• 09-10-2021
  • 4 dak
  • 3283
  • 0

Hava Filtresi Nedir? Tıkalı Hava Filtresinin Belirtileri Nelerdir?

Hava filtresi nedir? Kirli veya tıkalı hava filtresinin belirtileri nelerdir? Hava filtresi motorda nerede bulunur?

Hava Filtresi Nedir?

Yakıtla çalışan tüm motorlar, düzgün çalışabilmek için bir hava kaynağına ihtiyaç duyarlar. Hava filtresinin görevi, motora çekilen havayı filtrelemek ve temizlemektir. Hava filtresi, havadaki mikroskobik kirleticilerin (polen, toz ve asfalt parçacıkları gibi) yanma odasına girmesini engelleyen, motorun ilk savunma hattıdır.

Arıtılmış havanın kalitesi motorun düzgün çalışması için çok önemlidir; temiz hava motor performansını artırır, torku artırır ve yakıt tüketimine yardımcı olur. Kirli hava motorun verimini düşürür ve piston segmanlarının, burçların ve silindirlerin hasar görmesine neden olabilir.

 

Kirli veya Tıkalı Hava Filtresinin Belirtileri Nelerdir?

Hava filtresini, aracı ne kadar ve hangi koşullarda sürdüğünüze bağlı olarak her 2 yılda veya 20-25 bin km'de bir değiştirmeniz gerekir. Ucuz olmasından dolayı genellikle her bakım aralıklarında değiştirilir. Kirli bir hava filtresi sayısız soruna yol açabilir ve günlük sürüşünüzü can sıkıcı bir hale getirebilir.

1. Motorun Güç Kaybetmesi

Hava filtresi aşırı kirlenir ve tıkanırsa, motora yeterli hava giremez. Uygun hava akışı olmadan motor düzgün çalışamaz ve motor gücü önemli derecede azalır. Arabanız hızlanırken sarsılıyorsa veya normalden daha yavaş tepki veriyorsa hava akışı kısıtlı olabilir.

Özellikle rampalarda, motor gücünün azaldığını daha iyi fark edersiniz. Gaz pedalına yüklendiğinizde, aracınız beklediğiniz cevabı veremez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken hava filtresini kontrol etmektir. Filtrenizi her zaman yeterli ışık altında inceleyin. Kir, toz ve kalıntılarla kirlenmiş görünüyorsa, değiştirme zamanı gelmiş demektir.

2. Garip Motor Sesleri

İyi hava akışına sahip bir motor, pürüzsüz ve saat gibi çalışır. Kirli bir hava filtresi ise kısıtlı hava akışı nedeniyle bazı garip seslere neden olabilir. Rölantide titreşim, sarsıntı, motordan gelen bir püskürtme veya patlatma sesi duyabilirsiniz. Engellenen hava akışı nedeniyle ıslık sesi duymanız da mümkündür. Filtre ne kadar kirlenmişse, sesin şiddeti de o derece artabilir.

3. Motor Arıza Işığının Yanması

Tıkalı hava filtresi nedeniyle motora hava akışı kısıtlanır. Bu da, motorun ideal yanması için gereken hava/yakıt karışımını bozabilir. Havanın az, yakıtın çok olması motorun zengin koşullarda çalıştığını gösterir. Oksijen sensörleri durumu algılar ve aracın birincil bilgisayarını (ECU / ECM / PCM) bilgilendirerek motor arıza ışığının yanmasına neden olur.

4. Yakıt Tüketiminin Artması

Yakıt tüketiminin artması, birşeylerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Motor, güç ve momentum üretmek için havayı ve yakıtı karıştırır. Hava akışı kısıtlandığında motor zenginleşir ve daha fazla yakıt tüketir. Arabanın daha fazla yakıt kullandığı her an, motorda bir dengesizlik olduğunun bir işaretidir.

5. Motor Teklemesi ve Zor Çalışması

Yanma odasına doğru miktarda hava girmezse, ateşleme zayıf olur ve yakıtın düzgün yanmamasına neden olur. Yanma iyi olmazsa, motor bileşenlerinin kurumlanmasına yol açar. Bujilerin uçlarında biriken kurumlar, zayıf ateşlemeye neden olarak motorun teklemesine yol açar. Tekleme ile birlikte rölanti düzensizliği ve motorun stop etmesi gibi sorunlar da yaşanır.

Ayrıca, motoru çalıştırmak için marşa birkaç kez basıyorsanız, kontrol etmeniz gereken ilk yer hava filtresidir.

6. Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Tıkalı bir hava filtresi aşırı durumlarda egzoz dumanına neden olabilir. Eksik yanma nedeniyle egzozdan siyah veya koyu gri duman çıktığını fark edebilirsiniz. Yanmamış yakıt, sıcak egzoz borusu ile temas ederek dumana neden olur. Siyah duman ayrıca, arızalı bir yakıt enjeksiyon sisteminin ve O2 sensörlerinin belirtisidir.

 

Hava Filtresinin Konumu

Hava filtresi genellikle motor bölmesinin önünde, kolay erişilebilen, diktörgen şeklindeki siyah bir kutunun içinde muhafaza edilir. Karbüratörlü bir araca sahipseniz, hava filtresinin konumu farklı olabilir. Genellikle, kaputun altında yuvarlak bir metal kutunun içerisinde yer alır.

Motor hava filtresi ile kabin hava filtresi tamamen farklı amaçlarla kullanılır. Bu nedenle bu ikisi birbirine karıştırılmamalıdır. Polen filtresi de denilen kabin hava filtresi, içerdeki havayı zararlı partiküllerden temizlemekle görevlidir. Genellikle torpido gözünde veya ön panelin arkasında bulunur.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.