Yakıt Pompası Rölesi ve Arıza Belirtileri
Yakıt pompası rölesi nedir? Yakıt pompası rölesi arıza belirtileri nelerdir? Yakıt pompası rölesi nasıl temizlenir?
Yakıt Pompası Rölesi Nedir?
Yakıt pompası rölesi, içten yanmalı motora sahip hemen hemen tüm araçlarda bulunan, yakıt sisteminin önemli bir bileşendir. Genellikle motor bölmesindeki sigorta kutusunda bulunur. İçten yanmalı motorun çalışması için yakıta ihtiyacı vardır ve yakıt pompası rölesi, motorun ihtiyacı olanı almasını sağlar.
Kontağı açtığınızda yakıt pompası rölesi açılır ve yakıt pompasını çalıştırmak için elektrik sağlar. Kontağı kapattığınızda, yakıt pompasını kapatır. Yakıt pompasına giden elektriği kontrol eden birincil elektronik anahtar olarak işlev görür. Genellikle ateşleme veya güç kontrol modülü tarafından kontrol edilir. Bu parçanın arızalanması, yakıt pompasında sorunlara neden olabilir.
Yakıt Pompası Rölesi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Yakıt pompası rölesi çok uzun süre (150.000-300.000) dayanacak şekilde tasarlanmış olsa da, termodinamiğin ikinci yasası bize, evrende kendi haline, doğal şartlara bırakılan tüm sistemlerin, zamanla doğru orantılı olarak düzensizliğe, dağınıklığa ve bozulmaya doğru gideceğini söyler. Canlı, cansız bütün her şey zaman içinde aşınır, bozulur, çürür, parçalanır ve dağılır. Buna aracınız da dahildir. Bu nedenle, aracınız çok uzun kilometre katettiyse bu parçanın değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Bununla birlikte röle, tozdan elektrik güç dalgalanmalarına kadar birçok nedenden dolayı arızalanabilir, herhangi bir şey yakıt pompası rölesinin sağlığını etkileyebilir.
Arızalı bir yakıt pompası rölesinin en yaygın belirtilerine daha ayrıntılı bakalım.
1. Motorun Stop Etmesi
Arızalı bir yakıt pompası rölesi ile ilgili en yaygın belirti motorun aniden stop etmesidir. Araç çalışırken yakıt pompası rölesinde bir sorun olursa, yakıt pompasına giden gücü kesecek ve bu da motorun durmasına neden olacaktır. Arızanın boyutuna bağlı olarak araç yeniden çalıştırılabilir. Fakat, röle tamamen arızalanır ve işlevini yitirirse, motor hiçbir şekilde çalışmayacaktır.
2. Motorun Hiçbir Şekilde Çalışmaması Veya Zor Çalışması
Arızalı bir yakıt pompası rölesinin bir başka belirtisi, çalışmayan bir motordur. Ya da, 10 saniyeden fazla bir süre ve defalarca marşa basmak zorunda kalabilirsiniz.
Yakıt pompası rölesi arızalanırsa, yakıt pompası elektriksiz kalır. Kontağı çevirdiğinizde marş basabilir, ancak yakıt eksikliği nedeniyle araç çalışmayacaktır. Bu sorun, başka arızalardan da kaynaklanabilir, bu nedenle arızanın doğru şekilde teşhis edilmesi önemlidir.
3. Yakıt Pompasından Ses Gelmiyor
Yakıt pompası rölesi arızası ile ilgili bir başka belirti, kontak açıldığında yakıt pompasından ses gelmemesidir. Çoğu yakıt pompası, yakından dinlenirse aracın içinden veya aracın dışından, yakıt deposunun yakınından duyulabilecek düşük hacimli bir uğultu veya tıklama sesi çıkarır. Yakıt pompası rölesi arızalanırsa, yakıt pompasına giden gücü kesecek ve bu da çalışmasını engelleyecektir. Bu nedenle kontak açıldığında yakıt pompasından gelen sesi duyamazsınız.
4. Motor Arıza Işığının Yanması
Genellikle ilk belirti motor kontrol modülünün hafızasında bir arıza kodu saklaması ve motor arıza ışığının yanmasıdır. Kodu okumak için bir OBD2 arıza tespit cihazı bağlamanız gerekir. P0230 veya P0231 arıza kodu bulursanız, bu yakıt pompasının birincil ve ikincil devresinde bir sorun olduğunu gösterir. Ancak, bu kodlar her zaman yakıt pompası rölesinin arızalı olduğu anlamına gelmez. Sorunun nedeni, atmış bir sigortadan, kısa devre yapmış yakıt pompasından, hasarlı kablolardan veya konnektörlerden kaynaklanabilir. Bu arıza ile ilgili göreceğiniz en yaygın arıza kodları P0627, P0628, P0230, P0231 ve P0420'dir.
