• 07-11-2017
  • 5 dak
  • 20164
  • 5

Motor Patlatma Sorunları

Motor neden patlatma yapar? Motorda patlatma sorunları, nedenleri ve çözüm yolları.

Motorda oluşan patlatma sorunları genellikle motor hızlandığında ve aşırı yük altında çalıştığında (rampa çıkmak, römork çekmek, ani hızlanma gibi) ortaya çıkar. Motor sarsıntılı çalışır ve patlatmanın çıkardığı gürültü rahatlıkla duyulabilir.

Yakıt düzgün şekilde yanmak yerine düzensiz olarak patlar. Yanma odasında çok fazla ısı ve sıkışma olduğunda oluşur. Bu duruma erken ateşleme de denilebilir. Henüz bujiler çakmadan, ateşleme olmadan, yanma odasındaki ısıdan dolayı yakıt ateşleme olayını gerçekleştirir. Patlatma sorunu bir pistonun üzerinde delik açabilir!

Patlatma, bir motorun karşılaşabileceği en kötü sorunlardan biridir. Silindir contası arızalarına, segman kırıklarına, pistonların çatlamasına ve yatak hasarlarına neden olabilir.

Motorun Patlatma Nedenleri

1- Çalışmayan EGR Valfi

EGR sistemi, emme manifoldu ile egzoz manifoldu arasında çalışır. EGR sistemi, egzoz manifoldundan metal bir boru ile egzoz gazını alır, bu gazı soğutur (egr soğutucusuyla), bu gazın miktarını hassas olarak ayarlar ve emme manifoldu girişine gönderir. Bu durum yanma sıcaklığını düşürür ve vuruntuyu önler. Arızalı ve karbon atıkları nedeniyle tıkanmış bir EGR valfi görevini yapamaz ve patlatmalara neden olabilir.

2- Arızalı Vuruntu Sensörü

Motorunuz, patlatmayı algılayan ve ECU'ya ateşleme zamanlamasını geciktirmesini söyleyen bir vuruntu sensörüne sahiptir. Birinci sınıf yakıt kullanmanız gerekirken, normal veya orta dereceli yakıt kullanırsanız motorda bir takım patlatmalar ve sarsıntılar meydana gelebilir. Vuruntu sensörü, böyle bir durumda ortaya çıkan sorunları algılar ve ECU'yu uyararak ateşleme zamanlamasını geciktirir. Bu durum motorun gücünü biraz azaltır, ancak patlatmaya karşı korur. Eğer vuruntu sensörü arızalıysa ani hızlanmalarda, rampalarda ve ağır çalışma koşullarında patlatma sesi duyabilirsiniz.

Vuruntu sensörünün çalıştığını anlamak için sensöre yakın (sensöre değil) olan motor bloğuna bir anahtarla vurarak test edebilirsiniz. Bu işlemi yaparken ateşleme sinyallerini diagnostic test cihazı ile izlemeniz gerekir.

Not: Aşırı yüksek ateşleme zamanlaması da aynı probleme neden olabilir. Yeni nesil motorların çoğunda ateşleme zamanlaması ayarlanamaz ve ECU tarafından kontrol edilir. Zamanlamayı değiştirmenin tek yolu ECU'yu yeniden programlamaktır.

3- Yanma Odası ve Pistonlarda Aşırı Kurumlanma

Bu durum genellikle eski model, yüksek kilometreli ve kısa mesafelerde sürülen (ısınmadan stop edilen) araçlarda görülen bir sorundur. Genellikle "Carbon Clean" denilen karbon temizleme uygulamaları ile yanma odası temizlenir. Bazı tamirhaneler uygulama için MotorVac adı verilen bir makine kullanır. Makine, yakıt enjeksiyon sistemini ve yanma odalarını temizlemek için özel kimyasal maddeler kullanır.

