• 10-06-2021
  • 8 dak
  • 12272
  • 6

Limp Mode Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur ve Nasıl Düzeltilir?

Limp mode nedir? Araç neden limp moduna girer? Limp mode belirtileri nelerdir? Limp moduna giren araç nasıl düzeltilir? Limp moduna girmiş aracı sürmek güvenli midir? Araç limp moduna girmişse ne yapmak gerekir?

Herkes bir araba uzmanı değildir ve arabanızın sebepsiz yere garip davranışlar sergilemesi korkutucu olabilir. Böyle bir durum araç limp moda girdiğinde ortaya çıkabilir. Aracınız aniden yavaşlarsa, motor devri 2500-3000 RPM'nin üzerine çıkmazsa ve motoru kontrol et arıza ışığı yanıp sönüyorsa büyük ihtimalle araç limp moduna geçmiş demektir.

 

Limp Mode Nedir?

"Koruma Modu", "Acil Durum Modu", "Güvenli Mod", "Topallama (Aksak) Modu" olarak dilimize geçen Limp Mode, otomobillerde motor veya şanzıman kontrol ünitesi bir arıza algıladığında devreye giren bir güvenlik özelliğidir. Limp Mode özelliği, aracınızın mekanik parçalarında meydana gelen, düzeltilmezse daha büyük hasarlara neden olabilecek acil sorunlar olduğunu sürücüye bildirmek için tasarlanmıştır. ECU önemli bir sorun algıladığında, aracı güvenli moda alacak, aracın klima gibi daha az önemli donanımlarını kapatacak ve aracın motor devrini sınırlayarak hızını düşürecektir. Bu özellik, motoru tamamen kapatmak ve sizi yolda bırakmak yerine, sürücünün dikkatli bir şekilde eve dönmesine veya teşhis ve onarım için tamirciye gitmesine olanak tanır. Ayrıca, motora daha fazla hasar verme riskini azaltır.

 

Araç Limp Moduna Neden Girer?

Limp modu, aracınızın tüm sensörlerinden sinyal alan araç bilgisayarı (ECU) tarafından tetiklenir. Bir sinyal değeri tek başına her zaman bir hata olarak değerlendirilemez, ancak diğer sensör çıkışları ile analiz edildiğinde bilgisayar bir sorun olup olmadığını kolayca anlayabilir. Parametreler daha önceden programlanan değerlerin ciddi şekilde üzerinde veya altında ise, ECU motorun daha fazla hasar görmesini engellemek için aracı limp moduna geçirir. Ortada ters giden, mantıksal bir sorun vardır ve A planı iptal edilerek B planı devreye girer. B planında alınacak tüm önlemler daha önce üretici firma tarafından programlanmıştır. ECU'nun vereceği tepki, sensörlerden gelen sinyalin kabul edilebilir aralığın ne kadar dışında olduğuna bağlıdır. Gelen sinyalin değeri en yüksek parametreden daha yüksekse farklı, izin verilen değerden daha düşükse farklı motor tepkilerine neden olabilir. Yaşanan sorunlar genellikle düşük sıvı seviyeleri, aşırı güç artışı, arızalı sensörler, bileşenler, kablolar, şanzıman ve işlevsiz frenler ile ilgilidir.

Limp modunun en yaygın nedeni kontrolsüz hızlanma ile ilgilidir. Bunun nedeni turboda meydana gelen bir kaçak veya aşırı bir güç artışı olabilir.

Örneğin; maksimum turbo takviye basıncının 1,3 bar olması gerekirken 2,0 bar olduğu tespit edilirse... Aşırı güç artışı pistonlara ve diğer motor parçalarına çok hızlı ve ciddi bir şekilde zarar verecektir. Bu nedenle motor kontrol ünitesi aracı limp moduna geçirerek gücü sınırlayacaktır. Birçok sürücü motor kontrol ışığını yeterince dikkate almaz. Bu nedenle ECU, motor kontrol ışığı ile birlikte turboyu da tamamen devre dışı bırakarak motor devrini 3000 RPM'ye kadar sınırlar.

Turbonun aşırı yüklemesine neden olabilecek en yaygın olasılık, arızalı bir wastegate, wastegate hortumu, turbo kontrol valfi veya turbo basınç sensörüdür.