5. Motorun Güç Kaybetmesi ve Yavaşlaması
Rölenin arızalanması yakıt pompasının gücünü etkileyebilir ve bu da motora giden yakıt dağılımının hassasiyetinin bozulmasına neden olabilir. Araç, sürüş sırasında aniden güç kaybederse veya görünürde bir sebep olmadan yavaşlarsa, suçlu yakıt pompası rölesi olabilir.
Yakıt pompası rölesi çok basit bir bileşen olmakla birlikte aracın düzgün çalışmasında çok önemli bir rol oynar. Aracınız yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa veya yakıt pompası rölenizde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, bileşenin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için aracı profesyonel bir teknisyene kontrol ettirin.
Yakıt Pompası Rölesi Nasıl Temizlenir?
Yakıt pompası rölesinin temizlenmesi, öğrenmeniz gereken basit bir bakım işidir, çünkü röle birçok durumda kolayca kirlenebilir.
Sigorta kutusu motor bölmesinde yer alıyorsa, ısı rölenin performansını etkileyebilir. Nadir durumlarda, röle, sigorta kutusunun dışında ve motor bölmesinde bulunabilir. Bu durumda röle, ısı artı toz ve kire maruz kalacaktır. Herhangi bir kalıntı, yakıt pompası rölesinin performansını etkileyeceğinden, düzenli olarak kontrol etmeli ve gerektiğinde temizlemelisiniz.
Yakıt pompası rölesi elektronik bir otomobil parçasıdır, bu nedenle röleyi tutarken son derece dikkatli olun. İlk önce röleyi çıkarın ve yaklaşık 1-2 dakika boyunca kiri ve tozu temizlemek için küçük bir hava kompresörü kullanın (ya da üfleyin). Parçayı temizlemek için asla su kullanmayın. Bunun yerine etanol gibi elektronik parça temizleyici kimyasallar kullanın. Rölede ki kiri çıkarmak için hafifçe ovalayın ve kuruması için havadar bir yere bırakın.
Mert
15-06-2022 | KıvançArkadaşlar merhaba, 2000 model Polo aracım var. 2 senedir aracımda sıcak havalarda zor çalışma, gaz/benzin fark etmeksizin giderken birden gaz yememe, istop etme sorunları vardı. Kışın hiç bir sorun olmuyordu araba hemen çalışıyordu. Enjektörler, tüp beyni, krank sensörü hepsini değiştirdim düzelmedi. Araçtan o kadar soğudum ki binmek istemiyordum. Birde kontağı çevirdiğimde pompa sesi ve tık gelmediği zaman araç çalışmıyordu. Sonunda bir tanıdığımın vasıtasıyla bir oto elektrikçiye gittim. Sigortalarla falan oynarken sorun büyük ihtimal röle dedi, değiştirdim aracım düzeldi. Usta sağolsun işçilik sadece 100 lira aldı. Sizin de böyle sıkıntılarınız varsa ilk iş röleyi kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Aracın boş yere sağını solunu kurcalatıp benim yaptığım gibi paranızı kaptırmayın.
Korkmaz
27-04-2022 | BursaSelamlar bende 1994 Hyundai Elentra var. Sabahları kışın bile tek marşta alıyor ama yürüyüp gidince stop ettiğim zaman çalışmıyor. Beş on dakika sonra bazen çalışıyor. Bir de sokak arasında gazdan ayağımı çekince çok silkeliyor. Sanki üçüncü dördüncü vitesteymiş gibi kaç yere götürdüm bulamıyorlar. Allah rızası için bana yardımcı olun abim ne olur çok sağolun.
Cemal
26-04-2022 | İstanbulSelamın aleyküm. Ustam bende 2000 model megane1 1.6 16 valf aracım var. Seyir halindeyken araç birden istop ediyor. Normal durduğu yerde de belli bir sıcaklığa geldiğinde yine istop ediyor. Arıza koduna baktım df26 vermiş. Yakıt pompa rölesi devresi açık yada kısa devre vermiş. Stop ettirmeyi bundan yapar mı? Yardımınız için teşekkürler.
Muhsin korpe
30-11-2021 | ErzurumUstam Skoda Octavia 1.6 TDI aracım aniden kızdırma lambası yanıyor araç gaz yemiyor basınç düşük dediler on başın motoru değişti geçmedi depo pompası değişti arıza gitmedi çok zor durumdayım yardımcı olursanız sevinirim acaba röle de sıkıntı olabilir mi?