• 15-08-2021
  • 4 dak
  • 2884
  • 0

P0038 Arıza Kodu Nedir? P0038 Arıza Kodu Nasıl Düzeltilir?

P0038 arıza kodu nedir? Isıtmalı Oksijen Sensörü Isıtıcı Kontrol Devresi Yüksek (Sıra 1, Sensör 2) açıklaması nedir? P0038 arıza kodu nasıl düzeltilir? P0038 arıza kodunun belirtileri ve sebepleri nelerdir?

P0038 Arıza Kodu Nedir? Ne Anlama Gelir?

Oksijen sensörleri, egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçer ve bu bilgileri güç aktarma sistemi kontrol modülüne (PCM / ECM) gönderir. Bu veriler, PCM'nin hava ve yakıt karışımını ayarlamasına ve motor performansını en üst düzeye çıkarmasını sağlar.

Oksijen sensörlerinin kusursuz ve hassas ölçüm yapabilmeleri için belirli bir sıcaklığa ulaşmaları gerekir. Aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda ve motor soğukken alınan ölçümler doğru olmayacaktır. Bu nedenle motor ısınana kadar PCM, oksijen sensörlerinden gelen verileri yok sayar. Isıtmalı oksijen sensörleri, normal sensörlerden daha çabuk ısındığı için bu sorunu çözmektedir.

2 numaralı oksijen sensörü katalizörden sonra gelir ve esas olarak katalitik konvertörün verimliliğini izlemek için kullanılır. Sıra 1 ise motorun 1 numaralı silindirinin olduğu tarafı ifade eder. 

Tüm ısıtmalı oksijen sensörlerinin (HO2S) içinde, sensörün çalışma sıcaklığına hızla ulaşmasına yardımcı olan bir ısıtıcı eleman bulunur. OBD II öncesi araçlarda kullanılan oksijen sensörleri genellikle tek tellidir. OBD II sonrası O2 sensörleri ise genellikle 4 tellidir. İkisi oksijen sensörüne ve diğer ikisi ısıtma elemanına tahsis edilmiştir. O2 sensörü ısıtıcı elemanı, motorun kapalı döngüye girebilmesi için gereken süreyi azaltır. PCM, ısıtıcıyı sürekli olarak kontrol eder ve olağan dışı voltaj sinyallerine karşı izler. PCM, ısıtıcı devresinde yaklaşık 8 saniye boyunca anormal derecede yüksek bir voltaj sinyali tespit ederse, P0038 arıza kodunu ayarlar. Oksijen sensörünün elektrik direnci 8 Ohm (veya ona çok yakın) olacaktır ve bu değerin %10'luk sapmaları P0038 kodunun tetiklenmesine sebep olur. Aynı şekilde tüm oksijen sensörlerinin ısıtıcı kontrol devrelerinin giriş voltajı akü voltajına eşit olmalıdır. %10'luk bir sapma yine P0038 arıza kodunun ayarlanmasına neden olacaktır.

NOT: Toyota gibi bazı Japon arabaları klasik oksijen sensörlerini kullanmaz. Bunun yerine, değiştirilemeyen hava/yakıt oranı (AFR) sensörlerini kullanır. Doğru test / teşhis / onarım prosedürleri için ilgili onarım kılavuzuna bakın.

 

P0038 Arıza Kodunun Sebepleri Nelerdir?

Yüksek voltaj sinyallerine genellikle aşırı voltaj üreten arızalı alternatörler neden olur. Bazı durumlarda kablo kaçakları gibi kısa devrelerden de kaynaklanabilir. Bu kod ile birlikte, alakasız gibi görünen başka kodların olup olmadığını da kontrol edin. Arızayı çözmeye başlamadan önce şarj sisteminin kapsamlı bir testini yapmayı unutmayın.

  • - Arızalı oksijen sensörü (sensör 2)
  • - O2 sensörü devresi ile ilgili sorunlar (açık veya kısa devre)
  • - Egzoz bileşenlerine çok yakın, erimiş kablolar
  • - Korozyona uğramış veya gevşek bağlantılar
  • - O2 sensörü ısıtıcı devresi sigortasının atması (varsa)
  • - Arızalı PCM (nadiren)

 

P0038 Arıza Kodu Belirtileri Nelerdir?

  • - Motor arıza ışığının yanması
  • - Zengin çalışma koşulları
  • - Fakir çalışma koşulları
  • - Artan yakıt tüketimi
  • - Motorun güç kaybetmesi
  • - Rölanti düzensizliği
  • - Egzozdan çıkan siyah duman
  • - Motorun zor çalışması (nadiren)

 

P0038 Arıza Kodu Nasıl Düzeltilir?

İlk önce motorun 1. sırasındaki katalizörden sonra gelen ısıtıcılı oksijen sensörü ve kablo demeti görsel olarak incelenmelidir. Sensörde herhangi bir hasar varsa veya kablolarda herhangi bir hasar varsa, gerektiği gibi onarın. Kabloların sensöre girdiği yerlerde çıplak kablo olup olmadığını kontrol edin. Bu genellikle zayıf sinyallere ve kısa devrelere neden olabilir. Kabloların egzoz ile temas etmemesine dikkat edin. Kabloları onarın veya gerekirse sensörü değiştirin.

Her şey yolunda görünüyorsa, sensörün fişini çekin ve kontakt kapalıyken sensöre 12 volt akım gelip gelmediğini kontrol edin. Isıtıcı devresinin topraklama devresinin sağlam olup olmadığını doğrulayın. Eğer sorun görünmüyorsa O2 sensörünü çıkarın ve hasar olup olmadığını kontrol edin. Direnç özelliklerine erişiminiz varsa, ısıtıcı elemanın direnç testini yapmak için bir Ohmmetre kullanabilirsiniz. Sonsuz direnç, ısıtıcıda bir açık olduğunu gösterir. O2 sensörünü gerektiği gibi değiştirin.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.