Limp modunun en yaygın bir başka nedeni ise arızalı bir motor sensörüdür. Motorda birçok sensör bulunur ve hangisinin arızalı olduğunu bulmak kolay değildir. Bunun için aracınızı iyi bir servise götürerek gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir. MAF ve MAP sensörü, motor sıcaklık sensörü, turbo basıncı sensörü, TPS sensörü ve O2 sensörü, olasılığı en yüksek olanlardır.

Motora veya şanzımana giden kablo arızaları da aracın limp moduna girmesinde oldukça yaygındır. Kablolardan biri kopmuşsa, veya zamanla deforme olarak korozyona uğramışsa aracınız limp moduna geçebilir.

Arızalı yakıt enjektörleri, bobinler ve hatta bujiler bile aracın limp moduna geçmesine neden olabilir. Buji arızası tek başına önemli gibi durmasa da, ateşleme sisteminin önemli bir bileşenidir. Yanlış ateşleme, teklemeye ve bazı performans sorunlarına neden olur. Bu da ECU'ya gönderilen sinyalleri etkiler. Uzun süre sorun devam ederse aracın limp moduna girmesine sebep olabilir. 

 

Limp Mode Belirtileri Nelerdir?

Sensörlerden gelen sinyal değerleri istenilen değerleri çok fazla aşmıyorsa, ECU'nun yapacağı ilk numara motor kontrol ışığını yakmak ve bir arıza kodu oluşturmaktır. Bu kod, bir arıza tespit cihazı ile okutularak gerekli teşhisler ve müdahaleler yapılır.

Sensörlerden gelen sinyal değerleri kabul edilebilir parametreleri kritik derecede aştıysa, ECU "Limp Moduna" geçer.

ECU, motorunuzda daha ciddi hasarları önlemek için, motor gücünü büyük ölçüde azaltacak ve turboyu tamamen kapatacaktır. Motor devri 2500-3000 RPM ile sınırlandırılacaktır.

Aracınızda otomatik şanzıman varsa elektronik vites solenoidleri kapatılır. Şanzımanın vites değiştirme yeteneği devre dışı bırakılır. Varsayılan olarak sadece ikinci veya üçüncü vites ayarlanır. Kayışların ve debriyajın hasar görmesini önlemek için şanzımanın sıvı hatlarındaki basınç yüksek olarak ayarlanır. Debriyaj sisteminin tehlikeli bir şekilde kaymasını önlemek için hat basıncını kontrol eden sinyaller "dolu" olarak ayarlanır.

Tüm bu belirtilerin hepsini aynı anda yaşıyorsanız, aracınız kesinlikle limp moduna geçmiştir.

 

Limp Modu Nasıl Düzeltilir?

Limp moduna geçmiş bir aracın düzeltilmesi için doğru teşhis önemlidir. Bu sayede gereksiz parça değişimi yapmadan, durumu daha az masrafla kurtarabilirsiniz. Tamirciye gitmeden önce kontrol etmeniz gereken bazı durumlar var.

İşe aracınızdaki tüm sıvı seviyelerini kontrol etmekle başlayın. Motor yağı, soğutma suyu, hidrolik direksiyon, şanzıman ve fren hidroliği seviyesini kontrol edin. En önemlisi ise eğer araç otomatik vites ise şanzıman yağıdır. Sıvıların seviyesi ile birlikte rengini ve durumunu da kontrol edin. Bu sıvıları çok uzun süredir değiştirmediyseniz zamanı gelmiş demektir.

MAF sensörü, arabanızdaki hava-yakıt karışımını kontrol eder ve özellikle açık hava filtreniz varsa, genellikle kirlenebilir. MAF sensöründeki toz ve kir, ECU'ya yanlış değerler göndermesine neden olur ve bu da limp moduna neden olabilir. Sensörü çıkarın ve elektronik bir temizleyici ile dikkatlice temizleyin. Sensörün hassas olduğunu ve ellerinizle dokunmamanız gerektiğini unutmayın.

