• 29-05-2021
  • 5 dak
  • 30787
  • 5

Araba Neden Hızlanmaz? Aracın Hızlanmamasının 8 Nedeni

Araba neden hızlanmaz? Gaza basınca araba neden gitmez? Aracın hızlanmamasının sebepleri nelerdir?

Aracınızın hızlanmaması ile ilgili sorunlar iyiye işaret değildir. Genellikle bize hava/yakıt karışımında veya ateşleme sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu yazımızda arabanın hızlanmamasının en yaygın nedenlerini ele alacağız.

 

Arabanın Hızlanmamasının 8 Nedeni

  • - Kirli veya Hasarlı Kütle Hava Akış Sensörü (MAF)
  • - Tıkalı yakıt filtresi
  • - Tıkalı hava filtresi
  • - Arızalı gaz kelebeği
  • - Ateşleme sorunları
  • - Arızalı yakıt pompası
  • - Hatalı eksantrik mili zamanlaması
  • - Acil Durum Modu / Motor Koruma Modu (Limp Mode)

 

Kirli veya Hasarlı Kütle Hava Akış Sensörü

Hızlanmayan bir arabanın en yaygın nedeni, zayıf bir hava-yakıt karışımıdır. Kütle hava akışı sensörü motora giren havayı ölçer ve motor kontrol ünitesi (ECU) motora ne kadar yakıt enjekte edilmesi gerektiğini hesaplar.

Genellikle, açık hava filtreniz varsa veya hava filtresini bir süredir değiştirmediyseniz bu sensör kirlenir.

MAF sensörü kirlenir veya hasar görürse motora giren havayı çok az ölçecektir. Sonuç itibari ile fakir karışım ile ilgili motor sorunları yaşamaya başlarsınız.

Tekrar işlevsel hale getirmek için MAF sensörünü temizleyebilirsiniz. Sensörü çıkarın ve aerosol elektronik temizleyici spreyler ile dikkatlice temizleyin.

MAF sensörü ile ilgili daha fazla bilgiye buradan erişebilirsiniz ►

 

Tıkalı Yakıt Filtresi

Yakıt filtresi yakıt pompasından sonra takılır, böylece yakıt sistemine kir girmemesi ve yakıt enjektörleri gibi parçaları tahrip etmemesi sağlanır.

Yakıt filtresini bir süredir değiştirmediyseniz, filtre yakıt akışını kısıtlayabilir ve düşük yakıt basıncı oluşturabilir. Düşük yakıt basıncı motorda fakir karışıma neden olur. Bu da hızlanma ile ilgili sorunları ortaya çıkarır.

Yakıt filtresinin değiştirilmesi genellikle kolay ve ucuzdur. Uzun süredir bakımlarda bu filtreyi değiştirmeyi ihmal ediyoranız zaman gelmiş demektir.

 

Tıkalı Hava Filtresi

Tıkalı hava filtresi

Hava filtresi, motora kir veya diğer parçacıkların girmemesini ve hassas parçalara ve sensörlere zarar vermemesini sağlar. Hava filtresi, araç marka ve modeline bağlı olarak her bakım zamanında periyodik olarak değiştirilmelidir.

Motorun nefes alması için havaya ihtiyacı vardır. Eğer hava filtresi hava akışını kısıtlayacak kadar tıkalıysa, motoru boğabilir. Bu nedenle belirli bir hızın üzerine çıkamazsınız.

 

Arızalı Gaz Kelebeği

Gaz pedalına bastığınızda, motora daha fazla havanın girmesine izin vermek için bir kanat açılır. Buna gaz kelebeği denir. Gaz kelebeği valfinde herhangi bir sorun varsa, valf tam olarak açılmaz ve sınırlı güçle karşılaşırsınız.

Gaz kelebeği ile ilgili sorunlar genellikle motor kontrol ışığını yakar.

 

Ateşleme Problemleri

Aracın hızlanmamasının tek nedeni hava-yakıt karışımı değildir. Güçlü bir motora sahip olmak için iyi bir ateşleme de gerekir. Ateşleme sisteminde bujiler veya ateşleme bobinleri gibi parçalarda herhangi bir sorun varsa, hızlanma ile ilgili sorunlar yaşarsınız.

Ateşleme ile ilgili sorunlar, genellikle motor teklemesi ile kendini belli eder. Arabanızın sesinin değiştiğini ve sarsıntılar yaşadığını farkediyorsanız bunun nedeni teklemeler olabilir.

Teklemeler, ateşlemenin başarısız olduğu ve yakıtın yanmadan egzoz sisteminden çıktığı zamandır. Teklemelere genellikle kötü bujiler veya kötü ateşleme bobinleri neden olur.

Aracınız manuel olarak ayarlanıyorsa ateşleme zamanlamasını da (avans ayarı) kontrol ettirmelisiniz. Geç ateşleme zamanlaması, arabanızın aşırı güç kaybetmesine neden olabilir.

