• 20-09-2021
  • 3 dak
  • 1943
  • 0

P012D Arıza Kodu Nedir? P012D Arıza Kodu Nasıl Düzeltilir?

P012D arıza kodu nedir? TurboŞarj / SüperŞarj Giriş Basıncı Sensör Devresi Yüksek arızası açıklaması nedir? P012D arıza kodu nasıl düzeltilir? P012D arıza kodunun belirtileri ve sebepleri nelerdir?

P012D Arıza Kodu Nedir? Ne Anlama Gelir?

Turboşarj / Süperşarj giriş basıncı (TCIP) sensör devresi arızasıyla ilişkili en yaygın belirtilerden biri düşük motor performansıdır. Ancak bu belirtilerin sebebi, arızalı diğer motor bileşenleri de olabilir. Güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM), turbo giriş basınç sensöründen gelen voltaj sinyalinin çok yüksek olduğunu algıladığında P012D arıza kodu kaydedilir.

Turboşarj ve süperşarj sistemleri, motor gücünü arttırmaya yardımcı olmak için, yanma odasına ilave hava çekerek emme manifoldu içindeki basıncı arttırır. Bu sistemler, havanın filtrelenerek girdiği bir girişe sahiptir. PCM, hava giriş basıncını izlemek ve düzenlemek için giriş basınç sensörünu kullanır. PCM, üreticinin programladığı sınırların üstünde bir voltaj sinyali algıladığında P012D arıza kodu tetiklenir.

P012D arıza koduna yatkın araçlar arasında Ford (özellikle F-150), Dodge, Saturn, Nissan, Subaru, Honda ve Volkswagen'in çeşitli modelleri bulunur.

Bu arıza kodu P012A, P012B, P012C ve P012E ile yakından ilgilidir.

 

P012D Arıza Kodunun Sebepleri Nelerdir?

P012D arıza kodunun ayarlanmasının bazı nedenleri aşağıda listelenmiştir:

  • - Arızalı Turboşarj / Süperşarj giriş basınç sensörü
  • - Kopuk, yıpranmış ve hasarlı kablo demeti
  • - Gevşek, aşırı ısınan veya korozyona uğramış konnektör sorunları
  • - Elektrik sistemi ile ilgili genel sorunlar
  • - Tıkalı veya hasarlı hava filtresi
  • - Arızalı PCM

 

P012D Arıza Kodu Belirtileri Nelerdir?

P012D arıza koduna sahip bir aracınız varsa, aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz:

  • - Motor arıza ışığının yanması
  • - Düşük motor performansı
  • - Motorun teklemesi ve stop etmesi
  • - Artan yakıt tüketimi
  • - Motordan gelen anormal sesler
  • - Araç arıza emniyet moduna geçebilir

 

P012D Arıza Kodu Nasıl Düzeltilir?

Herhangi bir parçayı değiştirmeden önce sistemi görsel olarak dikkatlice inceleyin. Bu tip arızaların en büyük nedeni, genellikle fiziksel hasarlardır. Kablo demeti aşırı yüksek sıcaklıkların mevcut olduğu alanlarda bulunduğu için tizitlikle incelenmelidir.

Hangi sensörün devresinin arızalı olduğunu bulmak için "Gaz Kelebeğinin Çıkış" bölümüne bakın. Gaz kelebeği valfinden sonra veya emme manifolduna daha yakın olan taraf. Gaz kelebeği valfi tipik olarak emme manifoldunun üzerine monte edilir. Sensörün yerini tespit ettikten sonra, içinden çıkan kabloları takip edin ve sorun yaratabilecek yıpranmış / aşınmış / kesilmiş kabloları onarın.

Sensörün konumu aracınızın marka ve modeline bağlı olarak değişebilir. Sensör konektörüne yeterli erişiminiz varsa bağlantısını kesebilir ve pimlerde korozyon olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yeşil renk, korozyonun mevcut olduğuna dair iyi bir işarettir. Tüm topraklama kablolarını görsel olarak inceleyin. Aşınmış veya gevşek konnektörleri onarın veya değiştirin.

Devreye ait sigortayı kontrol edin. Sigorta kutusu genellikle, gösterge panelinin altında, torpido gözünün arka tarafında, kaput altında veya koltuk altında bulunur. Sigortayı bulun ve kontrol edin. Sağlam değilse değiştirin.

Hava filtresini kontrol edin. Tıkalı bir filtre düşük basınç durumuna neden olabilir. Hava filtresi tıkalıysa veya herhangi bir hasar belirtisi gösteriyorsa (örn.: su veya yağ) değiştirilmelidir.

Devre üzerinde temel elektrik testleri yapılmalıdır. (yani sürekliliği kontrol edin, şasiye kısa devreyi, gücü vb. kontrol edin). Herhangi bir açık veya kısa devre, onarılması gereken bir sorunu gösterir.

Buraya kadar herşey yolundaysa turbo/supercharger giriş basınç sensörü test edilmeli, gerekirse değiştirilmelidir

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.