• 21-01-2022
  • 3 dak
  • 12280
  • 0

Z Rot Nedir? Z Rot (Askı Rotu) Arıza Belirtileri Nelerdir?

Z rot nedir? Z rot ( askı rotu) ne işe yarar? Z rot arıza belirtileri nelerdir? Z rot ne zaman değiştirilir?

Z Rot Nedir?

Aracınızın direksiyon ve süspansiyon sistemi, konforlu bir sürüş ve hızlı tepki veren yol tutuşu sağlamak için birlikte çalışan çeşitli bileşenler içerir. Askı rotu, denge rotu, viraj demiri, denge çubuğu, sallanma çubuğu gibi isimlerle de bilinen Z rot bu sistemin sıklıkla unutulan bir parçasıdır.

Z Rot, araç virajlara girerken veya kasislerde hareket ederken aracın savrulmasını azaltan, böylece yol tutuşu ve dengeyi iyileştiren bir süspansiyon bileşenidir. Çoğu aracın ön tekerleklerinde birer adet Z rot bulunur. Bazı araçların ayrıca arka tekerleklerinde de birer Z rot vardır. Viraj demiri bulunmayan araçlarda, amortisör ve denge kolu Z rot ile birbirine bağlanır. Z rotun temel görevi, karşılıklı tekerlerin yukarı aşağı hareketlerini birbirine ileterek, bir bütün içerisinde dengeli ve uyumlu şekilde çalışmasını sağlamaktır.

Z rotun her iki ucunda bağlantıları vardır. Bazı Z rot bağlantılarında bilyalı mafsallar ve saplamalar bulunurken, diğerleri temelde manşonlu ve burçlu uzun bir civataya sahiptir.

 

Z Rot Arıza Belirtileri Nelerdir?

Z rotlar aracın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsa da, sonunda aşınabilir veya kırılabilir ve bu da bazı semptomlar ile kendini gösterir. Aşağıdaki belirtilerden birini fark ediyorsanız, Z rot arızasından şüphelenebilirsiniz.

  • - Genellikle arızalı bir Z rot ile ilgili tek belirti, kasislerden ve çukurlardan geçerken duyulan tıkırtı ve lokurtu sesidir. Bu ses, genellikle düşük hızlarda daha belirgin hale gelir. Bağlantı mafsallarının içindeki gres kurursa, süspansiyon yukarı ve aşağı hareket ederken gıcırdama sesi de çıkabilir.
  • - Z rot hasar alırsa veya düzgün çalışmıyorsa, aracın dengesini ve yol tutuşunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu, özellikle kırılırlarsa geçerlidir, çünkü Z rot bu durumda aracın süspansiyonuna sabitlenmez ve düzgün çalışmaz. Diğer durumlarda, virajlara girerken direksiyonda hafif bir hassasiyet kaybı hissedebilirsiniz. Ancak, bu belirti çok azdır ve genellikle sürücü tarafından fark edilmez.

 

Z Rot Ne Zaman Değiştirilir?

Z rotlar hareketli parçalar olmadığından kolay kolay arızalanmaz, bu nedenle belirli bir kullanım ömürleri yoktur. Ancak, periyodik bakımlarda kontrol ettirilmeli, bağlantılar yıpranmış veya hasarlı ise değiştirilmelidir.

Yalnızca biri arızalı ise her ikisini de değiştirmek gerekir mi? Cevap hayır, ancak tamirciniz her iki Z rotu da değiştirmenizi önerebilir. Çünkü, genellikle her iki Z rot aynı oranda aşınır ve biri kötü durumdaysa diğeri de yakında bozulabilir. Düzgün çalışıyorsa ve yıpranmamışsa, Z rotu değiştirmeye gerek yoktur. Şunu unutmayın ki; süspansiyon veya direksiyon söz konusu olduğunda, birşeyleri arızalanıncaya kadar kullanmak iyi bir fikir değildir.

Z rot bağlantılarını kontrol etmek oldukça kolaydır. Öncelikle aracınızı güvenli şekilde kaldırın ve destekleyin. Ardından, Z rot civata bağlantılarında yırtık burç, kırık bilye ve yuva gibi bileşenlerde hasar olup olmadığını inceleyin. Z rotu eliniz ile çekerek, bağlantılarda gevşeme, oynama olup olmadığını kontrol edin. Herşey yolunda görünüyorsa sorun yok demektir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.