• 09-11-2019
  • 3 dak
  • 1711
  • 0

Hız Sabitleyici (Cruise Control) Nedir? Nasıl Çalışır?

Hız sabitleyici (Cruise Control) nedir? Cruise control nasıl çalışır? Hız sabitleyici yakıt tasarrufu sağlar mı?

Uzun yol seyahatleri özellikle belli bir süre sonra sürücüye yorgunluk ve eziyet vermeye başlar. Çünkü belli bir sürüş hızını sağlamak gerekir. Uzun süre bu durumu sağlamak sürücü için zorlayıcı olmaktadır. İşte hız sabitleyici (Cruise Control) bu esnada devreye girerek sürücüyü kurtarır. Bu sistem sürücünün uzun yolda konforlu bir sürüş yapması amacıyla üretilmiştir. Cruise Control sayesinde araç belirli bir hıza sabitlenir ve sürücünün sabit hızda sürüşe devam etmesine olanak sağlanır. Bu sürüş, sürücünün gaz veya fren pedalına dokunması sonucu sonar erer. Otomobiller, otobüsler, kamyonlar dahil birçok araca uygulanabilir. Uygulama için aracın manuel veya otomatik vites olması önemli değildir. Sistem ilk olarak lüx segment araçlarda kullanılmıştır. Günümüze gelindiğinde ise hemen hemen bütün arabalarda kullanıma sunulmuştur.

 

Hız Sabitleyici (Cruise Control) Nasıl Çalışır?

Hız sabitleyici sisteminin dört tane önemli parçası bulunmaktadır. Bunlardan ilki servo ünitesi, bunu hız sabitleme öğeleri, kumanda düğmeleri ile elektrik kol birimi izler. Araçlara sonradan eklenen bu sistem direksiyon üstüne ya da çevresine takılan bir kol aracılıyla aktif hale getirilir. Kol üzerinde bir ON tuşu vardır. Bu tuş, sistemi aktif hale getirmek için kullanılır. ( + ) artı tuşu ile aracın hızı artar, ( - ) eksi tuşu ile aracın hızı azalır. Aracı eski normal hızına getirmek için ise reset tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Bu sistemde fren, debriyaj ve direksiyon aksamları doğrudan elektronik kontrol birimine bağlandığından yapmak istediklerinize anında cevap vererek çalışmaya başlar. Sistem aktif duruma geldikten sonra aracın hızı 40 km / s’yi aştığı zaman hız sabitleyici sistem hemen devreye girerek yakıt valfine müdahale eder. Hızın ya o andaki hıza veya istenilen başka bir hıza sabitlenmesini sağlar. Sistem fren ya da gaz pedalına basılarak istenildiği zaman sonlandırılabilir. Burada önemli bir ayrıntıyı belirtmekte fayda vardır. Hız sabitleme sisteminde mümkün olduğunca az bir şekilde fren pedalını kullanmak amaçlanmaktadır. Sistem sayesinde motora giden yakıt azalır ve motor üstünden hız azaltma işlemi amaçlanır. Yalnız yokuş aşağı inişlerde bu özellik devreye girmediği zaman aracın hızı artar.

 

Hız Sabitleyici (Cruise Control) ve Yakıt İlişkisi Nedir?

Sürücülerin hız sabitleyici sistemi tercih etmelerinde ki en büyük sebep ana yollarda ve uzun yollarda gözle görülür bir yakıt tasarrufu sağlamasıdır. Bu sistem sayesinde motora giden yakıt azalır ve aracın hızı istenilen seviyede tutulur. Sistem sayesinde yakıt kullanımında % 25’e varan bir tasarruf sağlanır.

 

Hız Sabitleyici (Cruise Control) Güvenli midir?

Uzun yol yolculukları yapan sürücüleri rahatlatan bir sistem olan hız sabitleyici stres ve yorgunluğu azaltarak sürüş performansını olumlu etkiler. Gece sürüşlerde dikkat dağılması ya da uyku durumlarında bu sistem tehlikeli olabilir. Bu durumu engellemenin yolu ise uyarıcılı hız sabitleyici sistemini kullanmaktır. Bu sistemin diğer sistemden farkı ise; aracın farlarına yerleştirilen sensörler ön ve arka tarafta bulunan araçlar ile uzaklık mesafesinin korunmasını sağlar. Eğer mesafe azalırsa sürücü otomatik olarak uyarılır ve sistem sayesinde hız eski haline geri döner.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.