 

Arızalı Yakıt Pompası

Yakıt pompasının basitçe görevi motora yakıt pompalamaktır. Yakıt pompası, motorun ihtiyaç duyduğu her an yakıt gönderebilmek için yakıt hattında bir basınç oluşturur.

Yakıt pompası arızalanırsa, düşük yakıt basıncına neden olur. Bu durum aracın hızlanamama sorununa dönüşür. Motor Kontrol Ünitesindeki arıza kodları okunmalı, düşük yakıt basıncı ile ilgili bir hata kodu varsa yakıt pompasına veya ilgili bileşenlere müdahale edilmelidir.

Yakıt pompası arızaları ile ilgili daha fazla bilgiye buradan erişebilirsiniz ►

 

Hatalı Eksantrik Mili Zamanlaması

Son zamanlarda triger setini veya zamanlama zincirini değiştirdiniz mi? Aracın hızlanmaması ile ilgili problemler bundan sonra mı ortaya çıktı? Değişimi yapan usta zinciri veya kayışı yanlış takmışsa, bu durum aracın güç kaybetmesine neden olur.

Hatalı takılan triger kayışı veya zinciri tüm motorun bozulmasına neden olabileceğinden, sorunu en kısa sürede araştırmanız gerekir.

 

Motor Koruma Modu (Limp Mode)

Bazı araçlarda, ECU, herhangi bir sensörden çok yanlış bir parametre alıyorsa "Limp Mode" devreye girer. Bu durum genellikle turbolu araçlarda, turbo ile ilgili aksaklıklarda meydan çıkar. Uzun süre değiştirilmeyen yakıt filtresi, emme manifoldundan önceki hortumlarda tıkanmalar, MAF sensörünün kurumlanması gibi sebepler de aracın Limp moduna girmesine neden olabilir.

Limp modu genellikle motorun devrini ve gücünü kısıtlar. Otomatik şanzımanlı bir araç kullanıyorsanız, şanzımanın 3. vitese geçmemesine de neden olabilir.

Limp modu, aracınızın hızlanmamasının çok yaygın bir nedenidir. Araç motoru kendini korumaya aldığında motor kontrol ışığı da birlikte yanar.

5 Yorum

Avatar
Opel Astra J
31-07-2023 | Konya

Benim 2015 Opel Astra 1.6 edition Lpg li aracım var. Bakımlarını yeni yaptırdım. İbre 260 a kadar var. Tüm filtreleri değişmesine rağmen 170 den sonra araç 180 i zor görüyor. 180 i de geçmiyor. En az 240 yapması gereken araç 180 i geçmiyor. Sorunu nasıl çözeriz yardımcı olur musunuz lütfen 🙏🏻

Avatar
Soner
29-11-2022 | Konya

S.a hocam. Benim aracım vitesteyken geç devirleniyor. Aracım 2013 Toyota Auris. Arıza lambası yanmıyor. Neden olabilir?

Avatar
Davut
12-03-2022 | Mardin

Araç Jetta BSE motor benzin LPG 1 ve 2. viteste tekleme, gaz yememe, 3. viteste kendine geliyor ya da rölanti seviyesine geldiği zaman kendine geliyor. Kontağı kapatıp tekrar çalıştırdığımda aynı sorun tekrarlıyor. Buji ve Buji kabloları, bobin, boğaz kelebeği değişti, map sensörü değişti sorun hala devam ediyor lütfen yardım edin tşkler.

Avatar
Oto Tasarruf
24-02-2022 | Ankara

@Sıkıntılı Durumlar, ustanız aşırı yüklenme dediyse, ECU muhtemelen P0033 veya P0234 arıza kodunu vermiştir. Gaz pedalına yüklendiğinizde ve turbo devreye girdiğinde takviye basıncı emme manifolduna veya silindirlere pompalanır. Vites değiştirmek için gaz pedalını bıraktığınızda gaz pedalı kapanır, ancak bu esnada turbo çalışmaya devam eder ve gaz kelebeği ile turbo arasında aşırı basınç oluşur. Bu aşırı basınç, ECU tarafından bypass valfi ve solenoidler kullanılarak kontrol edilir ve genellikle emme manifolduna yönlendirilir. Bu parçaların, devrelerin, wastegate'in ve gerekirse turbonun komple kontrol edilmesi gerekir. Aşırı basınç tahliye edilmezse turboya geri döner ve turbonun gecikmesine ve güç eksikliğine neden olur.

Avatar
Sıkıntılı Durumlar
24-02-2022 | Düzce

S.a. kolay gelsin üstat benim sorunum şanzımanı söktürdük ve baskı balata ve grub bilyaları değişti ve arabayı kullanmaya başladık. Araç çekişten düştü, sağırlaştı, yavaş hareket etmeye başladı. Yani 3. vites ile gidiyorum 4. vitese çektiğinde araba hızlanması gerekirken yavaş yavaş hızlanıyor kendini toparlayamıyor. 1 gün sonra motor arıza yaktı ve baktırdığımda aşırı yüklenme dedi pompacı. Ne demek dedim, turboyla alakalı diye cevap verdi. Yardımcı olursanız sevinirim çok teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.