Hava filtresi, motorun her zaman temiz hava almasını sağlar. Uzun zamandır değiştirmediyseniz giriş havasında sorunlara neden olabilir. Hava filtresini çıkarmak ve değiştirmek kolaydır. Eğer çok kirlenmişse değiştirme zamanı gelmiştir.

Aşırı yüklenme, iklim koşulları, motorun yıpranması ve düşük soğutma sıvısı gibi nedenlerden dolayı motor aşırı ısınmış olabilir. Aracınızı stop ederek 5 dakika kadar beklerseniz, tekrar çalıştırdığınızda limp modundan çıkmış olabilir. 

Yukarıda saydıklarımızın hepsini yapmışsanız ve sorun düzelmediyse aracı bir servise götürmekten başka yapacak birşey yok demektir. Arıza tespiti için bir OBD2 cihazına okutulması gerekir.

 

Araç Limp Moduna Girmişse Ne Yapmak Gerekir?

  • Sakin olun ve panik yapmayın! Limp modu daha fazla hasarı engellemek ve aracınızı bir servise götürmeniz için özel olarak tasarlanmıştır.
  • Mümkünse doğrudan bir servise doğru aracınızı sürün.
  • Aksi taktirde, aracınızı eve sürün ve servise götürülmesi için bir çekici arayın.
  • Aracı sürerken kendinizi rahatsız ve tedirgin hissediyorsanız güvenli şekilde park edin ve bir çekici çağırın.
  • Güvenli olmadığı ve aracınıza daha fazla zarar verme riski olduğundan aracı Limp modunda sürmemeniz önerilir.

Limp modunda gidebileceğiniz sabit bir kilometre yoktur. Araç limp moda girdiğinde hemen bir servise gitmenizi tavsiye ederim.

6 Yorum

Avatar
Sadullah Gökçen
07-02-2024 | Ankara

2006 c4 dizel aracım çocuk aracı devirsiz kullandı ve araç kendini frenledi 3 bin devri geçmiyor stop edip tekrar çalışınca düzeliyor ama 3-5 km sonra tekrar frenleyip 3 bin devir altına geçiyor ne yapmalıyım?

Avatar
Oto Tasarruf
23-10-2023 | Ankara

@Ali, arıza lambası yanıyorsa, bilgisayara bağlayıp hata kodlarına bakmak gerekir. Bu kodları okuyarak daha kesin bir teşhis konulabilir. Aracın güç kaybının nedenleri arasında hava akış sensörü, EGR valfi, yakıt pompası, tıkalı katalitik konvertör, oksijen sensörü veya motorun hava/yakıt karışımı ile ilgili diğer sensörler, enjektörler, bujiler, tıkalı hava filtresi ve son olarak ECU ile ilgili arızalar neden olabilir.

Avatar
Ali
23-10-2023 | İstanbul

Palio aracım var 2006 1.4 fire motor araç yolda giderken bir anda arıza lambası yakıyor ve devir 3000 bin geçmiyor. Rampada 2. vites zor çıkıyor, normal düz yolda ise hızlanma çok yavaş oluyor. Hız 80 ila 100 km. çıkabiliyor düz yolda neden olabilir saygılar.

Avatar
Tuncay
04-02-2022 | İzmir

2012 crafter aracım 2500 devire gelince korumaya alıyor. 2000 deviri geçmeyince hiç bir sıkıntısı yok. Kontağı aç kapa yapınca düzeliyor arızası ne olabilir acaba?

Avatar
Oto Tasarruf
20-01-2022 | Ankara

Alikan, P1229 üreticiye özel bir koddur. Nissan araçlarda "Sensör Güç Kaynağı Kısa Devre Yaptı" anlamına gelir. Gaz kelebeği konum sensörünü, gaz pedalı konum sensörünü ve elektronik gaz kelebeğini kontrol ettirin. Hasarlı kablolardan dolayı kısa devre sorunu olabilir. Gaz kelebeğindeki aşırı karbon nedeni ile plaka sıkışmış veya sensör kirlenmiş olabilir.

Avatar
Alikan
20-01-2022 | Azerbaycan

Selamun aleykum. Arabam Nissan vitesi boşa aldığımda devir yükseliyor ama vites değiştirdiğimde devir hemen iniyor ve 1 den yukarı çıkmıyor. Arıza kodu p1229

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.