadaşlar öncelikle hayırlı akşamlar aracım reno 19 1.6 ful enjeksiyonlu aracımda pompa sesi gitti çalışmıyor artı gazda da çalışmıyor. Gazda çalışmama sebebi pompa olabilirmi?

Avatar
Mehmet
29-08-2018 | İstanbul

Merhaba iyi çalışmalar araç doblo 1.2 benzinli arabam ilk çalıştırmada soğukken özellikle geç çalışıyor marş basıyor ancak sanki enjektörlere benzin gitmiyor gibi geç çalışıyor çalışınca müthiş bi benzin kokusu çıkıyor bunun sebebi ne olabilir teşekkür ederim şimdiden. mehmetariyurdu@hotmail.com

Avatar
Ramazan
31-07-2018 | İstanbul

Aracım dizel renault 2006 model Megane 2 1.5 dci 230.000 km aracım seyir halindeyken sanki gaz kesermiş gibi aniden yığılıp gaz yiyor bunu devamlı değil ara ara yapıyor. Hız sabitleyicideyken yapmıyor arızam nedir acaba yardımcı olursanız memnun olurum saygılarımla msj atarsanız memnun olurum 05465053252

Avatar
Ramazan
16-06-2018 | Kocaeli

Aracım dizel pejo 307 1.4 aracım seyir halindeyken sanki gaz kesermiş gibi aniden yığılıp gaz yiyiyor bunu devamlı değil ara ara yapıyor makinaya bağlattım çıkan sonuç yakıt basıncı sınır değerinin altında diyor arızam nedir acaba yardımcı olursanız memnun olurum saygılarımla msj atarsanız memnun olurum 0532 779 60 77

Avatar
İbrahim Karataş
27-05-2018 | Trabzon

Opel combo 1.7 aracım çalışıyor bir dakika sonra stop ediyor.

Avatar
tolga
23-05-2018 | istanbul

Merhabalar öncelikle ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. 94 model 3.20 coupe aracımda kontağı açtığımda devamlı röle sesi duyururum ve pompayı da kontrol ettim röle ile aynı anda tik tik tik diye ses yapıyor röle değişimi de yapıldı sorun çözülmedi araç geç çalışıyor çünkü röle devamlı enjektörlere benzin basıyor sebebi ne olabilir pompadan yapar mı aracı çalıştırdıktan sonra 7 bin devir yaparsam herşey düzeliyor eğer kendi haline bırakırsam stop ediyor.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.