• 23-07-2013
  • 2 dak
  • 5733
  • 0

EDL Nedir? (Elektronik Diferansiyel Kilidi)

EDL Sistemi nedir? EDL ne işe yarar? Araçlarda Elektronik Diferansiyel Kilidi ve görevi nedir?

ABS kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bulunan araçlarda ilave olarak elektronik diferansiyel kilit sistemi de bulunabilir. EDL sistemi, uygun olmayan yol koşullarında bile, çekişi, hızlanmayı ve dik rampaları tırmanmayı kolaylaştırır ve hatta mümkün kılar .

EDL sistemi otomatiktir. Sürücünün herhangi bir şekilde müdahale etmesine gerek olmaz. Sistem ABS kilitlenmeyi önleyici fren sistemi sensörlerini kullanarak çekiş tekerleklerinin hareketini izler. Yaklaşık 40 km/s'lik (25 mph) bir hıza kadar, çekiş tekerleklerinin hızları arasındaki yaklaşık 100 rpm'lik bir fark, tekerleği yavaşlatır ve diferansiyel üzerinden diğer çekiş tekerleğine daha fazla çekiş kuvveti uygulayarak dengeler.

Bu işlem, sistemin ürettiği bir ses ile fark edilir. EDL sisteminden en iyi şekilde yararlanmak için, seyir halindeyken gaz pedalını ve debriyajı yol koşullarına uygun olarak kullanınız.

Fren uygulanan tekerleğin fren diskinin aşırı ısınmaması için, olağandışı yüklenme söz konusu olduğunda, EDL otomatik olarak kapanır. Bu durumda araç çalışmaya devam eder ve EDL sistemi olmayan bir araç özelliği taşır. Bu yüzden, gösterge panelinden EDL'nin kapanıp kapanmadığı anlaşılmaz. Fren soğuduğunda da EDL otomatik olarak tekrar devreye girer ABS kilitlenmeyi önleyici fren sistemi ikaz lambası yanarsa, EDL sisteminde de arıza olabilir.

Şayet hızlanma esnasında ABS/EDL kumanda ünitesi hız sensörlerinden gelen bir sinyal ile tekerleğin patinaj yaptığını algılarsa ünite EDL fonksiyonunu derhal devreye sokar. Arka tekerlek fren devresinin giriş valflerine onların kapanmasına sebep olan bir gerilim gönderilir.

Bu işlem EDL’nin devrede olduğu zaman arka tekerleklerin fren yapmasına mani olmak için gereklidir. Basınç sınırlıyıcılı kilitleme valfine bir gerilim gönderilir ve o da kapatılır. Hidrolik pompası devreye sokulur ve fren merkezinde aldığı fren hidroliğini patinaj yapan tekerleğin frenlerine gönderir. Patinaj yapan tekerleğe fren yaptırılır. Patinaj yapan tekerleğin fren devresindeki kilitleme valfi kapalı olduğundan fren hidroliğinin ana merkeze geri dönmesi engellenmiş olur. Basınç sınırlıyıcısı hidrolik pompası tarafından üretilen frenleme basıncını sınırlama fonksiyonuna sahiptir.

Şayet hız sensörlerinden gelen bir sinyal ile ABS/EDL kontrol ünitesi bir tekerleğin hızlanmasının azalmakta olduğunu algılarsa basıncın daha fazla artmasına mani olmak için hidrolik pompası devreden çıkartılır. Giriş valfine onun kapanmasına sebep olan bir gerilim verilir çıkış valfi gerilimsiz kalır böylece kapanır.

Patinaj yapan tekerleğin fren yapması devam ettirilir.

Şayet hızlanma esnasında hız sensörlerinden gelen sinyallerden ABS/EDL kontrol ünitesi hareket eden tekerleklerden hiçbirinin patinaj yapmadığını algılarsa bu durumda geçiş valfi onun açılmasına sebep olan “gerilimsiz”duruma getirilir. Kilitlenme valfi açılır böylece merkeze giden basınç üretilir EDL fonksiyonu sona erdirilir

 

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.