• 25-05-2021
  • 4 dak
  • 6153
  • 1

Külbütör Nedir? Külbütör Kolu Arıza Belirtileri Nelerdir?

Külbütör nedir? Külbütör kolu arıza belirtileri nelerdir? Külbütör arızası nasıl anlaşılır?

Külbütör Nedir?

Külbütör, bazı içten yanmalı motorlarda bulunan, emme ve egzoz supaplarının açılıp kapanmasını sağlayan çok önemli bir motor bileşenidir. Supapların uçlarının bulunduğu, motor silindir bloğunun üst kısmında yer alır. Külbütör mekanizması; külbütör mili ve bu mil üzerinde dairesel hareketler edebilen külbütör kollarından oluşur. Hareketini eksantrik milinden alır. Yanma odasına havanın girebilmesini sağlamak için piyano tuşuna benzeyen külbütör kollarını iterek supapları kontrol eder. Külbütör kolu, esasen motorunuzda, radyal hareketi doğrusal harekete dönüştüren küçük bir koldur. Yani eksantrik milinden gelen dönme hareketini, supapları açıp kapatan yukarı aşağı harekete çevirir. Bu parçaların tamamını örten koruyucu kapağa, külbütör kapağı ya da üst kapak denir. Yağ sızmasını engellemek için, motor bloğu ile külbütör kapağı arasında külbütör kapak contası yer alır. Külbütör kapağının üstünde motor yağ dolum kapağı bulunur. Bu sistemde fazla parça olması ve sürtünmenin artması dolayısıyla artık rağbet görmemektedir.

Günümüzdeki motorların neredeyse tamamı üstten eksantriklidir. Kam mili silindirin üzerine yerleştirilmiştir ve kamdan direkt tahrik alan supaplar görevlerini yaparlar. Hiç kam mili olmayan bazı motorlarda ise supapların kontrolü mıknatıslı bobinler aracılığıyla yapılır.

Önemli motor sorunları veya açıklanamayan motor gürültüleri yaşıyorsanız, külbütör kolu kırılmış veya aşınmış olabilir. Çoğu sürücü, motordan tuhaf bir vurma sesi gelinceye kadar külbütör kollarından habersizdir. Bakmanız gereken ilk şey bu olmasa da sorunun çözüm yolunu bir türlü bulamadıysanız külbütör kolundan şüphelenebilirsiniz.

Külbütör nasıl çalışır?

Külbütör Kolu Arıza Belirtileri

Külbütör kolları genellikle çelikten yapılır ve oldukça dayanıklıdır. Genellikle motorun ömrü boyunca dayanır. Bununla birlikte, dikkatsiz kullanım ve yetersiz bakım nedeniyle zamanla hasar görebilir veya gevşeyebilirler. Bir veya daha fazla külbütör kolu arızalıysa, motorunuz aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını gösterebilir. Soruna neden olan başka bir kusurlu parça da olabilir. Nedeni ne olursa olsun, araç tekrar sürülmeden önce sorun kendiniz veya bir tamirci tarafından çözülmelidir. Aracı bu şekilde sürmeye devam ederseniz daha ciddi semptomlarla karşılaşabilirsiniz.

 

Tıklama veya Vurma Sesleri

Motoru çalıştırdığınızda bir tıklama veya vurma sesi duyarsanız, sorun aşınmış bir külbütör kolu olabilir. Bu seslerin farklı sebepleri de olabilir. Eğrilmiş supaplar, aşınmış krank mili veya yetersiz motor yağlaması gibi sorunlardan da kaynaklanabilir. Bütün bu olasılıklar ile birlikte hasarlı bir külbütör kolundan da şüphelenebilirsiniz.

Supaplardaki olağandışı sesler genellikle bir dikiş makinasına benzer ve hızlı bir tıklama şeklinde duyulur. Sesin külbütör kolundan kaynaklandığını anlamak için, motoru üstten dinleyin. Araç V tipi bir motor ise ses sadece bir taraftan gelecektir. Sesin yerini belirledikten sonra, sorunu tespit etmek için motor üst kapağının sökülmesi gerekecektir.

 

Düşük Motor Performansı veya Stop Etme

Külbütör kolları, emme ve egzoz supaplarının açılıp kapanmasından sorumludur. "Zamanlama" içten yanmalı bir motor için herşey demektir. Maksimum verimlilik için supapların tam doğru zamanda açılıp kapanması gerekir. Bunlardan biri düzgün çalışmazsa bazı motor performans sorunları ortaya çıkar. Arızalı bir külbütör kolu bu sürecin önüne geçerse, azalan gücün ve zayıf hızlanmanın farkına varacaksınız.

Çok ciddi durumlarda motor, sürüş esnasında stop etme durumuna gelebilir. Sonunda, araç bozuk parça değiştirilinceye kadar çalışmayacaktır.

 

Motor Arıza Lambası

Motorunuzun performansını izleyen onlarca sensör vardır. Her şeyin düzgün çalışması için motor sürekli kontrol edilir ve doğrulanır. Arızalı bir külbütör kolunun yol açtığı düşük motor performansı kolayca bir motor kontrol lambasını tetikleyebilir.

Külbütör kolu ile ilgili DTC kodlarından bazıları P2646, P2647 ve P2662'dir. 

Tamirciniz tüm olasılıkları değerlendirmeli ve gerekli kontrolleri yapmalıdır. Herhangi bir külbütör kolu aşınma veya hasar belirtisi gösteriyorsa hepsinin derhal değiştirilmesi gerekir.

1 Yorum

Avatar
Mikail Aydın
10-08-2022 | Elazığ

2010 model Hyundai Era 1.4 motor benzin LPG gaz kelebegine yağ veriyor, sonra hava filtresi yağ doluyor, rampada zorlandığında duman atıyor, düzde birşey yok. Yağını yeni değiştim, ustalar diyor motor yapılacak, biri diyor külbütör kapağı değişecek. Anlayan varsa yardımcı olsun.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.