DSG Şanzıman Nedir? DSG Şanzıman Arızaları Nelerdir?
DSG şanzıman nedir? DSG şanzıman avantajları ve dezavantajları nelerdir? DSG şanzıman arızaları nelerdir?
DSG Şanzıman Nedir?
Şanzıman veya vites kutusu her ikisi de aynı parçayı ifade etmektedir. DSG (Direct Shift Gearbox) şanzımanı “çift milli vites kutusu“ olarak çevirmek yanlış olmayacaktır. Bu tür şanzımanların en büyük avantajı vitesin hızlı bir şekilde değiştirilmesine olanak sağlamasıdır. Geleneksel veya standart otomatik şanzımanlara oranla oldukça hızlıdır. Birçok otomobil üreticisi özellikle spor araçlarda DSG şanzıman kullanmaktadır. Bu araçlarda 6 vites ya da 7 vitesli şanzıman bulunur. Otomatik vitesli araçlarda daha iyi konfor ve performans sunmayı amaçlayan DSG şanzıman ilk olarak dünyaca ünlü otomobil üreticisi Volkswagen tarafından geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur.
DSG iki tane debriyajı bulunan bir otomatik şanzıman çeşididir. Bu nedenle çift kavramalı şanzıman olarak da bilinir. Kavramalardan biri 1, 3, 5 ve geri vitesi, diğeri 2, 4 ve 6. vites dişlilerinin kontrolünü sağlar. Vites kutusundaki sensörler sayesinde, aracın hızı, motor devri, gaz pedalı konumu gibi çeşitli bilgiler toplanır ve bir sonraki ihtiyacınız olacak vites hesaplanarak hazır hale getirir. Bu nedenle vites değişimleri hızlı ve pürüzsüzdür.
DSG Şanzıman Arızaları Nelerdir? Neden Bozulur?
Titreme, sarsıntı, gecikme ve ses çıkarma DSG şanzıman arızaları arasında yer almaktadır. DSG şanzıman sorunlarını tam bilmek ve onların tamiri için usta bir servise gitmek gerekir.
DSG şanzıman çok hızlı ve verim açısından yüksek olmasına rağmen oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Çift kavrama özelliğine ve yüksek vites geçirme hızından dolayı arızalanmaları daha kolay olmaktadır. Aracı kaldırırken kavramanın tam olması için gaza fazla yüklenmemek gerekir. Acelesi olan sürücüler tarafından bu kurala fazla uyulmamaktadır. Bu gibi durumlarda kavrama tam olarak gerçekleşmez ve şanzımana fazla yük binerek zarar görür. Aşırı ısınma sonucu bazı arızalar ortaya çıkar. DSG şanzımanlı araçları uzun bir zaman yüksek performanslı çalıştırmakta arızalanmalarının bir başka nedeni olarak gösterilmektedir.
DSG Şanzıman Avantajları Nelerdir?
• Vites aralarında geçiş hızlı olduğundan hız performansı oldukça yüksektir.
• Bu tür şanzımanları kuru şanzıman sınıfında değerlendirmek doğru bir tespit olur.
• Vites geçişlerinde güç kaybı yaşanmaz.
• Manuel vites kullanılan araçlara göre daha fazla konforludur ve yakıt tasarrufu sağlar.
• İki tane kavramaya sahip olduğundan alanında tektir.
DSG Şanzıman Dezavantajları Nelerdir?
• Sabit ve yüksek performansta çalıştırılan DSG şanzımanlı araçlarda ısınma sorunları ortaya çıkar. Bu durum ortaya çıktığı zaman araç dinlendirilmelidir.
• Bazı araç türlerinde vites geçişlerinde titreme yaşanabilmektedir. Bu sorunun çözümü için servise gidilmelidir. Çünkü bu tür sorunlar ya mekanik kaynaklı ya da yazılımsal olabilmektedir.
• Bazı yeni çıkan araçlarda kavrama ve kalkış ile ilgili sorunlar yaşanabilmektedir. Kalkışta oluşan sorun daha çok aracın beyni ile ilgili durumdan kaynaklanmaktadır.
DSG şanzımanlı araçları ilk kullanmaya başlayan firma dünyaca ünlü otomobil devi Volkswagen olmuştur. Onun ardından diğer otomobil devleri de DSG şanzımanlı araçlarını piyasa sürmüşlerdir. Bunlara örnek olarak Ford, Skoda, Audi, Seat, Mitsubishi, Smart, Renault (Dizel), Hyundai, Porsche, Nissan ve BMW gibi markaları sayabiliriz.
Volkswagen DSG derken BMW DCT, Citroen ve Peugeot DCS, Ford ve Volvo Powershift, Mitsubishi SST, Porsche PDK ve Alfa Romeo TCT demektedir. Her firma kendine göre bir isim belirlese de çalışma prensipleri genellikle aynıdır.