• 21-07-2013
  • 1 dak
  • 3199
  • 2

CNG Tankları

CNG tüpleri genellikle 12.5-18 mm kalınlığında alüminyum, çelik veya % 100 karbon elyafından yapılmaktadır. CNG tankı ortalama 80 kg dır.

CNG tanklarının daha hafif teknolojileri bulunmasına rağmen maliyetleri çok yüksek olduğundan ticari olarak kullanımları çok kısıtlıdır. Dolum gerçekleştirilen doğal gaz tanklarının periyodik olarak kalibrasyonunun yapılması bir zorunluluktur. Doğal gaz dolum sırasında 216 barlık bir basınca ulaşmaktadır. Uluslar arası normlarının getirmiş olduğu standartların çok üstünde bir emniyet sağlamaktadır. Tanklar 300 barlık basınca uygun bir şekilde kalibre edilmiştir ve 450 barlık basınca dayanabilmesi için tasarlanmıştır. Tankların 5 yılda bir test edilmesi gerekmektedir. Test edilen tank etiketlenmektedir. Test edilmiş olan tankta her hangi bir problem yoksa tekrar etiketlenerek 5 yıl daha kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

4 tip CNG tüpü bulunmaktadır:

1. Karbon veya hafif çelikten yapılmış tüm metal tüp.

2. Çelik veya alüminyum metal gömlekli ve çember şeklinde sarılmış filaman resim matriks içinde üst sargılı tüp.

3. Çelik veya alüminyum metal gömlekli ve tamamen sarılmış filaman resim matriks içinde süt sargılı tüp.

4. Üçüncü tipe benzer, fakat metal olmayan (tamamen kompozit) gömlekli ve tamamen sarılmış filaman resim matriks içinde üst sargılı tüp.

2 Yorum

Avatar
Aydar
24-04-2022 | Tataristan

Arabaya cng donanım montajı başta pahalı gelelebilir, ancak sonraki kullanım cebinizi rahatlatıyor. En azından bizde öyle. Donanımın bakıma ihtiyacı pek yok, arızalanması da çok düşük ihtimal. Arabada hava fitresini daha sık değiştirilmesi gerekecek. Tüpü periyodik olarak (3yılda bir) basınç testinden geçirmek gerek. Türkiye gaz ülkesi olmadığından sorun dolum istasyonları azlığından ve gaz fiyatında olabilir. Doğalgaz en temiz yakıt ve araca düşünüldüğü gibi zarar vermiyor. Cng sistemli araçlarda çekim gücü azalır, dolayısıyla hız severlere yaramaz ama tasarrufu ve doğayı sevenler için iyi imkan. Doğalgaz basınçlı olduğundan basınç tehlikesi var.

Avatar
Tekin Nakıboğlu
14-10-2019 | İstanbul

Ortalama % 30 yakıt tasarrufu sağladığı halde bile ilk montaj ve dönüşüm bedeli yüksek yayılmış dolum istasyonlarının eksikliği difuzyonla depoda olan yakıtın yüsek basınç nedeniyle hergün %10 nun uçması uzun yolda arıza ortaya çıkarsa tecrübeli servis eksikliği fiyat esnekliğinin olmaması gibi dezavatajları mevcuttur.Sadece uzun yol yapan ve şehirici toplu taşımabaraçları için uygundur.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.