Fren Pedalının Düşmesinin 5 Nedeni
Fren pedalı neden boşa çıkar? Fren pedalının zemine düşmesinin nedenleri nelerdir? Araç çalışırken fren pedalına basınca neden yumuşar?
Arabalar söz konusu olduğunda birçok küçük sorunu görmezden gelebilirsiniz. Ancak söz konusu frenler ise hiçbir sorunu göz ardı etmemeniz gerekir.
Araç çalışırken fren pedalının yumuşadığını veya zemine doğru düştüğünü fark ederseniz, bu konuda ekstra dikkatli olmalısınız. Bu durum fren işlevinin tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir!
Böyle bir durumla karşılaşırsanız, aracı sürmeye devam etmeniz önerilmez. Peki bu durumun sebebi nedir ve nasıl düzeltilir? Hadi bulalım!
Araç Çalışırken Fren Pedalı Neden Zemine Düşer?
1- Fren Hidroliği Sızıntısı
2- Arızalı Fren Ana Silindiri
3- Arızalı Fren Servosu
4- Fren Sisteminin Hava Yapması
5- Düşük Fren Hidroliği Seviyesi
Tüm bu saydıklarımız, fren pedalının yumuşamasının en yaygın nedenleridir. Daha fazla ayrıntı için okumaya devam edebilirsiniz.
Fren Hidroliği Sızıntısı
Bu durumun olmasının en yaygın nedeni, fren sisteminin herhangi bir yerinde kaçak olmasıdır. Genellikle paslanmış fren hatlarından kaynaklansa da, kaliper pistonlarındaki contalardan da sızdırabilir.
Fren hidrolik sızıntıları genellikle park halindeki aracın zemininde görünür. Fren hidroliği, yaşına bağlı olarak açık sarıdan koyu kahverengiye kadar farklı renklerde olabilir. Aynı zamanda bitkisel veya kanola yağında olduğu gibi kaygan ve yağlıdır. Eğer böyle bir sıvı gözünüze ilişirse fren hidroliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Fren hatlarında kaçak varsa, frene bastığınızda fren hidroliği dışarı akar. Fren pedalı yukarı çıkarken, kaçak yoluyla havayı emecek, emilen hava fren pedalının daha çok zemine düşmesine neden olacaktır.
Arızalı Fren Ana Silindiri
Araç çalışırken fren pedalının zemine düşmesinin bir diğer nedeni, fren ana silindirinin arızalanmasından kaynaklanmaktadır. Fren ana silindiri, motor bölmesinde ve fren pedalının hemen arkasında bulunur.
Fren ana silindirinin görevi, aracı yavaşlatmak için fren hidroliğini kaliper pistonlarına itmektir. Fren ana silindirinin itme pistonunun çevresinde bir conta vardır. Bu conta sızdırmaya başlarsa, fren pedalına bastığınızda oluşan basınç kaybolacak ve fren pedalının zemine doğru inmesine neden olacaktır.
Ana silindir bozulursa, parçanın yaşına ve durumuna bağlı olarak bir tamirci ana silindiri onarabilir veya değiştirmesi gerekebilir.
Arızalı Fren Servosu
Fren servosu, ana fren silindiri ile fren pedalı arasındadır. Bu parça, fren pedalına dokunduğunuzda frenlerin gücünü artırmak için vakumlama yapar. Daha önce fren servosu olmayan bir araç sürdüyseniz, aracı yavaşlatmak için pedala ne kadar baskı yaptığınızı biliyorsunuzdur. Fren pedalınızın basıncı düşükse ve bastığınızda sertleşiyorsa büyük olasılıkla fren servosunda sorun var demektir. Bu parçanın arızalanması genellikle aracın yaşına ve yıpranmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Sık sık frene basanların veya sürekli dur-kalk trafikte araç kullananların bu sorunu yaşama oranı daha fazladır. Fren servosu arızalı ise tek seçenek yenisi ile değiştirmektir.
Fren Sisteminin Hava Yapması
Fren pedalınızın yumuşamasının ana nedenlerinden biri, fren hatlarında hava bulunmasıdır. Fren sistemi ile ilgili herhangi bir onarım yapıldığında veya fren hidrolik sıvısı eklendiğinde fren hatlarınıza hava girebilir. Fren hidroliği, fren hatlarından geçerek, aracı durdurmak için gereken kuvveti sağlamaktan sorumludur. Hava ise aracınızın durmasına yardımcı olacak herhangi bir kuvvet sağlamaz. Fren hatlarında hava var ise yetersiz basınç nedeniyle fren pedalınız yere kadar tamamen itilebilir. Bu durumu düzeltmenin tek yolu, uygun şekilde fren sisteminin havasının alınmasıdır.
Düşük Fren Hidroliği Seviyesi
Gösterge panelinizde bir fren hidroliği seviyesi uyarı ışığı varsa, kesinlikle kontrol etmenin zamanı gelmiştir. Fren hidroliği seviyesi düşükse, örneğin keskin dönüşler yaptığınızda fren sistemine hava girebilir. Hava girdiği zaman da pedalın düşmesi sorunu ile karşılaşırsınız. Fren sıvısı aşırı düşükse, sıvı tamamlamasını yaptıktan sonra sistemin havasını tekrar almalısınız.
Yakup Kılıçkaplan
09-11-2022 | İstanbulHidrolik tamamlanınca, havası nasıl alınır. (Fren hidroliği.)