4- Yüksek Sıkıştırma

Bir motor revize edilmiş ve dolayısıyla daha büyük boy pistonlar kullanılmışsa motorun sabit sıkıştırma oranı artacaktır. Veya silindir kapağı taşlama işlemi yaptırıldıysa, bu yanma odasının hacmini daraltacak ve motorun sabit sıkıştırma oranını arttıracaktır. Bu işlemler motorun gücünü arttırmakla birlikte patlatma riskini de beraberinde getirir. Özellikle aşırı zorlanan ve turbo motorlu araçlarda daha fazla ortaya çıkar.

5- Düşük Oktanlı Yakıt

Oktan sayısı, benzinin vuruntu kalitesinin değerlendirilmesi için kullanılan bir ölçüttür. İçten yanmalı motorlarda, havayla karışarak silindirde yanan yakıtın vuruntuya karşı olan direncini ölçer. Bir yakıtın oktan sayısı, yanma kalitesinin ve özellikle de zor koşullara dayanma yeteneğini gösterir. Düşük oktanlı bir yakıt patlatma sorunlarına yol açabilir. Bazı istasyonların hileli yakıt ile bu duruma yol açabileceğini unutmayın! Böyle bir sorunla karşılaşırsanız yakıt aldığınız istasyonu hemen değiştirin. Ucuz diye bulduğunuz her yakıtı satın almayın. Shell, Mobil, BP, PO, Total bunlar her zaman güvenilir markalardır.

6- Motorun Aşırı Isınması

Eksik soğutma suyu, tıkalı radyatör, soğutma fanı, devirdaim pompası ve termostat arızaları nedeniyle motor aşırı ısınır ve patlatma sorunlarına neden olabilir.

7- Aşırı Turbo Kullanımı

Aşırı turbo kullanımı, basıncı arttırarak motorda patlatma ve daha farklı sorunlara yol açabilir. Turbo pompası tarafından üretilen basınç (Boost pressure), önceden belirlenmiş seviyeyi aştığında MAP sensörü ECU'ya bu durumu bildirir. MAP sensörü bu basıncı doğru bir şekilde ECU'ya bildirmezse motor patlatma riski ile karşı karşıya kalır.

8- Fakir Yakıt Karışımı

Fakir bir yakıt karışımı (hava çok / yakıt az), zengin yakıt karışımına nazaran daha fazla patlatma sorununa yol açar. Fakir yakıt karışımı, kirli yakıt enjektörlerinden, düşük yakıt basıncından (muhtemelen kaçıran bir yakıt basınç regülatöründen veya zayıf yakıt pompasından kaynaklanır), motor hava kaçaklarından veya hatalı bir MAF sensöründen kaynaklanabilir.

5 Yorum

Avatar
Mehmet
30-03-2022 | Afyon

Aracım eski model ama marşa bastığımda marş alıyor ve pat pat diye ses geliyor. Bujilerini sıfir taktım sorun neden olabilir?

Avatar
Memet
29-04-2021 | Maraş

Toyota a101 kasa aracım tekleme ve patlama yapıyor hava filtresi kapağını attırıyor. Önerinizi bekliyom buji ve kabloları degişti.

Avatar
Ahmet
15-12-2020 | Antalya

Milenyum kasa Hyundai accent aracım benzinde tam gaz yapıldığında pat pat diye ses geliyor tamirciye götürdüm cihaza bağladı bindi gezdi buji ve buji kablolarından dedi değiştirdim orjinal parça taktırdım ama aracım yine aynı gazda hiçbir sıkıntı yok neden olabilir usta?

Avatar
Mehmet faik
01-07-2019 | Şanlıurfa

Alfa gt 2.0 slespet bir cupe aracım var bir türlü yakıtını ayarlayamadım bobinleri oksijen sensörü hava filtre hortumu bujiler değişti birde araç patlatma yapıyor bana önereceğiniz bir tamirci veya fikri olan arkadaşlar arıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.

Avatar
Serhat
27-05-2018 | Bitlis Ahlat

Aracım Reno 19 Hecbek rampalarda patlama yapıyor tamirciler bir türlü yapıyor 20 gündür aynı değişmediğim parça kalmadı yardımcı olabilirmisiniz?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.